Witam
W końcu zakupiliśmy fotelik samochodowy 9-18 kg. Wybraliśmy Chicco Key X-Plus. :-)
Dość długo przeglądałem wszystkie strony, testy i opinie i stwierdzililiśmy, że jest to optymalny wybór zarówno bezpieczeństwa ceny, jak i komfortu i estetyki. Fotelik ma dobre oceny bezpieczeństwa w testach zderzeniowych, jak i pozostałem oceny i przy tym cena jest dość przystępna. Co prawda lepiej tu wypada King Plus firmy Roemer
, jednak cena jest podwójna co troszkę odstrasza.
Co do Maxi Cosi, to fotelik chyba odpadł ze względu na gamę kolorystyczną z 2009
. Myślę że w tej cenie lepiej decydwać się na Kinga, ma lepsze opinie i ładniejszą kolorystykę
.
Jak dotąd fotelik Chicco używaliśmy kilkakrotnie, na trasach 150 km, 1000 km i kilku krótszych. Bartuś z fotelika jest zadowolony, zwłaszcza, że siedzi przodem i może popatrzeć.
W foteliku też dobrze śpi
i wydaje się nam że jest mu w nim wygodnie.
Wadą jest, że ma dość małą główkę i jeszcze fotelik nie stabilizuje go tutaj dobrze.
Jak dla mnie fotelik również powinien uchylać się bardziej. Jednak wszystkie foteliki 9/18 mają mały zakres uchylania do spania.
Jak dotad jesteśmy więc bardzo zadowoleni. Zobaczymy jak dalej nam będzie się sprawował.
Acha wadą było, że zauważyliśmy, że czerwony pokrowiec farbuje troszeczkę. Chcemy spróbować go wyprać i wtedy zobaczymy jaki będzie efekt.
Ciekawi mnie też wciąż fotelik Ramatti z krzyżowymi pasami nad którym się zastanawialiśmy. Wielkim plusem jest tu zwłaszcza szybka i prosta medoda zapinania i sam fakt, że nic nie gniecie przy ptaszku, dziecko się też mniej poci. Wielką wadą jest fakt, że fotelik nie ma testów ADAC, nie można więc mieć pewności do bezpieczeństwa mimo zapewnień producenta. Bo kto nie podał by wyników ADAC jeśli byłyby dobre, pomimo, że nie pełne.