reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak odzwyczaić dziecko od noszenia na rękach?

natt_jul

Aktywna w BB
Jak odzwyczaić dziecko od noszenia na rękach? Moja córka ma 3 miesiące, obiad bądź sprzątanie muszę robić z nią na rękach bądź w nosidelku. Są takie dni, że faktycznie posiedzi sobie w chicco, ale muszę cały czas być przy niej i do niej mówić, albo chociaż puścić jej melodyjki albo poruszać zabaweczkami, które wiszą nad nią, bo bez tego nie ma nawet takiej opcji, aby była spokojna. Pomóżcie mi , czy miałyście ten sam problem ? Jak sobie poradziłyście z tym

reklama
Tak jak wyżej - taki maluszek potrzebuje bliskości i właśnie w ten sposób to okazuje. To nasz babcie mają jakieś przeświadczenie, ze dziecka w ogóle nie nosić, bo się przyzwyczai. Poczytaj o tym na rożnych blogach dotyczących noszenia na rękach.

A gdyby ten bujaczek - leżaczek wstawić do kuchni, aby Cię ciągle widziała?
A może coś w stylu baby gym ? Wtedy coś wisi nad dzieckiem i je może zainteresować.
Tu chodzi o fakt, że owszem ona jest na moich rączkach a i tak płacze jeśli z nią siedzę , a jeśli wstaje to wtedy się ucisza, czyli ona cały czas chciałaby wszystko widzieć z góry , tak mi się wydaje i nie daje za wygraną , bo jest płacz jakbyśmy ją obdzierali ze skóry

reklama
Tu chodzi o fakt, że owszem ona jest na moich rączkach a i tak płacze jeśli z nią siedzę , a jeśli wstaje to wtedy się ucisza, czyli ona cały czas chciałaby wszystko widzieć z góry , tak mi się wydaje i nie daje za wygraną , bo jest płacz jakbyśmy ją obdzierali ze skóry
Myślę, że to normlany etap u dziecka i to tak działa. Bo leżenie jest po prostu nudne, a u góry widać wszystko lepiej i więcej :)

Nie jestem zwolennikiem "tresowania" dzieci ani upatrywania w ich zachowaniach aktów terroryzmu, dlatego nie powiem, jak można odzywczaic dziecko od noszenia na rekach- to jedyne co zna i uważa za bezpieczne.. Bujałaś ja w ciąży, tak jest jest najlepiej.
Kiedyś minie, a Ty zatęsknisz za okruszkiem, który chciał się tulić..
Polecam sprawić sobie chuste, zupełnie inne obciążenie niż na rękach. Mój syn był totalnie raczkowy, trzeba to przetrwac..
Trzymam kciuki!

O właśnie, odzwyczaić się nie da bez jeszcze większego płaczu, niestety przerabiałam to samo z dwójką, ale nosidło/chusta fajna sprawa. Chociaż i z tym czasem plecy bolą jak długo się nosi. Ja np. usypiam w nosidle codziennie małego, ale jak ma zły dzień, to potrafię ponad pół godziny z tym prawie 10kg klocem łazić i plecy też bolą. Ale wygodniej z tym niż na rękach. No i można coś też zrobić przy okazji. Ja polecam nosidło, bo chustę trzeba się nauczyć wiązać, heh :)

Ja polecam wrzucić dziecko w chuscie. Ciężar zdecydowanie mniej odczuwalny + wolne rece. Do tego jak zamotasz na plecach a nie sprzadu, to masz prawie pełną swobodę ruchu.
Trzy miesiące to jeszcze maleństwo i potrzebuje bliskości. Chociaż u mnie na podobny etapie dzieci zaczął interesować baby gym z zabawkami.

reklama
Codziennie po powrocie z pracy mi bardzo pomaga, ale chodzi mi tu o minimalne odzwyczajenie chociaż, lada moment mała będzie ważyć 6 kg i mój kręgosłup powoli zaczyna ten ciężar odczuwam , tylko dlatego chciałabym coś z tym zrobić
Poczytaj sobie o tym, jakie są potrzeby dziecka w tym wieku. Odzwyczajanie 3miesięczniaka jest okrutne. To dziecko, dla którego jesteś najważniejsza na świecie i które zwyczajnie czuje się bezpiecznie. Spróbuj chustę.

Do góry