reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak nosic na plecach?

Witam,
Czy można chustować na plecach 5 miesięczne dziecko, które jeszcze samo nie siedzi? Do tej pory chustowałam z przodu, ale mój mały tak wierci główką i rączkami, że powoli staje się to problematyczne - jeśli chcę coś w domu porobić.
I czy jak dziecko się wierci to odpuścić próby układania go na plecach i czekać aż będzie spokojniejszy czy są może jakieś metody, żeby dziecko na plecach się nie wierciło w trakcie chustowania? (boję się że mi się zsunie - przynajmniej dopóki nie opanuję porządnie metody chustowania na plecach).
Z góry dziękuję za porady :)

Jak najbardziej można, samodzielne siedzenie to warunek do noszenia w nosidłach miękkich, w chuście można dużo wcześniej, a koło 5-6 miesiąca to nawet wskazane, ze względu na wagę dziecka i potrzeby. Jest szansa, że przerzuceniem malucha na plecy wyeliminujesz wiercenie, bo dziecko będzie więcej widziało, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na wiązanie wysoko plecaka prostego. Dobrze, żeby w pierwszych próbach ktoś Cię asekurował.

reklama
Dzięki za wyjaśnienia :)
Spróbowałam dzisiaj chustowania na plecach: plecaczek prosty - z asekuracją mojej mamy. Pierwsze wrażenie troszkę niepewne - bo nie widzę bezpośrednio co tam maluszek wyprawia a i porządnego dociągania muszę się nauczyć bo górna część ciałka dziecka nie była maksymalnie stabilna (przy chustowaniu z przodu już nabrałam wprawy więc jak z tyłem poćwiczę to też będzie coraz lepiej).

Mój Michaś chyba tą pozycję polubił, ale niestety po krótkim czasie dostał czkawki i trzeba było przerwać noszenie.

A wiązanie wysoko to jak? Jak dziecko ma barki prawie równo z moimi czy wyżej/niżej?

Super, że się odważyłaś, plecakowanie tez wymaga nabrania wprawy. Najlepiej dociągać poły na całej szerokości, po złożeniu do wewnątrz na pół jeszcze raz i potem delikatne zbieranie pasm, nie za mocno, żeby materiał spod pupy się nie wysunął.

Pierwsze spacery mogą być trochę w niepewności, bo to jednak zmiana dla Was obojga, a dodatkowo zmiana środka ciężkości.

Maluch z barkami nieco niżej niż Twoje, wystarczy, żeby oczy miał nad ramieniem:) chociaż wyżej też można - zobacz w moim awatarze przy dziale chustowym - aczkolwiek aż tak wysokie wiązanie to raczej z większym trochę maluchem.

zarówno w chuście jak i MT powinno być Wam wygodnie - zobacz może np. ten filmik Wiązanie chusty - prosty plecak | wideo i spróbuj z kanapy podnieść dziecko (zamiast z krzesełka jak na filmie) :)
Probowalam tak jak na filmiku, ale syncio jest za szybki. Mam problem. Gostek 16 miesiecy, 15kg wagi, 95cm wzrostu - parametry wagowo-wzrostowe ciut zaawansowane, ale chodzi jak to w jego wieku, wiec czasem przydalo by sie jeszcze "na raczki". Raczki opadaja po 30m. W pierwszym roku zycia nosilam go w chuscie tkanej krzyzowo, "na koale" bo tak mi bylo wygodnie, ale teraz to odpada z wiadomych wzgledow. Probowalam go podniesc z sofy w chuscie, zeby zalozyc "plecak", ale kolezka urzadza dzihad - nie podobaja mu sie zakryte chusta rece. W jaki sposob moge nosic dziecko duze, ale dosc jeszcze mlode?

Probowalam tak jak na filmiku, ale syncio jest za szybki. Mam problem. Gostek 16 miesiecy, 15kg wagi, 95cm wzrostu - parametry wagowo-wzrostowe ciut zaawansowane, ale chodzi jak to w jego wieku, wiec czasem przydalo by sie jeszcze "na raczki". Raczki opadaja po 30m. W pierwszym roku zycia nosilam go w chuscie tkanej krzyzowo, "na koale" bo tak mi bylo wygodnie, ale teraz to odpada z wiadomych wzgledow. Probowalam go podniesc z sofy w chuscie, zeby zalozyc "plecak", ale kolezka urzadza dzihad - nie podobaja mu sie zakryte chusta rece. W jaki sposob moge nosic dziecko duze, ale dosc jeszcze mlode?

nie musisz mu już chować rączek wystarczy jak chusta będzie podpierała do wysokości paszek. A jak nie chusta, to nosidło ergonomiczne, może mei tai? i też możesz pozwolić mu mieć rączki na zewnątrz. Jak chcesz jednak nosić 15kg w chuście, to też lepiej, żeby to była chusta z domieszką, która lepiej rozłoży ciężar, albo - tak jak pisałam dobry ergonomik.

reklama
My poszliśmy na warsztaty z noszenia na plecach, naukę plecaka prostego. Ale najszybszym sposobem jest dla nas teraz mei tai i nosidło ergonomiczne. Raz dwa na plecy, i wychodzimy. A synek już prawie roczek ma, więc ruchliwy jest strasznie, i zawiązanie chusty czasem granicy z cudem :sorry:

Do góry