reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jakich kosmetyków i leków używacie?

wiesz co ja nie powiedzialam zebys odstawila tylko ewentualnie skonsultowala z innym lekarze zmiane na np zyrtec :-) a czy odkad bierze clamstyne zauwazylas jakas poprawe?
a moze to nie bylo od zarostu taty tylko moze mial np swetr z welny lub jakis drazniacy proszek czy krem do rak lub twarzy?
Lenka tez miala kiedys suche placki i to podobno jest objaw jakiej alergii ( a co do twarzy tez zawsze ma w sumie ok) i tak jak pisalam nie jestem przekonana czy niepotrzebnie czasem "faszeruje" ja codziennie zyrtekiem :confused: :-)

reklama
ach i juz wczesniej pisalam ale czasem warto poczytac ta strone
Strona główna - Atopowe Zapalenie Skóry
oraz Zobacz Forum - Dziecko z AZS

a no zapomnialabym :-) ;-) nie uzywaj tej masci z hydrokortyzonem zbyt dlugo i zbyt czesto bo to steryd mimo ze lekki a jak wiadomo one cesto bardziej szkodza niz lecza (chodzi mi tu o przyzwyczajenie sie skory i oslabiania gdzie po ich odstawieniu szybko zmiany moga powrocic przy dlugim stosowaniu moga pojawic sie rozstepy itd itp) tzn powinno sie je uzywac na bardzo zaostrzone zmiany a nie ciagle tak przynajmniej instruowala mnie lekarka :-) i cienka warstwe tym bardziej ze piszesz ze zmiany te schodza po bepantenie a wiec po co smarowac skore dziecka slabym bo slabym ale sterydem?
nie wiem to sa moje opinie wiec mysle ze powinnas ew zmiane leku skonsultowac z elekarzem :-) (zeby nie bylo na mnie:-) )

Dzieki Kasiulla za rady! :-)
Clemastinum odstawilam i te masci tez, bo jej wszystko poschodzilo i jest gladziutka na calym cialku. Jezeli zmiany by powrocily to wtedy znowu zaczne to stosowac.

Dzieki raz jeszcze.
Buziaki dla slicznej Lenki!

Dzieki Kasiulla za rady! :-)
Clemastinum odstawilam i te masci tez, bo jej wszystko poschodzilo i jest gladziutka na calym cialku. Jezeli zmiany by powrocily to wtedy znowu zaczne to stosowac.

Dzieki raz jeszcze.
Buziaki dla slicznej Lenki!

tyle ze nie wiem na 100 % czy dobrze robisz odstawiajac clemastyne moze jak pisalam zamienic ja na inny lek - powinnas to skonsultowac
a co do masci to smaruj codziennie jak mala ma problemy z skora tylko nie uzywaj tej z sterydem na czysta skore a jedynie masci np witaminowe czy lipobase:-)
tu masz przepis na fajna masc witaminowa:
-Vit A 40.000 jed
-Vit D3 30.000 jed
-AQ DEST 20,0
-lekobaza AD 100,0
-MF UNG.

dziekujemy bardzo i slemy buziaki dla Twojej Sary rowniez

tyle ze nie wiem na 100 % czy dobrze robisz odstawiajac clemastyne moze jak pisalam zamienic ja na inny lek - powinnas to skonsultowac
a co do masci to smaruj codziennie jak mala ma problemy z skora tylko nie uzywaj tej z sterydem na czysta skore a jedynie masci np witaminowe czy lipobase:-)
tu masz przepis na fajna masc witaminowa:
-Vit A 40.000 jed
-Vit D3 30.000 jed
-AQ DEST 20,0
-lekobaza AD 100,0
-MF UNG.

dziekujemy bardzo i slemy buziaki dla Twojej Sandry rowniez

Dzieki Kasiulla za przepis. Ale to chyba tylko na repete jest, nie? Nie moge sobie ot tak pojsc do apteki i poprosisc o jej zrobienie. Stwierdzilam, ze tylko zmiany jak sie jej zaognia bede smarowac mascia, a tak to tylko Lipobasa albo Lipikarem. Zobaczymy co z tego wyniknie. Synek mojej szwagierki do 7 mies. tez mial straszne problemy ze skora. Lekarz nawet stwierdzil AZS i jak skonczyl 7 mies. to nagle, z dnia na dzien zaczelo mu to schodzic i do tej pory (ma skonczony rok) jest czysto :-) A zadnych lekow i masci nie stosowala. Wiec moze to dziedziczne, bo tata Sarki tez jako dziecko mial alergie.

Pozdrawiam

tak te masci sa na recepte i kosztujo wtedy ok 5zl ale mozesz isc sama sobie zamowic i wtedy zaplacisz ok 15 zl :-) :-) bo tam nie ma zadnych lekow na recepte w skladzie tej masci tylko witaminy:-) :-)

tak te masci sa na recepte i kosztujo wtedy ok 5zl ale mozesz isc sama sobie zamowic i wtedy zaplacisz ok 15 zl :-) :-) bo tam nie ma zadnych lekow na recepte w skladzie tej masci tylko witaminy:-) :-)

O, to fajnie jak nie trzeba tego na recepte. 15 zl to taniocha w porownaniu z tymi wszystkimi Lipikarami itd. :-)

my jetesmy baaaardzo zadowleni z kosmetyków firmy Mustela.do poki nie pojawily sie zmiany atopowe stosowalismy Mustela bebe.rewelacja!!!!po kapieli dziecko bylo fantastycznie nawilzone.odrzucilismy wszelkie oliwki,wczesniej kapalismy go w balneum.jednak u nas w ogole sie nie sprawdzilo.teraz sosujemy Mustela Selatopia-zel do mycia twarzy i ciala,a nastepnie balsamujemy (tak zalecila pediatra)cialko 2 razy dziennie kremem aqualan L-rowniez super.Mustelka nie jest najtansza i dostepna jest w aptekach,ale nie we wszystkich.jakbyscie chcialy wiedziec,gdzie w łodzi kupic najtaniej to dajcie znac.nie wielu pediatrow zna te kosmetyki.dlatego kazdy poleca oilatum i balneum. moim zdaniem sa 100000000000000 razy lepsze od tych wszystkich balneum itd.

reklama
U nas to wygląda tak. Do kąpieli emulsja Oilatum+mydło Oilatum+szampon Oilatum. Po kąpieli krem Oilatumlub Bepanthen, w gorszych stanach Elidel, do pupy sudocrem. Żadnych oliwek bo to pogarsza

Do góry