Ja stosowalam zwykła oliwke i nie pomogło wyczesywanie,tylko tak jak u poprzdniczki gdy maly byl przy piersi to lekko zdrapywalam, oczywiscie jak bylo mocno przy skorze to jeszcze smarowalam przez pare dni..i potem lekko zdrapywalam i nie ma śladu
reklama
witam! mam 6 tygodniowa coreczke dwa dni temu wyszla jej ciemniaczka na czole i główce czym moge ja usunac??
marczelitto85
wurcel purcel
kochana chyba ciemieniuszka co???ciemiączko to co innego...ale wiadomo o co chodzi z posta)witam! mam 6 tygodniowa coreczke dwa dni temu wyszla jej ciemniaczka na czole i główce czym moge ja usunac??
ja swojej myłam główkę olivką codziennie i wyczesywałam to))cierpliwości zejdzie
No właśnie chodzi o ciemieniuszkę czy o ciemiączko to dwie całkiem inne sprawy z ciemieniączkiem nie robisz nic, samo się zrośnie a ciemieniuszkę tak jak dziewczyny piszą oliwka i wyczesywanie, jest też preparat nazywa się Olejuszka firma Skarb Matki
ja na ciemieniuszke zamiast oliwki polecam parafine bardziej sie sprawdza choc u nas nie obylo sie bez masci robionej.
albo tak jak dziewczyny polecaja Olejuszka no i duzo wyczesywac.. u nas na mokro nie chcialo sie wyczesac jednak nastepnego dnia rano pieknie schodzila i bron boze nie zdrapuj
albo tak jak dziewczyny polecaja Olejuszka no i duzo wyczesywac.. u nas na mokro nie chcialo sie wyczesac jednak nastepnego dnia rano pieknie schodzila i bron boze nie zdrapuj
Dziewczyny, po kąpieli można dodatkowo użyć szczotki do czesania niemowląt, najlepiej z naturalnym włosiem. W sytuacji, kiedy ciemieniucha jest bardziej nasilona, kiedy pojawiają się łuski w dużej ilości, tworząc strupy koloru żółtego lub brązowego, trzeba zastosować specjalne szampony lub maści. Rozwojowi ciemieniuchy sprzyja pocenie się główki dziecka. Należy zadbać o bawełniane czapeczki, umożliwiające dostęp powietrza do skóry głowy.
Reprezentuję markę Lovela. W przypadku pytań, chętnie pomogę.
Reprezentuję markę Lovela. W przypadku pytań, chętnie pomogę.
U mnie też jest problem z ciemieniuchą, nie sa to ani łuski, niema strupków tylko po prostu skóra sypie się jej jak cholęder... walczę już 2 tygodnie i nie widzę poprawy, skóra nadal jest popękana i łuszczy się niemiłosiernie, codziennie smaruję ją na 2 godziny oliwką, potem kąpiel i wyczesywanie grzebieniem, w ciągu dnia też z 2 razy wyczesuje ale ciemieniucha nie chce zniknąć, ma już nawet na czole i uszach Mała ma strasznie długie i gęste włoski, kąpie ją w płynie Hipp i do tegi myję tym żelem do mycia ciała i włosków, nie wiem już co mam robić Dodam że mała ma skaze białkową, walczyłyśmy z wysypka ale teraz już jest dobrze, jest na bebilonie pepti i została nam tylko ta straszna ciemieniucha Pomocy
Gorzata2009
Zaciekawiona BB
Witam
Właśnie poszukuje tego wątku,no i ja nie moge zwalczyc tej ciemięciuchy,wyczesuje,smaruje oliwką nawet zdrapywałam troche pazurkiem no i ndalej jest moja ma takie żółte łuski i strupki na główce cholera jak się tego pozbyc??????
Właśnie poszukuje tego wątku,no i ja nie moge zwalczyc tej ciemięciuchy,wyczesuje,smaruje oliwką nawet zdrapywałam troche pazurkiem no i ndalej jest moja ma takie żółte łuski i strupki na główce cholera jak się tego pozbyc??????
reklama
zatroskanamama
Początkująca w BB
Kochane, nic prostszego... Najlepiej poprosić pediatrę o maść cholesterolową, wyrobić w Aptece za jedyne 5 zł, wykąpać maleństwo, nałożyć dość grubo i na godzinkę lub dwie nałożyć czapeczkę. Potem zdjąć, zetrzeć wilgotną pieluszką/wyczesać i po sprawie.
Podziel się: