reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wygląda procedura rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego?

Katerina1985

Fanka BB :)
Hej dziewczyny, jak w tytule. Rodzę dziecko, informuje pracodawcę i co dalej? Lekarz mi coś wypisuje? Otrzymuję coś w szpitalu czy robi to mój ginekolog i co dalej? Jakie dokumenty dostarczam pracodawcy? Jak to wygląda krok po kroku?

reklama
W szpitalu przy wypisie dostaje sie zaświadczenie ze od dnia tego i tego jest sie na urlopie macierzyńskim - zaświadczenie o urodzeniu się dziecka.
W ciagu 3dni od urodzenia szpital ma o obowiązek zgłoszenia do najbliższe USC ze urodziło sie dziecko, wtedy tatus lub mama idą do usc podaja imię dziecka i dostaja jeden nieodpłatny akt urodzenia i pesel (czasem na pesel trzeba poczekac) i z kompletem dokumentów o wyborze długości macierzyńskiego idzie sie do pracy i zostawia je.

reklama
Szpital nie wydaje żadnych zaświadczeń o tym, że kobieta urodziła. Szpital zgłasza do usc fakt urodzenia dziecka i gdy urząd jest już poinformowany o tym, to można/ trzeba jechać tam, by wystawiono akt urodzenia.
Ha! A ja dostalam w szpitalu:
- zaswiadczenie, ze urodzilam zywe dziecko i przysluguje mi macierzyński (zaswiadczenia tego potem zażądał pracodawca i je wziął, nie wiem po co, skoro już mialam akt urodzenia i pesel dziecka)
- termin do usc (szpital umawia pacjentki na konkretny dzien i orientacyjna godzine, nie wolno przyjsc do usc kiedy indziej)

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Ha! A ja dostalam w szpitalu:
- zaswiadczenie, ze urodzilam zywe dziecko i przysluguje mi macierzyński (zaswiadczenia tego potem zażądał pracodawca i je wziął, nie wiem po co, skoro już mialam akt urodzenia i pesel dziecka)
- termin do usc (szpital umawia pacjentki na konkretny dzien i orientacyjna godzine, nie wolno przyjsc do usc kiedy indziej)

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom
Oj, nie zauważyłaś pewnie, ale już napisałam, iż najwyraźniej, w różnych szpitalach, w różnych miastach, różnie to wygląda. Ja podobnie jak kilka innych odpowiadajacych na ten post mam, nie dostałam niczego. Szpital zgłosił wszystko do usc, a ja pojechałam tam tylko by odebrać akt. Nie musiałam się umawiać tam na żaden termin. Po prostu pojechałam w dniu wypisu, wydrukowano go w mojej obecności i gotowe:) W mojej firmie wystarczył on sam, plus dokumenty z księgowości. Nikt nie wymagał żadnego zaświadczenia, że urodziłam. Akt urodzenia jest najważniejszym dokumentem potwierdzających fakt narodzin dziecka, więc mnie nic więcej nie było potrzebne.
Autorka pewnie uzyska informacje, gdy zadzwoni do usc i dowie się, jak ta praktyka wygląda u niej w mieście.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry