reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyc zasypiania ze smoczkiem

Natqaaaaaa

Zaciekawiona BB
Hej, pytanie do mam które nauczyły dziecka zasypiania bezsmoczkowego. Mój mały ma prawie 4mies. Zasypia samodzielnie w lozeczku, bez lelania z 5min , ale.tylko i wyłącznie ze smoczkiem. I ogólnie super bo w ciągu dnia mam "spokoj" bo młodu ma 3drzemy po jakieś 1.5h. Ale problem jest w nocy bo się często przebudza i zasypia jak mu władze smoka do buzi.. byłoby ok, gdybym nie musiała tego robić średnio co 1-2h 😬😬 a nad ranem to już wogole co 45min. Próbowałam karuzele misie, ale ogólnie się drze i ciężko, wiem że pewnie tak jest bo taki ma "wzorzec" zasypiania, staram się po karmieniu nocnym czyli o 23 i 3:30 nie dawać mu po butli smoka i tak 50/50 zasypia czasami bez tego smoczka. Jeszcze się ludze że może się tak często przebudza przez gazy 🤔
Kiedy u was puściła kolka związana z laktoza ? Kiedy wkoncu ten enzym laktaza wytworzy się w odpowiednim ilości? Ktoś/coś?

reklama
Mój ma pół roku i zasypia ze smoczkiem.
Jak go w trakcie spania sam wypluje ... ok 👍
Ale sama mu nie wyjmuję bo się wybudza.
Bywa nieraz i tak,że go wypluje a po paru sekundach szuka go już z powrotem i tu liczy się mój refleks- jeśli dam mu ten smoczek w miarę szybko to śpi, ale gorzej gdy go szukam szukam szukam a on zaczyna się już wiercić jęczeć ... to jak sie wybudzi to potem bywa problem z zaśnięciem 🙄
Dlatego ja mam zawsze na szafce obok drugi awaryjny smoczek w razie gdybym tego pierwszego nie umiała znaleźć 😄

Mój jest na mleku bezlaktozowym i dopiero teraz gdy ma 6miesiecy to widzę, że gdy dostaje np kaszkę w której jest laktoza to nie ma już czerwonych plamek na szyi.
W 5miesiącu gdy dostał parę razy kaszkę to od razu właśnie takie plamki mu wyskakiwały.
Teraz widzę że już ich nie ma .

Mój synek niedawno sam zrezygnował ze smoczka - miał straszny katar :D przez to nie miał jak ciągnąć smoczka, więc nawet go nie chciał, wyrzuciłam i sam o nim zapomniał:p takiego maluszka nie mam pojęcia jak inaczej oduczyc :/

Bywa nieraz i tak,że go wypluje a po paru sekundach szuka go już z powrotem i tu liczy się mój refleks- jeśli dam mu ten smoczek w miarę szybko to śpi, ale gorzej gdy go szukam szukam szukam a on zaczyna się już wiercić jęczeć ... to jak sie wybudzi to potem bywa problem z zaśnięciem 🙄
Dlatego ja mam zawsze na szafce obok drugi awaryjny smoczek w razie gdybym tego pierwszego nie umiała znaleźć 😄

Mój jest na mleku bezlaktozowym i dopiero teraz gdy ma 6miesiecy to widzę, że gdy dostaje np kaszkę w której jest laktoza to nie ma już czerwonych plamek na szyi.
W 5miesiącu gdy dostał parę razy kaszkę to od razu właśnie takie plamki mu wyskakiwały.
Ja daje najpierw smoczek z szafki nocnej i dopiero szukam (moja ma 3.5 mies) 😁 mam na szafce 6 smoczków 🫣

Nam chyba właśnie puściła kolka, co do oduczania smoczka.. na drzemce w ciągu dnia nie chce zasnąć bez, do spania nocnego też musi zasnąć z, ale już jak go karmie o 23 to jest tak zaspany ze zasypia bez smoczka , tak samo o 3- wtedy mu też przebieram pieluszkę i mimo że jest lekko rozbudzony, to i tak zasypia (odpukac) bez smoczka. I tak spi do 6 lub 7 a raz się zdarzyło że spał prawie do 9 !! To była cudowna noc która się niestety póki co nie powtórzyła.. ale robiłam tak że jak widziałam że zasnął to po jakiś 10min mu ten smoczek w ciągu dnia wyjmowałam, czekałam chwilę czy się obudzi. Ale zauważyłam też, że jak się za późno tego smoczka wyjmie z buzi - np dopiero po 30/60min to się rozbudza.. ciekawe. Generalnie coś tam powoli chyba działa to wyjmowanie i niedawanie w nocy. Jak się obudzi mi o tej 6/7 to daje mu chwilę czy sam zaśnie, ale jak się zaczyna drzeć to mu od razu daje smoka.

A tak wogole, pamieta któraś kiedy dziecko nabywa zdolność samodzielnego wkładania sobie smoczka do buzi ? Nie pamiętam czy u mojej córki to był 6 ,7 czy 8 mies 🤔 wydaje mi się że przesypiała noce już tak koło tego 7mies

Z mojego doświadczenia, moja córeczka zawsze zasypiała ze smoczkiem do 18 miesiąca. Natomiast nie była bardzo "smoczkowa", używała go tylko do spania. Jak skończyła 18 m-ce odcielam jej końcówkę i powiedziałam że ptaszki zjadły, na początku próbowała wsadzać do buzi, ale nie było płaczu. Cały czas tłumaczyłam że ptaszki zjadły. Pamiętam że 2 pierwsze noce były bezsenne, bo cały czas się budziła i chciała smoczek. Ale ciągle jej mówiłam i pokazywałam że ptaszki zjadły . I jakoś się z tym pogodziła i obeszło się bez większych dram 🙂 najlepiej jak najwcześniej oduczać smoczka, ale z mojego doświadczenia jak już dziecko jest kontaktowe i dużo rozumie to wtedy można mu wytłumaczyć i być konsekwentnym.

reklama
Z mojego doświadczenia, moja córeczka zawsze zasypiała ze smoczkiem do 18 miesiąca. Natomiast nie była bardzo "smoczkowa", używała go tylko do spania. Jak skończyła 18 m-ce odcielam jej końcówkę i powiedziałam że ptaszki zjadły, na początku próbowała wsadzać do buzi, ale nie było płaczu. Cały czas tłumaczyłam że ptaszki zjadły. Pamiętam że 2 pierwsze noce były bezsenne, bo cały czas się budziła i chciała smoczek. Ale ciągle jej mówiłam i pokazywałam że ptaszki zjadły . I jakoś się z tym pogodziła i obeszło się bez większych dram 🙂 najlepiej jak najwcześniej oduczać smoczka, ale z mojego doświadczenia jak już dziecko jest kontaktowe i dużo rozumie to wtedy można mu wytłumaczyć i być konsekwentnym.
Mi bardziej chodzi o pobudki nocne związane ze smoczkiem- a raczej jego brakiem 😅 nje chce go całkowicie odsmoczkowac tylko dawać właśnie na noc - i np w podróży czy na zakupach jakby vos za bardzo marudził 😵‍💫 co do odskoczkowania, to czeka mnie to z moją 2.5 latka i planuje zrobić właśnie tak jak ty, poprostu uciąć:)

Do góry