reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak to w końcu jest z chodzikiem?

Hej dziewczyny. Chodzik szkodzi, dziecko nie rozwija sie przez niego prawidłowo, jest zmuszane do chodzenia i nie robi przy tym takiego wysiłku jak powinno. Dziecko samo musi wstać i próbować chodzić, podnoszenie dziecka i łapanie go za rączki aby zaczęło w koncu chodzić też jest nie wskazane. Niech ono samo rozwija swoje mięśnie, niech ćwiczy, uczy się pokonywać przeszkody lepiej rozwija. Justi poruszyłą fakny temat-chodzenie przez dziecko na palcach. A potem dziwić się, że ma jakieś problemy,źle się rozwija, pojawia się płaskostopie czy inne skrzywienia. Pozwólmy dziecku samemu dochodzić do wszystkiego, z lekką pomocą. Nic na siłę.

reklama
My dla naszej córki nie kupowaliśmy po raz, że własnie usłyszałam gdzieś kiedyś, że on bardziej szkodzi jak pomaga, a dwa że mała i tak miała problem z bioderkami więc nie chcieliśmy pogarszać sytuacji. ale z drugiej strony i moja młodsza siostra i inne rodzeństwo wszyscy wychowali się na chodzikach i do dziś nie mają żadnych problemów z chodzeniem, czy z biodrami. Także ja nie wiem jak to na prawdę jest, czy są one dobre, czy raczej szkodzą, w sumie gdyby szkodziły to by nie było ich tyle n rynku.

Chodzik jako taki mnie osobiście przeraża. Syn mojej siostry uczył się chodzić w chodziku ale szybko dało się zauważyć duży problem - Arek chodził na palcach... I to nawet bez chodzika. Nawet w przedszkolu miał manię chodzenia na paluchach, ale opiekunki go tam z tym pilnowały. Najgorzej z bieganiem, przebierał tymi nóżkami na paluchach jeszcze długo... Ja po urodzeniu dziecka postanowiłam nie kupowac chodzika, bo miałam wgląd w to na przykładzie Arka. Dopiero po tym jak córcia nauczyła sie stawiać pierwsze kroki sama, szukałam z męzem czegoś w rodzaju pchacza, żeby mogła spacerować po mieszkaniu z jakąś jeżdzącą zabawką. Ostatecznie dostała od chrzestnej coś podobnego Playskool SKUTER 9-36 - Chicco Mio Paulina Przygoda i mogła też z niej skorzystać w wersji samochodzika. Trenowała nóżki i na szczęście nie próbowała chodzić na palcach.

Do góry