Witam serdecznie proszę o pomoc , jestem w ciąży i od 10 stycznia 2013 jestem na zwolnieniu L4. 11lutego minęły mi 33 dni za które płaci pracodawca. Kiedy otrzymam przelew z zusu??? Czy jest jakiś czas którego muszą się w zusie trzymać i wypłacić pieniążki???
reklama
E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
Witam serdecznie proszę o pomoc , jestem w ciąży i od 10 stycznia 2013 jestem na zwolnieniu L4. 11lutego minęły mi 33 dni za które płaci pracodawca. Kiedy otrzymam przelew z zusu??? Czy jest jakiś czas którego muszą się w zusie trzymać i wypłacić pieniążki???
Wypłata zasiłku chorobowego powinna nastąpić nie później niż w terminie 30 dni od dnia złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku.
Bardzo proszę o pomoc jeszcze w tej kwestii. Na umowie mam najniższa krajową , czyli netto 1181.38 i zwolnienie B 100% więc dlaczego nie otrzymałam tej właśnie kwoty z zusu 100% czyli 1181.38 tylko odbito mi jakiś podatek od tego???
Ekspert BB. Prawniczka
Jak podatek? Skąd Pani ma takie informacje?Bardzo proszę o pomoc jeszcze w tej kwestii. Na umowie mam najniższa krajową , czyli netto 1181.38 i zwolnienie B 100% więc dlaczego nie otrzymałam tej właśnie kwoty z zusu 100% czyli 1181.38 tylko odbito mi jakiś podatek od tego???
Możliwe powody niższej (niż uposażenie m-czne) wypłaty to:
1. jesli wypłata była za luty - luty ma 28 dni, więc mniej dni zasiłkowych;
2. może okres zwolnienia (świadczenia) to nie miesiąc tylko krótszy okres?
Ekspert BB. Prawniczka
Raz Pani pisze, że ZUS wypłacił za okres 3-20 lutego, raz, że do 11 lutego wypłacał pracodawca a potem wypłatę przejął ZUS. W końcu pisze Pani o wypłacie "za luty i za okres 3-20 lutego". Na podstawie takich informacji mozna tylko zgadywać.Witam już wyjaśniam tak wypłata była za luty i za okres od 3-20 lutego otrzymałam 600zł w piśmie z zusu było napisane że odbijają podatek w wysokości 140zł. I tu właśnie nie wiem o co chodzi zupełnie???
Mam dwa zatrudnienia z jednego zakładu pracy przyszły mi pieniądze za okres od 3-20luty nie wiem dlaczego za taki okres??? W kwocie dokładnie 637zł a powinnam dostać 756zł za 18dni i pisze że pobrali podatek w wysokości 140zł , też niewiem dlaczego??? Drugie zatrudnienie już jest ok za okres od 12-20 luty i za okres od 21.02-20.03 i za to wypłata jest dopiero na 14 marca. Czyli oznacza to że z tej drugiej firmy otrzymam odrazu podwójny przelew za dwa te okresy ? skoro zwolnienie jest do 20 marca to wyślą wcześniej. Proszę o pomoc bo ja nic z tego nie rozumiem
reklama