reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    294
Dziewczynki mam takie pytanie. W swojej pracy pracuję od niedawna, akurat mój szef był 3 tygodnie na urlopie (ja pracuję miesiąc) niestety on pali w biurze jak najęty a ja jestem alergikiem i mam problemy astmatycznie. Od wczoraj męczy mnie suchy, krótki kaszel - typowo alergiczny, czy taki kaszel może mieć wpływ na powodzenie inseminacji? Bardzo proszę odpiszcie jeśli wiecie coś na ten temat.
Poza kaszlem czuję się świetnie i nic mi nie dolega.

reklama
Dziewczyny zrobiłam badania hormonów, i myślałam że jestem zdrowa jak ryba a problem jest tylko z Mężem. A tu się okazuje że mam prolaktynę 42,31ng/ml czyli zdecydowanie za wysoką. Co ja mam z tym zrobić. Z tego co czytam to z taką prolaktyną to w ogóle nie miałam szans zajść w ciąże?

Malwisia - twoja prolaktyna to nic, wiekszosc z nas tu miala po 200/300 :) Dostaniesz Bromergon bedziesz lykac codziennie i od razu ci spadnie. Prolaktya to nie jest problem nie do przejscia.

No to kamień z serca. Ale nawet nie wiecie jaka jestem teraz zła. Bo od 4 lat chodzę do ginia i mówiłam mu że może mnie zbadamy to on że nie bo wina jest u męża, bo on jest prawie bezpłodny. No i jak się zdecydowałam na in vitro to dał mi te hormony do zbadania ale uznał że in vitro i tak nam nie wyjdzie że może lepiej zrobić AID. No tak bo on in vitro nie zrobi i pieniążki nie będą dla niego a do AID ma sprzęt i pieniążki by wpadły. I to są nasi lekarze. Tylko mają złotówki w oczach. Dał mi też skierowanie na hsg ale przez święta nie dałam rady się umówić. chodzę do niego na kasę i już drugą wizytę mnie nawet nie zbadał, tylko sobie pogadał te swoje dyrdymały i spadaj. Kilka miesięcy temu mi powiedział że mam torbielą z krwi i że może się wchłonie, zapisał sobie to w swoim komputerku ale na dwóch kolejnych wizytach w ogóle nie raczył tej sytuacji zbadać. Jak się nie pójdzie prywatnie i nie położy kilku stówek to się w ogóle człowiekiem nie zainteresują.

Kate26 jest zakaz palenia w biurach!!!!!!! ale Ci współczuje.... generalnie papierosy są szkodliwe dla wszystkich ale nie wiem na ile mogą zaszkodzić Ci po iui

Malwisia, Esiek, ja mam PRL 469.9 mIU/l bez obciążenia ale zauważcie, że ja mam inne jednostki. Malwisia, jaki masz podany dozwolony przedział u siebie na wyniku? bo nie wiem za bardzo jak przeliczyć Twój wynik na moją jednostkę :sorry: Wysoki poziom PRL jak najbardziej uniemożliwia zaciążenie bo jakoś tam szkodzi pęcherzykom. Musisz teraz otrzymać od lekarza receptę albo na Bromergon albo na Dostinex

----
Malwisia, ja też chodziłam i prosiłam lekarzy aby zlecili mi to badanie ale z obciążeniem, bo bez obciążenia mój wynik jest po prostu przy górnej granicy. Oczywiście gin-endokrynolog do którego chodziłam stwierdził, że staram się za krótko i że niby jest OK. Ale dopiero po obciążeniu okazało się, że jest dużo za duży (u mnie na jednostkach badania dopuszczalny był skok 6-cio krotny, a ja miałam 11-krotny!)

Ostatnia edycja:
Dokładnie Smerfeta masz rację trzeba sprawdzić jednośtki i zakres referencyjny (zdarza się że w różnych laboratoriach są inne). U mnie jeden lekarz powiedział że prolaktyny z obciążeniem juz raczej sie nie robi - zwłaszcza gdy bez obciążenia jest w normie. Natomiast drugi kazał zrobić idę w sobotę i zobaczę jak bardzo wynik mi wystrzeli.
Kate nie wiem na ile może zaszkodzić ale wydaje mi się że sam kaszel chyba nie będzie miał dużego wpływu co innego przeziębienie i łykanie antybiotyku.

Kate26 jest zakaz palenia w biurach!!!!!!! ale Ci współczuje.... generalnie papierosy są szkodliwe dla wszystkich ale nie wiem na ile mogą zaszkodzić Ci po iui

No ja wiem, że jest zakaz palenia w biurze, ale co ja mam zrobić, to mój zwierzchnik. Koleżanka, która długo już tutaj pracuje mówi mu, żeby nie palił, ale on olewa całą sprawę.
Nie chodzi mi już o te papierosy, tylko o to, że nabawiłam się przez to kaszlu (przez te fajki) i mam alergie chyba na zapach tych świeczek, które koleżanka pali, aby zaguszyć dym tego smrodu.
Kurcze boję się, nie wiem co mam zrobić.

Malwisia rozumiem że chodzi do zwykłego gina a nie do klinki niepłodności? Klinki też nie opisałabym w superlatywach, mają standardowy szablon dla wszystkich, i jednym się uda, innym nie. Bardzo ciężko jest znaleźć lekarza który będzie miał indywidualne podejście:zawstydzona/y: Ale Ty od tego swojego to uciekaj szybko, jak można nie zalecić kobiecie podstawowych badań hormonalnych, typu LH,FSH, PRL czy TSH.:wściekła/y: Skoro M ma problemy to nie znaczy ze z kobieta jest w porządku:no: co za imbecyl:wściekła/y: Sorka ale mnie nosi jak słysze o takich durniach:angry:
Co do AID to jeśli Twój M ma jakies plemniki to niejest to konieczne, do IUI może się nie nadawac ale do ivf podają jeden plemnik do jednej komórki, jest IMSI gdzie jest super przybliżenie i widac dokładniej plemnik. Wiadkomo że droższa procedura, ale jeśli jest szansa na biologiczne dziecko to warto spróbować.

reklama
Do góry