reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Infekcja,podrażnienie - po porodzie

Jagoda132

Fanka BB :)
Witam,
Czy po seksie po porodzie (2,5 miesiąca po) miałyście może takie dolegliwości jak pieczenie, jakby lekki bol, zaczernienie pochwy. Pojawiły się tez u mnie jakies wodniste upławy, lekko jakby zielone, boli podczas siusiania.
Może to podrażnienie? Infekcja?
Minęły 2 dni od zbliżenia.
Oczywiście umówiłam się do lekarza, ale do tego czasu może ktoś z was się wypowie, bo miała podobne dolegliwości.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
Ok, dziękuję za radę. Jutro mam lekarza, do tego czasu co polecacie? Jakies nasiadówki? Może stosowałyście coś co łagodziło dyskomfort?
Czytałam ze jezeli dostanę jakiś antybiotyk dopochwowe to niestety wielu z nich nie można stosować przy KP - nystatyna, klotrimazol,fentikonazol….
To chyba takie najpopularniejsze składniki.

Ok, dziękuję za radę. Jutro mam lekarza, do tego czasu co polecacie? Jakies nasiadówki? Może stosowałyście coś co łagodziło dyskomfort?
Czytałam ze jezeli dostanę jakiś antybiotyk dopochwowe to niestety wielu z nich nie można stosować przy KP - nystatyna, klotrimazol,fentikonazol….
Pić żurawinę 100%

Ja bym spróbowała nasiadowke z rumianku 🤔

W sprawie kompatybilności z KP sprawdzaj e-lactancia. Wszystkie 3, które wymeinilas, zapisywane są kobietom karmiacym! Ale co ważniejsze, to podałaś 3 leki przeciwgrzybicze a upławy wskazują na zakażenie bakteryjne, więc należałoby liczyć na to, że lekarz zapisze zupełnie inne globulki.

Witam,
Czy po seksie po porodzie (2,5 miesiąca po) miałyście może takie dolegliwości jak pieczenie, jakby lekki bol, zaczernienie pochwy. Pojawiły się tez u mnie jakies wodniste upławy, lekko jakby zielone, boli podczas siusiania.
Może to podrażnienie? Infekcja?
Minęły 2 dni od zbliżenia.
Oczywiście umówiłam się do lekarza, ale do tego czasu może ktoś z was się wypowie, bo miała podobne dolegliwości.
Pozdrawiam
Aż tak to nie. Delikatnie mnie szczypała blizna tylko przy pierwszym razie.

Zrobiłam posiew moczu, wynik wyszedł ujemny. Lekarz przepisał mi na razie do smarowania maść, która wykazuje działanie przeciwgrzybicze. Skoro w moczu nie wykryto bakterii, to oznacza, ze infekcja rzeczywiscie jest grzybicza? Mi tez to wyglada na zakażenie bakteryjne, bo zaczerwienienie i upławy….. co myślicie?

Zrobiłam posiew moczu, wynik wyszedł ujemny. Lekarz przepisał mi na razie do smarowania maść, która wykazuje działanie przeciwgrzybicze. Skoro w moczu nie wykryto bakterii, to oznacza, ze infekcja rzeczywiscie jest grzybicza? Mi tez to wyglada na zakażenie bakteryjne, bo zaczerwienienie i upławy….. co myślicie?
A robił Ci ginekolog na wizycie posiewu ?

Ja w ciąży na grzybicze infekcje dostawałam pimafucin, także na pewno przy kp też mogłabyś dostac 🤔

Na twoim miejscu próbowałbym używać tego w weekend. Jak nie przejdzie, to w poniedziałek zadzwonić do ginekologa z prośbą o coś innego.

Nie, na wizycie posiewu nie robiła, jedynie czekałyśmy na wynik posiewu moczu, który dostałam dopiero dzisiaj.
Ja właśnie tez dostałam pimafucin w kremie do stosowania przez 5 dni, wiec zobaczę do wtorku, czy zadziała.

reklama
Nie, na wizycie posiewu nie robiła, jedynie czekałyśmy na wynik posiewu moczu, który dostałam dopiero dzisiaj.
Ja właśnie tez dostałam pimafucin w kremie do stosowania przez 5 dni, wiec zobaczę do wtorku, czy zadziała.
Bakterii może nie być w moczu a mogą być w pochwie. Jak są uplawy to robi się posiew z pochwy a nie z moczu... Możesz poszukać laboratorium, w którym pobierają wymazy ginekologiczne i zrobić na własną rękę posiew bakteryjny. Powinni zapisać sobie informacje, że stosujesz pimafucin.

Do góry