reklama
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, wynika z nich ze częściej jednak Gabryś niż Gabriel jest używany. Jak wasi znajomi noszący to imię odnosili się do takiego zdrobnienia kiedy już przestali być dziećmi? Czy ktoś może narzekał, że wolałby nie być nazywany tak zdrobniale? Nie chciałabym żeby imię było dla synka kłopotliwe w przyszłości, dlatego się nad tym zastanawiam 

hemoglobina
Moderator
Tak, narzekali.
Wiesz może czy był zadowolony z takiego zdrobnienia? Sam się tak przedstawiał?Hej, jak byłam nastolatką to mojej koleżanki chlopak - licealista miał tak na imię i wszyscy mówili na niego Gabryś.
Irene_555
Fanka BB :)
Niestety nie wiem :/Wiesz może czy był zadowolony z takiego zdrobnienia? Sam się tak przedstawiał?
olka11135
Wiesz może czy był zadowolony z takiego zdrobnienia? Sam się tak przedstawiał?
Wybierz imię jakie Ci się podoba.
Gwarantuję, że jako dziecko/nastolatek nie będzie mu się podobać.
Mi się moje imię też nie podobało (Aleksandra). Moim dzieciom też się ich imiona nie podobają (Jan, Barbara, Stanisław).
Ale na bank z tego wyrosną.
Krąży tu historia, gdzie moja córka poznała na placu zabaw dziewczynkę. Jak wróciła do domu (ma 10 lat wiec sama chodzi) to zaczęła opowiadać o tym, że nie pamięta imienia tej dziewczynki bo jest niesamowite i niespotykane. Ona nigdy nie słyszała o takim imieniu. Okazało się, że to imię to ... Monika

Tzn że znasz więcej niż jeden taki przypadek że Gabriele nie byli zadowoleni ze zdrobnienia "Gabryś"?Tak, narzekali.
Czy kuzyn jest zadowolony z takiego zdrobnienia w dorosłości?Cześć. Mam kuzyna o tym imieniu, obecnie 42 lata. Wszyscy zwracamy się do niego "Gabryś". Nie słyszałam, żeby ktoś się do niego zwrócił pełnym imieniem![]()

Sam się tak przedstawił jak się poznaliscie? Zastanawiam się czy dorosłym panom Gabrielom podoba się to zdrobnienie i czy nie woleli by być nazywani pełnym imieniemMam sąsiada Gabriela w wieku 30 lat. Jest Gabrysiem. Tak samo z żeńską formą imienia - zawsze słyszę zdrobnienie.

reklama
znajda
Sam się tak przedstawił i wszyscy sąsiedzi/rodzina tak mówią.Sam się tak przedstawił jak się poznaliscie? Zastanawiam się czy dorosłym panom Gabrielom podoba się to zdrobnienie i czy nie woleli by być nazywani pełnym imieniem![]()
Mogę zapytać z ciekawości
Gabriel/Gabriela to bardzo ładne imiona. Nie lubię zdrobień, więc nawet swoje pospolite imię wolę w pełnej formie. Ale to zależy od osoby i przyzwyczajeń pewnie.
Podziel się: