reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imię Gabriel - jak mówią na dorosłego i nastolatka

reklama
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, wynika z nich ze częściej jednak Gabryś niż Gabriel jest używany. Jak wasi znajomi noszący to imię odnosili się do takiego zdrobnienia kiedy już przestali być dziećmi? Czy ktoś może narzekał, że wolałby nie być nazywany tak zdrobniale? Nie chciałabym żeby imię było dla synka kłopotliwe w przyszłości, dlatego się nad tym zastanawiam 🙂

Wiesz może czy był zadowolony z takiego zdrobnienia? Sam się tak przedstawiał?

Wybierz imię jakie Ci się podoba.
Gwarantuję, że jako dziecko/nastolatek nie będzie mu się podobać.

Mi się moje imię też nie podobało (Aleksandra). Moim dzieciom też się ich imiona nie podobają (Jan, Barbara, Stanisław).
Ale na bank z tego wyrosną.

Krąży tu historia, gdzie moja córka poznała na placu zabaw dziewczynkę. Jak wróciła do domu (ma 10 lat wiec sama chodzi) to zaczęła opowiadać o tym, że nie pamięta imienia tej dziewczynki bo jest niesamowite i niespotykane. Ona nigdy nie słyszała o takim imieniu. Okazało się, że to imię to ... Monika 😅

Mam sąsiada Gabriela w wieku 30 lat. Jest Gabrysiem. Tak samo z żeńską formą imienia - zawsze słyszę zdrobnienie.
Sam się tak przedstawił jak się poznaliscie? Zastanawiam się czy dorosłym panom Gabrielom podoba się to zdrobnienie i czy nie woleli by być nazywani pełnym imieniem 🙂

reklama
Sam się tak przedstawił jak się poznaliscie? Zastanawiam się czy dorosłym panom Gabrielom podoba się to zdrobnienie i czy nie woleli by być nazywani pełnym imieniem 🙂
Sam się tak przedstawił i wszyscy sąsiedzi/rodzina tak mówią.

Mogę zapytać z ciekawości :)
Gabriel/Gabriela to bardzo ładne imiona. Nie lubię zdrobień, więc nawet swoje pospolite imię wolę w pełnej formie. Ale to zależy od osoby i przyzwyczajeń pewnie.

Do góry