Mój cycocholik tez miał ten problemi i pocztkowo pił z kubeczka medeli potem z doidy. dzieki czemu nie musielismy przechodzic z butli na niekapki, a potem na kubki zwykłe. teraz pije z normalnego (1,5 roku), ale tez daje rade z kazdym niekapkiem np. w trasie autem
Ewelino26k-Tak łyżeczką.lub paluchami Moj cycholik- z wyboru mamy- w wieku 5-6 mieś zaczął jeść łyżeczka stałe pokarmy ,pił poczatkowo z doidy kubka ( polecam baaardzo bo można uzywac od bb maluszka az do dużego chodziaczka), bo miał mała żuchwę. Jak buzia sie wyrównała dostał tez rózne niekapki i 360 st kubki (zwłaszcza wyjazdowo- transportowo) i pije ze wszystkiego, .Ma 1, 5 roku. Buta tez niechetnie wchodziła - chyba że idealnie ciepła i na nieprzytomniaka w nocy za maluszka- mielismy calme z medeli i tylko taka spasowała, cyckokształtne z aventu nie podchoodziły.Latem woda gł z kubeczka, czasem butla
Teraz w nocy jak za gorąco kubek kapek z ikei za parę złotych i ok ,
Cyckowe dzieci czesto grymasza jesli nagle chcesz wprowadzic butle. Niektórzy radza zeby wprowadzic butle albo w sposób stały jako rytuał - np wieczorne karmienie np przez tate /babcie/ mame w sposób stały, albo jesli maluch podrósł i juz nie chce to 3 dni wyłącznie na butli, mimo protestów, ale to trudne. przyznam ze nie podjęłam sie takiej próby, ale tez nie miałam wystarczającej motywacji. Przetrwaliśmy okres wyłącznei cycowaniai nie żałuję żadnej chwili. Teraz cyc 2x na dobę, bez wymuszań za dnia, je posiłki całkim normalnie i rosne na schwał.
Wiecej na temat jak kp i butelką i inne znajdziesz w " zaklinaczce dzieci" tracy hogg, ewent " język niemowląt", które b polecam
pzdr