Witam, proszę o rozwianie wątpliwości. Jestem w 29 t.c mam grupę krwi rh-, ojciec dziecka rh+. Dziś lekarz zapytał mnie czy chce przyjąć wcześniej immunoglobulinę czy jednak czekać do dnia porodu…. Nie wiem co robić… teoretycznie po zapytaniu go co uważa na ten temat odpowiedział że kobiety rzadko decydują się przyjmować to przed porodem, bo może się okazać że dziecko odziedziczy po mnie krew. Z jednej strony boję się przyjmować to wcześniej skoro nie jest to obowiązkowe, a z drugiej strony boję się czekać aż do dnia porodu.. nie wiem co zrobić i co będzie lepszym rozwiązaniem.
reklama
kamilaa919
Fanka BB :)
Ja mam mieć podaną między 28 a 30tcWitam, proszę o rozwianie wątpliwości. Jestem w 29 t.c mam grupę krwi rh-, ojciec dziecka rh+. Dziś lekarz zapytał mnie czy chce przyjąć wcześniej immunoglobulinę czy jednak czekać do dnia porodu…. Nie wiem co robić… teoretycznie po zapytaniu go co uważa na ten temat odpowiedział że kobiety rzadko decydują się przyjmować to przed porodem, bo może się okazać że dziecko odziedziczy po mnie krew. Z jednej strony boję się przyjmować to wcześniej skoro nie jest to obowiązkowe, a z drugiej strony boję się czekać aż do dnia porodu.. nie wiem co zrobić i co będzie lepszym rozwiązaniem.
Rozumiem, że przyjmujesz. A co na to Twój lekarz? Pyta cie o zdanie na ten temat czy po prostu było powiedziane że będziesz miała podane i masz przyjąć?Ja mam mieć podaną między 28 a 30tc
kamilaa919
On w ogóle nie prowadzi dyskusji ze mną na ten temat, bo oboje wiemy jakie konsekwencje może dać taki konflikt, szczegolnie przy następnych ciążach. Takie jest zalecenie i ja przyjmuję i nawet się chwili nie zastanawiałam nad tym, zeby nie. Nawet podczas ciąży może dojść do przecieku matczyno-plodowego. Ważne jest badanie odczynu Coombsa, u nas musi być zlecony czesciej.Rozumiem, że przyjmujesz. A co na to Twój lekarz? Pyta cie o zdanie na ten temat czy po prostu było powiedziane że będziesz miała podane i masz przyjąć?
aspekt
To jest w ministerialnym standardzie opieki okołoporodowej, więc lekarz powinien kierować na to podanie w 28-30 tc, ale jeszcze wcześniej powinien kierować na badania przeciwciał. Oczywiście, że ostatecznie decyzja jest pacjentki, czy podda się procedurze medycznej. Ale jak lekarz mówi pacjentce, że inne pacjentki rzadko się decydują, to jest to poziom plotek pod blokiem.Rozumiem, że przyjmujesz. A co na to Twój lekarz? Pyta cie o zdanie na ten temat czy po prostu było powiedziane że będziesz miała podane i masz przyjąć?
kamilaa919
Dokładnie... Co do tego Rh, ja byłam przekonana, że mam dodatni, a jednak się okazalo, że ujemny po tacie. Rh plus jest podobno dominujący i w większości przypadków dziedziczony.To jest w ministerialnym standardzie opieki okołoporodowej, więc lekarz powinien kierować na to podanie w 28-30 tc, ale jeszcze wcześniej powinien kierować na badania przeciwciał. Oczywiście, że ostatecznie decyzja jest pacjentki, czy podda się procedurze medycznej. Ale jak lekarz mówi pacjentce, że inne pacjentki rzadko się decydują, to jest to poziom plotek pod blokiem.
Ja jestem dopiero w 19+1 a mialam badane przeciwciała. Chyba bym się skonsultowała z innym specjalista.
hemoglobina
Moderator
Mam wrażenie, że napisałaś o moim byłym lekarzu
Musiałam się z nim wykłócać o zastrzyk i powiedział mi dokładnie te same bzdury. Z tym, że to była moja trzecia ciąża. Położna powiedziała, że chyba oszalał, jak jej to powiedziałam. Moi synowie mają dodatnie grupy krwi, w szpitalu uniwersyteckim KAŻDY lekarz uczulał mnie na podanie zastrzyku a on twierdził, że dziecko NA PEWNO BĘDZIE MIEĆ MOJĄ GRUPĘ KRWI, BO RZADKO SIĘ ZDARZA, ŻE JEST INACZEJ Na podstawie mojej rodziny, gdzie wszystkie kobiety mają rh- a ich synowie rh+ mam zupełnie inne spostrzeżenia.
Musiałam się z nim wykłócać o zastrzyk i powiedział mi dokładnie te same bzdury. Z tym, że to była moja trzecia ciąża. Położna powiedziała, że chyba oszalał, jak jej to powiedziałam. Moi synowie mają dodatnie grupy krwi, w szpitalu uniwersyteckim KAŻDY lekarz uczulał mnie na podanie zastrzyku a on twierdził, że dziecko NA PEWNO BĘDZIE MIEĆ MOJĄ GRUPĘ KRWI, BO RZADKO SIĘ ZDARZA, ŻE JEST INACZEJ Na podstawie mojej rodziny, gdzie wszystkie kobiety mają rh- a ich synowie rh+ mam zupełnie inne spostrzeżenia.
reklama
Cookie Cookie
Ja mam krew 0- a mąż 0+. Robiłam odczyn Coombsa w 28 tygodniu po to aby dostać immunoglobulinę. Niestety u mnie już w tym badaniu pojawiły się przeciwciała i nie mogłam jej dostać. Konflikt serologiczny się niestety pojawił, co miało konsekwencje dla dziecka. Gdyby przeciwciała się nie pojawiły, przyjęłabym immunoglobulinę w 29 tc. W ogóle myślalam, że to standard dla kobiet rh-. Chociaż mówią, że konflikt w pierwszej ciąży raczej się nie pojawi. A z tego co czytałam to szansa, że dziecko odziedziczy grupę krwi po ojcu to 60%.Witam, proszę o rozwianie wątpliwości. Jestem w 29 t.c mam grupę krwi rh-, ojciec dziecka rh+. Dziś lekarz zapytał mnie czy chce przyjąć wcześniej immunoglobulinę czy jednak czekać do dnia porodu…. Nie wiem co robić… teoretycznie po zapytaniu go co uważa na ten temat odpowiedział że kobiety rzadko decydują się przyjmować to przed porodem, bo może się okazać że dziecko odziedziczy po mnie krew. Z jednej strony boję się przyjmować to wcześniej skoro nie jest to obowiązkowe, a z drugiej strony boję się czekać aż do dnia porodu.. nie wiem co zrobić i co będzie lepszym rozwiązaniem.
Podziel się: