reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak rozpoznać, że zbliża się poród

Miasto
Maków Mazowiecki
Witam !
Może zacznę od tego ,że pisze tu z takim pytaniem , poniewaz jestem w pierwszej swojej ciąży dodatkowo jestem młodą przyszłą mamą... niedawno zaczął się u mnie 3 trymestr i od jakiegoś czasu bardzo często wyobrażam sobie jak będzie wyglądał ten moment kiedy Mój Syneczek się bedzie wybierał na świat..
Dlatego mam pytanie dotyczące porodu a dokładniej jak wygląda ten moment przed przyjściem maleństwa na świat ?. Obawiam się ,że nie wyczuje kiedy przyjdzie ten moment.. kiedy dzidziuś bedzie pchał już się na świat i zrobię maleństwu krzywdę 🥺 Ostatnio w mojej miejscowości wydarzyła się właśnie taką sytuacja ,że młoda dziewczyna również w pierwszej ciąży nie czuła żadnych bóli, skurczy i kiedy poszła skorzystać z toalety odeszły Jej wody o czym też nie miała pojęcia i maleństwo udusiło się w brzuszku 😓 Nie mam pojęcia jak to się stało ,że nie wyczuła tej chwili .. jak to możliwe..proszę pomozcie...

reklama
Rozwiązanie
Ja ur w 35 tyg od 31bralam 6 nosp dziennie 6 magnezow i lezalam rano ktg w szpitalu bylo ok...o 17 pokazaly sie skurcze ktorych nie odczuwalam jako skurcz..jedynie vo to bardzo mnie bolal krzyz i mialam uczucie szpilek w pochwie...34 tydz.to już dobry tydz.oszczedzaj sie ile...mozesz..jezeli cos Cie nie pokoji jedz do szpitala...:) dzidzia moz4 byc nisko nawet do 38tyg:)
U mnie wody odeszły i spokojnie poszlam pod prysznic, akcja rozpoczęła się po 2 godz.
Nie ma możliwości żeby dziecko udusiło się jak odejdą wody..... Spokojnie na pewno wyczujesz, że to to

Uwierz ,nie da się nie zauważyć 😉 ja tez skurczy nie miałam, nie odeszły mi wody , pojechałam do szpitala na ktg, bo tak zalecają jak minie termin porodu, jeździć i sprawdzać czy wszystko ok z dzidzia, ja już na odziale zostałam, założyli mi balonik , w ten sam dzień urodziłam, uwierz bóle porodowe są takie ,że nie da się przegapić, dasz radę

Ja jestem po 2 porodach cc niestety. Strasznie bałam się i pierwszego bo nie wiedziałam co i jak i drugiego bo wiedziałam co i jak. Wiadomo brzuch jest duży tu i tam uciska, sprawia ból itp. Jak zaczął się pierwszy jak i drugi poród wiadomo ten ból nie jest duży z początku, ale całe ciało daje znać. U mnie nie wiem czemu ale cały strach nagle przeszedł, mąż się śmiał, że chodzę chodze pokrzywiona i wychodzę... i wychodziłam. Całe ciało przygotowuje się do porodu począwszy od brzucha skończywszy na... biegunce.

Mnie zaczęły się skurcze regularne co 7min i poszłam pod prysznic, tam odeszła część wód, szczerze to nie wiem jak można tego nie zauważyć bo to takie uczucie jakby Ci pękł balon z wodą i chlusta mimowolnie. Urodziłam 20 godzin później, reszta wód (już w bardzo konkretnej ilości) odeszła jakieś 30min przez urodzeniem córki. Skurcze bolą okropnie, przy pierwszym dziecku najczęściej poród trwa dłużej. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze możesz jechać na IP, najwyżej Cię odeślą. Lepiej jechać dwa razy za dużo niż raz za mało. Dodatkowo u części kobiet odchodzi czop śluzowy (też bardzo charakterystyczny) - mnie odchodził tydzień przez porodem. Ale pamiętaj że jak odejdą wody to spokojnie do 2 godzin jedź do szpitala, chyba że mają one zielone lub czerwone zabarwienie wtedy bardzo szybko musisz się zebrać

Ja jestem po 2 porodach cc niestety. Strasznie bałam się i pierwszego bo nie wiedziałam co i jak i drugiego bo wiedziałam co i jak. Wiadomo brzuch jest duży tu i tam uciska, sprawia ból itp. Jak zaczął się pierwszy jak i drugi poród wiadomo ten ból nie jest duży z początku, ale całe ciało daje znać. U mnie nie wiem czemu ale cały strach nagle przeszedł, mąż się śmiał, że chodzę chodze pokrzywiona i wychodzę... i wychodziłam. Całe ciało przygotowuje się do porodu począwszy od brzucha skończywszy na... biegunce.
O biegunkę to ja miałam przy drugim.
Dziwne, że nie robią już lewatywy

Mnie przez dwa dni przed porodem męczyła biegunka, bo organizm się oczyszczał. Po dwóch dniach w nocy obudziły mnie odchodzące wody, następnie pojawiły się skurcze i bóle krzyżowe, a po 3 godzinach od odejścia wód miałam już synka przy sobie.

reklama
U mnie skurcze były początkowo małe, przeszłości prysznicem, ale po kilku godzinach odeszły wody (nie ma możliwości pomylić je z czymkolwiek innym), a już w szpitalu zaczęły się skurcze. Każda kobieta wie, że to już to..
Nie denerwuj się i nie stresuj, dasz sobie radę!

reklama
Boziu jak czytam Wasze odpowiedzi dużo mniej się stresuje ale wciąż boje się o moje maleństwo ,że coś mogę zrobić źle tak poprostu nieświadomie . Codziennie odkąd dowiedziałam się ,że jestem w ciąży dużo czytałam jak dbać o maleństwo czego unikać itp i bywa tak że nic tak naprawdę się nie wydarzy a ja już panikuje..niby internet to jeden wielki śmietnik i nie ma co za dużo brać do siebie ale to Mój pierwszy dzidziuś jeszcze nie ma Go na świecie a już jest całym moim światem 💕
Nikt lepiej nie zna się na dzieciach i ciąży jak Mamusie .. więc może jakieś mamy byłyby chętne przekazać mi jakieś porady , wskazówki czego mam unikać w ostatnim trymestrze przy takich pogodach itp. ?

Do góry