Moje dziecko się ostatnio podziębiło i choć ogólnie czuje się nieźle, to najgorszy jest katar, który nie daje w nocy spać, zatyka nos tak że nie może oddychać. Psikam wodą morską, smaruje maścią majerankową, ale nie bardzo jest to skuteczne i mały nawet nie może przespać nocy Macie jakieś sprawdzone preparaty, które można dziecku bez obawy podać?
reklama
Kwiatuszekk23
Fanka BB :)
A w jakim wieku masz dziecko? Ja np robiłam tak, że kroiłam czosnek i podkładałam pod nos jak mała spała. Ale to tylko wtedy jak ja nie spałam, bo bałam się, że go je do tego możesz psikać nasivinem soft ale to zależy w jakim wieku masz dziecko. Jeśli mniej niż rok to nasivin 0,001% 3 x dziennie przez max 7 dni. do tego możesz podawać wit. C
Nie słyszałam o tym, żeby czosnek podkładać, ale może to ma rzeczywiście jakieś uzasadnienie... Ja się przekonałam niedawno do takiego preparatu w żelu oxalin, bo po nim to mi dziecko całą noc przespało jak miało katar. Ale z tego co pamiętam, to można go podawać od 3 lat, więc przy młodszych dzieciach to może niekoniecznie.
Czosnku bym się bała dawać małemu dziecku, bo zawiera w sobie dość silne składniki, nie tylko ze względu na możliwość połknięcia. Na kilka dni zanóżony w alkoholu jest równie mocny jak niejeden antybiotyk. Lepiej nie przekombinować. Jeśli już mowa o naturalnych metodach, to słyszałam, że zaparzanie mięty pieprzowej pomaga na katar. Mentol w niej zawarty łagodzi objawy nieżytu.
reklama