Cześć Magda,
przede wszystkim gratuluję! A teraz po kolei odpowiadam na Twoje pytania:
Lekarza prowadzącego wybierasz samodzielnie, i w takiej sytuacji w której jesteś sądzę, że powinien to być lekarz z placówki pod której opieką byłaś starając się o ciążę lub polecony przez tamtejszy personel.
O tym jak wybrać szpital, idealną porodówkę pisałam w osobnym wątku ->
Link do: Na co nalezy zwrócic uwagę wybierając porodówkę?
zachęcam do rozpisania planu porodu i wtedy dowiesz się, co jest dla Ciebie, dla Was najważniejszym kryterium i pod tym kątem możesz szukać idealnej placówki.
Plan porodu i swoje "typy" możesz też omówić z lekarzem prowadzącym ciążę i/lub z położną która z lekarzem współpracuje.
Ostatecznie polecam wybrać się do wybranych szpitali i po prostu porozmawiać z personelem. W Warszawie i okolicach się wiele placówek godnych polecenia, jednak jak już wspominałam dla każdego inne kryteria są ważne.
Nie ma konieczności zgłaszania wcześniej chęci porodu w danym szpitalu. Nie ma również możliwości zarezerwowania miejsca. Izby przyjęć w szpitalach przyjmują pacjentów na bieżąco. Zdarzają się sytuacje, że szpital wstrzymuje przyjęcia, ze względu na brak miejsc. Wtedy pacjentki (o ile ich stan na to pozwala) są odsyłane do innych placówek. Panuje również błędne przekonanie, że lekarz prowadzący ciąże lub dodatkowo opłacona położna zagwarantują nam miejsce w danym szpitalu. To nie prawda i niestety pacjentki bywają tym faktem nieprzyjemnie rozczarowane właśnie w momencie, gdy rozpoczyna się akcja porodowa. Warto sobie tego stresu zaoszczędzić.
Jeśli chodzi o indywidualną opiekę położnej podczas porodu, to również jest to sprawa indywidualna. Zachęcam Cię do zapisania się do szkoły rodzenia. Fajnie, jeśli będzie to szkoła rodzenia w szpitalu w którym planujesz poród. Podczas zajęć poznasz tamtejszy personel, zweryfikujesz odpowiedzi na wiele pytań. To pomoże Ci podjąć decyzję, czy chcesz być pod indywidualną opieką położnej z danego szpitala. Warto również podkreślić, że to nie jest tak, że pacjentki bez indywidualnej opieki są pozostawiane same sobie na wiele godzin. Regularnie odwiedza je położna aktualnie będąca na dyżurze. W każdym szpitalu są jednak inny zwyczaje, inna rzeczywistość. Warto wypytać personel jak w rzeczywistości wygląda u nich indywidualna opieka i czym się różni od opieki sprawowanej przez położną na dyżurze.
Ja osobiście wybrałam szpital św. Zofii na ul Żelaznej i rodziłam tam dwukrotnie. Nie zdecydowałam się na indywidualną opiekę i zajmowała się nami położna obecna na dyżurze. Byliśmy bardzo zadowoleni.
To temat rzeka, dlatego jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to jestem do Twojej dyspozycji.