reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak nauczyc trzymać smoczek?

dossa

Zaciekawiona BB
Dziewczyny mam takie pytanie, może któras doradzi jak przekonać dziecko 5 tygodni do smoczka? Ze względu na jej problemy z brzuszkiem często traktuje moją piers jak smoczka a to z kolei powoduje ogromne ulewanie i chlustanie, bo się niepotrzebnie przejada, i w takiej sytuacji dałabym jej smocczka. Mam symetryczny,ktory potrafi zalapac, ale chwile possie i jej wypada, jak ją nauczyć ssania, trzymania?

reklama
Po pierwsze sprawdź, czy nie jest zbyt duży, po drugie podawaj dziecku, kiedy jest zadowolone i spokojne i wtedy je przyzwyczajaj, bo jeśli podajesz w trakcie płaczu to może nie zadziałać, sprawdź inne modele, bo być może ten po prostu nie pasuje... ze złych wiadomości są dzieci, które w ogóle nie akceptują smoczka i plują nim dalej niż widzą:)

A tu się zgodzę, moja dwójka wlasnie tak robiła :) w żaden sposób nie udało mi sie ich nauczyć ssania smoczka, butelki też były/są beee. Z młodym jeszcze próbuje, bo ma dopiero 2 m-ce, natomiast na starsza (3,5 roku) nic nie działało.

Wiele dzieci "piersiowych" w ogóle nie akceptuje smoczków. Pomyśl o korzyściach: dziecko będzie miało prawidłowy zgryz i odpadnie problem z oduczaniem od smoka za parę miesięcy :p

No są to ewidentnie plusy. Natomiast jak dziecko zaczyna płakać, to bym dała smoczka i bylaby szansa ze się uspokoi (np. W kościele, innych miejscach publicznych). Na mojego bujanie nie działa, także mam problem, bo cycka nie wyciagne w takich miejscach

ja bym się bała dać smoczek, ponieważ szkoda mi zębów dziecka... najpierw smoczek, a potem próchnica i bolesne leczenie, ale to tylko moje zdanie :) lepiej cycek w publicznych miejscach ;)

No są to ewidentnie plusy. Natomiast jak dziecko zaczyna płakać, to bym dała smoczka i bylaby szansa ze się uspokoi (np. W kościele, innych miejscach publicznych). Na mojego bujanie nie działa, także mam problem, bo cycka nie wyciagne w takich miejscach

ja używam smoczka w kosciele np. mysle tez ze nie ma co przesadzac. nie ma w tym nic dziwnego, zawsze lepszy smoczek niż kciuk ;)

reklama
Do góry