reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak sie czujecie w 8 tyg ciazy?:)

Czyli dziś tak jakby 6+6 ale lekarz mi wylicza na podstawie 28 dni cyklu a ja mam 26 więc według OM dziś 7+1
Spoko . Chyba lepiej liczyc samej bo aplikacje dziwnie doliczaja
Ale tego się tak nie liczy 😆 Nie wydziwiaj...
Liczy się albo wg OM czyli od daty ostatniej miesiączki i nie ma ŻADNEGO znaczenia, ilu dniowe są cykle
Albo wg USG I trymestru (którego jeszcze nie miałaś), gdzie wyznacza się datę porodu i przyjmuje ją, jeśli różnica między data z USG a OM jest znaczna.

reklama
Liczy się albo wg OM czyli od daty ostatniej miesiączki i nie ma ŻADNEGO znaczenia, ilu dniowe są cykle
Albo wg USG I trymestru (którego jeszcze nie miałaś), gdzie wyznacza się datę porodu i przyjmuje ją, jeśli różnica między data z USG a OM jest znaczna.
No nie do końca :p
W normalnych warunkach przy cyklu 28 dni masz 14 dni od miesiączki do owulki i 14 dni po owulce do miesiączki. Więc w dniu spodziewanej miesiączki jesteś w 4+0.

A jak masz np. cykl 23 dni, to masz 9 dni od miesiączki do owulki i 14 dni od owulki do kolejnej miesiączki. I wtedy w dniu spodziewanej miesiączki jesteś w 3+2 licząc z OM.

to tak samo jak przy cyklu 35 dni w dniu spodziewanej miesiączki z OM wychodzi Ci 5+0.

Tylko to potem sie wyrównuje na USG 1 trymestru.
Dlatego tu czasami są posty o tym, ze w 4/5tc był zarodek z sercem.

No nie do końca :p
W normalnych warunkach przy cyklu 28 dni masz 14 dni od miesiączki do owulki i 14 dni po owulce do miesiączki. Więc w dniu spodziewanej miesiączki jesteś w 4+0.

A jak masz np. cykl 23 dni, to masz 9 dni od miesiączki do owulki i 14 dni od owulki do kolejnej miesiączki. I wtedy w dniu spodziewanej miesiączki jesteś w 3+2 licząc z OM.

to tak samo jak przy cyklu 35 dni w dniu spodziewanej miesiączki z OM wychodzi Ci 5+0.

Tylko to potem sie wyrównuje na USG 1 trymestru.
Dlatego tu czasami są posty o tym, ze w 4/5tc był zarodek z sercem.
Co nie zmienia faktu, że się generalnie tak tego nie liczy... Te pierwsze tygodnie są orientacyjne. Liczy się wg ostatniego dnia miesiączki i tyle. 🤷 To jest orientacyjne, bo żadna kobieta nie wie, kiedy dokładnie miała owulację (chyba, że miała monitoring). Dokładny wiek ciąży ustalany jest później. W okolicy USG I trymestru. I tyle. 🤷
Myślę, że autorce akurat nie ma co mącić, bo i tak widać, że się gubi w tym i stresuje.

To jak lekarz wyznaczą datę porodu?:)
Zaklada że cykl trwa 28 dni?
Jestem ciemna w tym

Plus jeżeli między datą z OM a datą z USG jest różnica do max tygodnia, to biorą pod uwagę datę z OM.

Ale te dwa dni róznicy między datą z krótszego cyklu naprawdę nie ma znaczenia. To nie jest tak, że masz urodzić konkretnego dnia i jak nie to koniec świata.

Co nie zmienia faktu, że się generalnie tak tego nie liczy... Te pierwsze tygodnie są orientacyjne. Liczy się wg ostatniego dnia miesiączki i tyle. 🤷 To jest orientacyjne, bo żadna kobieta nie wie, kiedy dokładnie miała owulację (chyba, że miała monitoring). Dokładny wiek ciąży ustalany jest później. W okolicy USG I trymestru. I tyle. 🤷
Myślę, że autorce akurat nie ma co mącić, bo i tak widać, że się gubi w tym i stresuje.
To prawda 😅 każda aplikacja inaczej podaje. Ja co innego podaje i lekarz też co innego he he

reklama
Ja nie będę pisać nic bo autorka się przerazi 😆 ale u mnie zdanie się na lekarza w 2011 roku to był błąd 😅
Mamy 2024 na szczęście 🙃
Poza tym ważne też jest wybrać dobrego, kompetentnego lekarza i jak nam coś nie odpowiada, to po prostu zmienić. Mamy XXI wiek i możemy wybrać specjalistę, który nam odpowiada, jeśli dotychczasowemu nie ufamy :)

Do góry