reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak walczyć z ciemieniuszką!?

Razem z żona walczyliśmy z ciemieniucha u naszego synka niemal od urodzenia, cierpi na atopowe zapalenie skory. Naszczeście moja zona domyslila sie ze to jest AZS i podjelismy kroki aby temu zapobiec. Nalezalo wyeliminowac mleko krowie i pochodne ale takze inne alergeny nie tylko samo mleko moze powodowac AZS.
Najlepszy sposob na ciemieniuszke to Aftin za 1,45:) Ciemieniucha zeszla po niecałym tygodniu!!! A Olejuszka pogorszyla sprawe i niepotrzebnie wydalismy ponad 25zł!

reklama
Witam ja walczylam u mojego synka bardzo dlugo z ciemieniuchom bo dopiero mu zeszla gdy mial 7 mies.mial bardzo duze zołte łuski nie moglam sie wogule tego pozbyc wszystko wracalo na nowo probowalam chyba wszystkiego dopiero w aptece zaproponowano mi Bebe firmy KLORANE gel naprawde rewelacja stosowalam tylko 4 razy 15 min przed kapaniem smarowalam glowke nie trzeba wyczesywac ani przed ani po zeszlo wszystko i juz nie wrocilo moze cena nie jest niska ale chyba warto:tak: Pozdrawiam

Mój synek też miał ciemieniuchę, ale szybko zeszła. Wystarczyło tylko nie myć główki maluszka zwykłym mydłem, a szamponem dla noworodków, a potem starannie spłukać czystą wodą. Ja lałam sobie świeżą wodę do słoika i zmywałam głowę dziecku. Ciemieniuszka zeszła już ładnie po paru dniach.

Ja walczyłam z ciemieniuchą ok.tygodnia. Codziennie smarowałam oliwką Bubchen polecaną przez bratowe, które tez kiedyś:tak: przechodziły przez te same problemy. Okazała się skuteczna, gdyż po codziennym smarowniu główki, zakładaniu czapeczki na ok.pół godziny i wyczesywaniu ciemieniucha zniknęła. :-)

u nas była ale bardzo krótko, dosłownie moze ze 3 dni ale jak tylko zauwazylam jedna łuskę nasmarowałam główkę pol godz przed kąpielom az ''kapalo'' i zalozylam lekka bawelniana czapke poznije kapiel i po kąpieli szczoteczka do zebow dla dzieci - ma miękkie włosie - sczesywałam skorupkę, świetny sposób zadziałało natychmiast polecam serdecznie :)

ola652 wykorzystalam wczoraj Twoj sposob, ciemieniuszka zniknela i mam nadzieje, ze nigdy nie wroci. Troche sie jednak nameczylam, bo moja corcia choc ma ciut ponad 3 miesiace ma dluuugasne wloski:) A wyskoczyla, jak juz ktos wczesniej wspomnial po przeplukaniu glowki w wodze z mydelkiem dzieciecym, takze nie polecam.

U mojego synka ciemieniuszka wyglądała dziwnie...takie drobne białe łuseczki, odczepialy się przy wyczesywaniu i wyglądały jak łupież...nie schodzily do końca po oliwce i wyczesywaniu szczotką. Ja zastosowałam krem na ciemieniuszkę Klorane-2 dni i było po sprawie. Nawet nie musialam wyczesywać.

Z ciemieniuszka walczylismy dlugo, ale przeczytalam rade oli652 i jak reka odjal. Martwia mnie natomiast czerwone plamy pod kolankami. Wyglada to jak odparzenia, raz plamy bardzo czerwienieja a raz bledna. Niestety nic nie pomaga, a w szwecji podchodza do sprawy olewatorsko. Mam smarowac mascia, ktora regeneruje skore. A tak pogorszylo, ze az mi sie plakac chialo. Wygladalo jak poparzenia. No i skora ma w faldkach tendencje do pekania. Przy kostkach zreszta tez. Na moje sugestie, ze to moze AZS zero rekacji, kaza czekac do 6 miesiaca. Wtedy testy i bedzie wiadomo. Karmie cycem i oczywiscie zero mleka, jajka, soi i ostatnio zrezygnowalam z jedzenia co ma owies. A skora wcale nie lepsza, nawet ostatnio gorsza. Moze to reakcja na szczepionke?

No nareszcie mogę się wypowiedzieć w tym temacie:-)
Zwalczyliśmy ciemieniuchę poprzez smarowanie główki maścią robioną w aptece z wit. A, a także dlatego że zaczęłam w końcu spłukiwać główkę po myciu w szamponie czystą woda a nie tą z wanienki... człowiek się uczy na błędach:tak:

reklama
a ja próbowalam wiele sposobów, az kupilam masło nasmatowałam głowe Tosi masłem zalozylam czapeczke odzekalam godzine poszczotkowalam glówke umyłam glowe i spokó i juz nie wrócila ciemieniucha:-)

Do góry