reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak bardzo aktywne są Wasze maluszki?

No właśnie nie wiem, dlaczego bolą mnie uda ??? Czy od przewracania się z boku na bok, czy od leżenia ??? A na plecach to bym mogła nawet trochę pospać, pod warunkiem, że miałabym ugięte kolana. Wtedy nie bolą plecy.

reklama
ja nie moge spac na plecach z niunia, bo jak si okazalo mam problem z zyla i w szpitalu przy badaniu lezac na plecach omal nie zemdlalam:(

mnie malęństwo kopnęło w żebra, aż się przestraszyłam, że mnie coś atakuje... jeszcze do tego jakiś głupi sen...

Moje tez mnie czasem budzi, a jak w koncu w nocy zglodnieje i cos zjem to nie daje mi zasnac! I tez uwielbia moja prawa strone, na ktorej z kolei ja uwielbiam spac. Pozycje 'plecna' raczej ograniczam, zeby naczyn krwionosnych nie sciskac i mlodziezy tlenu nie pozbawiac. Jak jzu bola mnie boki to przyjmuje pozycje posrednia miedzy plecna i boczna.

No właśnie Vertigo ja też słyszałam o tym niebezpieczeństwie spania na plecach (że się tlenu małego pozbawia), a ja bym tak się powylegiwała na pleckach :p Już mam serdecznie dosyć spania na boku ::)

ja zasypiam na boczku a i tak budze sie na plecach (moja ulubiona pozycja) jeszcze w takim rozkroku ze nie bede miala chyba problemu z rozlozeniem nog do porodu ;)....dzis w nocy musialam spac na plecach bo jak tylko polozylam sie na bolku junior mi sadzil kuksance ze spac nie moglam....

na plecach ???ja nie potrafie tak nawet na chwile wylezec a co dopiero zasnac w takiej pozycji.W moim lozku wyglada jak w korytku. Z obu stron mam podusie by mi sie lepiej na bockzu spalo...i jakby nie było maz odgrodzony.
:laugh:

Ja nie zasnę na plecach tylko na boku ale też się budzę na plecach, ale częściej śpię na boku a nawet na boko-brzuchu

reklama
pozwolcie, ze napisze jak to jest z tym spaniem na plecach i w ogole lezeniem na plecach ;)

Za dzidzia przebiega glowna zyla i glowna tetnica, jak lezymy na pleckach to dzidek moze ( ale nie musi) dociskac na oba te naczynia, co uposledza nasze krazenie.
Poniewaz krew w tetnicy plynie od ogromnym cisnieniem i jej sciana jest bardzo gruba, nie dzieje sie nic wiele, ale zyla ma juz bardziej wioka scianke a i krew w niej plynie slabiej, wiec dziecko uciskajac na nia powoduje to, ze do pluc doplywa nam mniej krwi niz zwykle, co powoduje ogolne niedotlenienie (nasze) i uczicie dusznosci.
Na szczescie objawy te najpierw daja sie nam odczuc, przez co automatycznie zmieniamy pozycje, zanim dziecko odczuje jakis niedobor :)
Niektore z nas leza na pleckach i tak jest im wygodnie a niektore...znaczna wiekszosc- nie potrafia tak ulezec - wszystko jest osobniczo zmienne ;)

Do góry