reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

INSEMINACJA 2022

Hej dziewczyny ja jestem 16 dni po inseminacji na naturalnym cyklu, dacie wiarę ze dopiero jutro idę na betę 🙈zbierałam się wcześniej ale bałam się rozczarowania i zwlekałam, od 3 dni pobolewa mnie lekko podbrzusze, takie skurcze lekkie. 2 dni temu jadłam fasolkę po bretońsku zagryzając bezą i piernikiem 😂😂 zwaliłam to na zachcianki przed miesiączka, ale jutro się okaże. Trzymajcie kciuki ✊✊
Trzymam kciuki ✊✊ja w czwartek się testuje 😙 Też odczuwam skurcze podbrzusza, ale obawiam się że to może być @.

reklama
Mnie lekarz powiedział, że przyjmuje się że powinno się zrobić inseminację od 24 do 48h po zastrzyku a takim trzymanym wszędzie standardem jest raczej 24 - 36h. Więc 36h brzmi dobrze :). (Aromek od 3 do 7 dnia cyklu po jednej tabletce dziennie)

Dzisiaj dziesiąty dzień cyklu - 18mm, 14-15mm i 12mm - ten najmniejszy lekarz obstawia że się wchłonie a pękną dwa większe.

A powiedzcie, też miałyście mieć wypełniony pęcherz :p? Lekarz mi powiedział, że jak nie wytrzymam to dostanę wodę do picia i poczekamy aż napełni się znowu :p.
Również musiałam mieć pełen pęcherz i do pierwszej i do drugiej inseminacji. Niby łatwiej im wtedy umieścić cewnik 🙂

Hej dziewczyny ja jestem 16 dni po inseminacji na naturalnym cyklu, dacie wiarę ze dopiero jutro idę na betę 🙈zbierałam się wcześniej ale bałam się rozczarowania i zwlekałam, od 3 dni pobolewa mnie lekko podbrzusze, takie skurcze lekkie. 2 dni temu jadłam fasolkę po bretońsku zagryzając bezą i piernikiem 😂😂 zwaliłam to na zachcianki przed miesiączka, ale jutro się okaże. Trzymajcie kciuki ✊✊
Trzymam również kciuki 💪😊

Hej dziewczyny
Ja też szykuje się do swojej pierwszej iui. Czekam jeszcze na wymazy jeśli wyjdą dobrze to na początku cyklu(gdzieś za 1.5 tyg) mam się zjawić w klinice i będziemy się stymulować. Nie wiem czego mam się spodziewać, nie ukrywam że jestem lekko spanikowana 😅
Jakoś nie nastawiam się że za pierwszym razem wszystko będzie ok, ale wiadomo nadzieja zawsze się tli 🥺

Hej dziewczyny
Ja też szykuje się do swojej pierwszej iui. Czekam jeszcze na wymazy jeśli wyjdą dobrze to na początku cyklu(gdzieś za 1.5 tyg) mam się zjawić w klinice i będziemy się stymulować. Nie wiem czego mam się spodziewać, nie ukrywam że jestem lekko spanikowana 😅
Jakoś nie nastawiam się że za pierwszym razem wszystko będzie ok, ale wiadomo nadzieja zawsze się tli 🥺
Ale czego się spodziewać po IUI czy po stymulacji? Czy po obu :D? W sensie co powoduje że jesteś spanikowana - może jesteśmy w stanie Cię uspokoić.

Ale czego się spodziewać po IUI czy po stymulacji? Czy po obu :D? W sensie co powoduje że jesteś spanikowana - może jesteśmy w stanie Cię uspokoić.
Po stymulacji,czy może być tak że w ogóle żaden pęcherzyk się nie pojawi? Czułyście się wtedy normalnie?
A panikuje bo boję się że się nie uda a zarazem że się uda 🙈
Byłam 3lata temu w ciąży, zaszłam naturalnie ale w 28tyg straciłam ciąże więc w głowie mam tylko czarne myśli, od tamtej pory tylko kłody pod nogami zawsze coś się nie udawało 🙄

Po stymulacji,czy może być tak że w ogóle żaden pęcherzyk się nie pojawi? Czułyście się wtedy normalnie?
A panikuje bo boję się że się nie uda a zarazem że się uda 🙈
Byłam 3lata temu w ciąży, zaszłam naturalnie ale w 28tyg straciłam ciąże więc w głowie mam tylko czarne myśli, od tamtej pory tylko kłody pod nogami zawsze coś się nie udawało 🙄
A czym masz być stymulowana?
Teoretycznie może być tak że stymulacja w ogóle nie zadziała i nie będzie żadnego pęcherzyka. Praktycznie jeśli masz swoje owulacje, AMH w normie to raczej mało prawdopodobne i nie masz się czego obawiać. Sama stymulacja to najczęściej Clostibegyt albo Aromek (tabletki) brane przez 5 dni pod rząd zaczynając od 3-5 dnia cyklu (lekarz ci wskaże konkretnie). Potem w 9-10 dniu cyklu zgłaszasz się na monitoring i na USG będzie widać ile jest pęcherzyków i jakiej wielkości. Na tej podstawie lekarz wyznaczy kolejny monitoring albo od razu kiedy masz zrobić zastrzyk Ovitrelle i termin IUI.

Po samych tabletkach ja czułam się ok. Trochę bardziej mnie może jajniki kłują, bo zamiast jednego pęcherzyka urosły trzy. Ale to jest na prawdę nic strasznego i minimalny dyskomfort ;).

reklama
A czym masz być stymulowana?
Teoretycznie może być tak że stymulacja w ogóle nie zadziała i nie będzie żadnego pęcherzyka. Praktycznie jeśli masz swoje owulacje, AMH w normie to raczej mało prawdopodobne i nie masz się czego obawiać. Sama stymulacja to najczęściej Clostibegyt albo Aromek (tabletki) brane przez 5 dni pod rząd zaczynając od 3-5 dnia cyklu (lekarz ci wskaże konkretnie). Potem w 9-10 dniu cyklu zgłaszasz się na monitoring i na USG będzie widać ile jest pęcherzyków i jakiej wielkości. Na tej podstawie lekarz wyznaczy kolejny monitoring albo od razu kiedy masz zrobić zastrzyk Ovitrelle i termin IUI.

Po samych tabletkach ja czułam się ok. Trochę bardziej mnie może jajniki kłują, bo zamiast jednego pęcherzyka urosły trzy. Ale to jest na prawdę nic strasznego i minimalny dyskomfort ;).
Nie wiem czym ma być stymulacja, lekarz dał mi listę badań jak wszystkie będą ok to mam się stawić na wizytę do 2 dnia cyklu, potem stymulacja zastrzyk i iui. Tyle mi przekazał 🙄
Dzięki za te informacje to bardzo pomocne 🙂

Do góry