reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak dbać o cerę z trądzikiem różowatym

Cześć,
Od jakiegoś miesiąca mam zdiagnozowany trądzik różowaty (stwierdzony u dermatologa). Lekarz przepisał mi tabletki Clatra no i całkowita zmiana pielęgnacji. Leki brałam ok. tygodnia, wgłębiłam się w temat i zmieniłam pielęgnację. Przed diagnozą to był zazwyczaj płyn do demakijażu z garniera i krem nawilżający z ziaji (żadne konkretne kosmetyki, zazwyczaj używałam to co dorwałam na promocji). Ogólnie szukam innych kosmetyków, które mogłyby mi pomóc
PIELĘGNACJA RANO
- Pharmaceris R Puri-Rosalgin - żel do mycia twarzy
- Tołpa Authentic - tonik do twarzy z kwasem glikolowym (psikam na twarz i czekam aż się wchłonie)
- Skinimal Krem Seboregulujący Kwas Azaleainowy 10%
PIELĘGNACJA WIECZOREM
🌜

- Fluff - balsam do demakijażu
- Nacomi Next LvL Dermo Face Cleansing - emulsja oczyszczająca do skóry atopowej
- Tołpa Authentic - tonik do twarzy z kwasem glikolowym (psikam na twarz i czekam aż się wchłonie)
Dodatkowo jak wyskoczy mi coś na twarzy to przed nałożeniem kremu używam - Skinimal
Skoncentrowane serum przeciw niedoskonałościom niacynamid 10% cynk 1% (tutaj polecajka ode mnie, działa cudownie i sprawdza się za każdym razem ).
Widzę różnicę, moja skóra nie jest aż tak ściągnięta, swędząca, ale mam wrażenie, że nadal jest mało nawilżona. Jak tylko nałożę podkład to nawet przy wklepywaniu widzę, że nie wygląda korzystnie, a po 30 minutach już schodzi z nosa i twarzy. Co robie źle? Zależy mi na mocnym nawilżeniu, moja skóra jest mocno wrażliwa i sucha. Czasami mam dni, że policzki mnie pieką i mimo nałożonego makijażu przebijają się czerwone plamy.

reklama
Może jest to także kwestia tego, co jesz. Poczytaj sobie, co powinnaś, a czego nie powinnaś jeść.
Może także przydałaby się dodatkowo jakaś suplementacja.
I czy pijesz wystarczająco dużo wody?

Miesiąc to bardzo krótko, żeby widzieć super efekty. Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to to, że może za dużo tych wszystkich kosmetyków do twarzy? Moje zalecenia od dermatologa, oczywiście oprócz maści na receptę, były takie: witamina pp, suplementacja z oleju z wiesiołka lub ogórecznika, mycie twarzy emulsją Cet.hapil, zakaz mycia twarzy wodą, zakaz gorących kąpieli, sauny itd., zakaz spożywania gorącego jedzenia i picia, zakaz używania ostrych przypraw. Do twarzy używam kremu Pharmaceri.s do cery wrażliwej, który bardzo dobrze nawilża i w całości się wchłania. Te, które zostawiały tłusty film, dodatkowo podrażniały moją skórę.

Cześć,
Od jakiegoś miesiąca mam zdiagnozowany trądzik różowaty (stwierdzony u dermatologa). Lekarz przepisał mi tabletki Clatra no i całkowita zmiana pielęgnacji. Leki brałam ok. tygodnia, wgłębiłam się w temat i zmieniłam pielęgnację. Przed diagnozą to był zazwyczaj płyn do demakijażu z garniera i krem nawilżający z ziaji (żadne konkretne kosmetyki, zazwyczaj używałam to co dorwałam na promocji). Ogólnie szukam innych kosmetyków, które mogłyby mi pomóc
PIELĘGNACJA RANO
PIELĘGNACJA WIECZOREM
🌜

- Fluff - balsam do demakijażu
- Nacomi Next LvL Dermo Face Cleansing - emulsja oczyszczająca do skóry atopowej
Dodatkowo jak wyskoczy mi coś na twarzy to przed nałożeniem kremu używam - Skinimal
Skoncentrowane serum przeciw niedoskonałościom niacynamid 10% cynk 1% (tutaj polecajka ode mnie, działa cudownie i sprawdza się za każdym razem ).
Widzę różnicę, moja skóra nie jest aż tak ściągnięta, swędząca, ale mam wrażenie, że nadal jest mało nawilżona. Jak tylko nałożę podkład to nawet przy wklepywaniu widzę, że nie wygląda korzystnie, a po 30 minutach już schodzi z nosa i twarzy. Co robie źle? Zależy mi na mocnym nawilżeniu, moja skóra jest mocno wrażliwa i sucha. Czasami mam dni, że policzki mnie pieką i mimo nałożonego makijażu przebijają się czerwone plamy.
Za dużo tego masz i za agresywne składy. Ja mam cerę bardzo wrażliwa, miałam wręcz czerwoną. Korzystałam z pomocy dermatologów i było tylko gorzej. Udałam się go kosmetyczki i aktualnie używam tego co na zdjęciu i wszystko zniknęło. Może coś Ci pomoże. Nie pije także zwykłego mleka tylko owsiane, jogurtów nie jem ani twarogów. Generalnie nabiał ograniczyłam:)

Załączniki

• IMG20241218152108.jpg
    IMG20241218152108.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 14
zamiast tego samoregulującego kremu to kup sobie krem nawilżający. sprawdziłam co to za krem i to nie brzmi jak dobry wybór pod makijaż. Krem nawilżający, odczekaj minimum z 15 minut i nałóż podkład. Poza tym trochę dużo tego wszystkiego używasz. Ja jak tyle stosowałam to moja skóra też taka była. Tonik moim zdaniem jest niepotrzebny też.

Do góry