reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile wydajecie na dziecko?

u nas nie da sie przeliczyc dokladnie wydatkow miesiecznych,roznie to bywa. jednego miesiaca wiecej zuzyjemy pampersoe i chusteczek,drugiego mniej.pamietam ,ze poczatkowo przez pierwszy miesiac maly robil duzo kupek i w tygodniu szly 2 paczki pamperow.teraz na miesiac 2. my mieszkamy w szkocji,wiec tu leki dla dziecka mam za darmo,tak samo kosmetyki wszelkiego rodzaju do skory suchej jak oilatum,emolium,lipikar.i inne natluszczajace czy nawilzajace.tak samo z mlekiem,maly jest alergikiem i jest na nutramigenie,zatem ma za darmo,bo to mleko tylko na recepte.jakbym miala kupowac normalne to co 2 3 dzien puszke.wiec i koszta wieksze. na ciuszki wydaje normalnie,kupuje gdy sa potrzebne,gdy wyrasta lub inne powody sie znajda,nie kupuje by kupowac.wiecej inwestuje w zabawki,ktore pomagaja rozwijac sie brzdacowi motorycznie i psychicznie,ale jak juz wspomniano wczesniej,tu sie nie odczuwa tych wydatkow az tak bardzo, no i to co sie na dziecko dostaje w miesiacu,starcza na podstawowe rzeczy dla niego.tak to u nas wyglada...

reklama
2-2,5 paczki pampersów-ok.100zł
ok.10 puszek bebilonu pepti(450g)- 100zł
2-3 kleiki kaszki- ok.20 zł
do tej pory kupowałam małemu słoiczki-2 dziennie(6-7 zł *30 dni)= ok.180 zł.
Ale teraz staram się sama coś ugotować-przynajmniej raz na dwa dni.
Kąpiemy małego w Oilatum (ma suchą skórę)- kupuje 500ml raz na 2,5 miesiąca. Teraz kupiłam Oillan 500 ml-ok 40 zł.
Chusteczki różnie- myśle,ze wystarczy 3-4 op.(15zł)- w tym byłam rozrzutna na początku- teraz wolę małego czasem umyć przegotowaną wodą.
Witaminy D mu nie podajemy,bo ma uczulenie. Teraz kupiłam tran.
Ciuszki -od jakiegoś czasu w większości w lumpeksie-bo mamy taki fajny z bardzo ładnymi ciuszkami. Od czasu do czasu coś nowego-więc nie umiem zliczyć.

Wychodzi,ze dziecko kosztuje sporo. Od kiedy mały sie urodził-jakos straciłam ochote na kupowanie czegoś sobie. Dużo mniej wydaje. No i przestaliśmy wychodzić gdziekolowiek. A wczesniej czesto chodzilismy do kina czy na jakis obiad. Takze w tym znalezliśmy oszczędności. I jakos to idzie. Jelsi dziecko jest zdrowe-to też mniej się wydaje. Ale tego sie nie przewidzi. My musielismy na poczatku bardzo uważać na kosmetyki.

Drogie mamy,
Myślimy z mężem o powiększeniu rodziny :happy2: Zastanawiamy się jednak czy na pewno damy radę finansowo, dlatego chciałabym Was zapytać, jako doświadczone w tym temacie - ile przeciętnie wydajecie na maleństwo - miesięcznie? Wiem, że bardzo trudno to okeślić, że to zależy czy się karmi piersią itp, ale będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi :tak:
Pozdrawiam! :-)
Hej-wiedz że na dziecko jdzie dużo pieniędzy-To wszystko zależy ile ma dziecko-na początku kiedyś zmężem liczyliśmy że na miesiąc wydaliśmy ok.500zł.i ciuszki mamy po siostrze męża-ale pieniądze są po to żeby wydawac(śmiejemy się z mężem)...

Zawsze można poszukać rozsądnego obcięcia kosztów :) My kupujemy pieluchy w biedronce, które są kilka razy tańsze niż pampersy (ok.28zł/64szt.), chusteczki w bigpackach po kilka opakowań na raz, część ciuszków w lumpeksach, albo używane z allegro. Zupki, obiadki i deserki i soczki można robić samemu, albo za niższą cenę kupić większe ilości (to jeszcze przed nami za jakiś czas).

Mój Kacper ma 2 miesiące i na chwilę obecną nie odczuwam specjalnie "ucieczki" pieniędzy. Piersią karmiłam tylko miesiąc. Generalnie wygląda to tak: mleko bebilon comfort (ok. 23 zł/szt) czyli ok 5-6 puszek miesięcznie, pampersy (ok. 55 zł/szt) czyli 2-3 paczki i oczywiście ubranka, ale to już ciężko zliczyć. W zależności od częstotliwości zakupów, sklepu i finansów. Jako, że mój synek sporo je i żeby ułatwić mu trawienie, kupuję mu hermatki HIPP (ok.12 zł/szt) a są różne oraz krople SAB SIMPLEX (ok. 45 zł). Chusteczki kupuję w 4-pakach (ok. 40 zł/miesiąc). Jeżeli chodzi o kwestię szczepień ja biorę dodatkowe czyli za pierwsze szczepienie kosztowało mnie 420 zł. I na koniec wydatki dodatkowe typu: oliwka i Sudocrem. Jeżeli masz pytania to służę pomocą. :)

miesiecznie niewiem ile wychodzi ale jak narazie wydaje tygodniowo okolo 10 euro na małego(czyli kolo 40zł) ale to dlatego bo mam kosmetyki do niego i ciuszki na zapas wiec musze tylko raz w tygodniu pieluszki i husteczki do niego kupić. mleko ma z piersi wiec oszczedność jest. dodam że kupuje najtańsze pieluszki (kolo 6euro) i husteczki (w 2 pakach 3 euro) :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
U nas pampersy starczają na dwa miesiące bo zakładamy na noc tylko, bądź na wyjazdy. Wg mnie bardzo dobre są Happy i z lidla te na t ( nigdy nie mogę zapamiętać nazwy:)) i z biedronki dady, chusteczki są czasami w dobrych promocjach a ostatnio odkryłam, że w realu są tomi chyba i też są dobre. Na początku trzeba trzymać otwarciem w dół żeby nawilżenie spłynęło ale są dobre:):) A jeśli chodzi o ubranka to w auchan są super promocje np. jakiś czas temu fajne pajace za ok.20zł z weluru które są super. Body po 3 zł też są dobre i inne rzeczy również. Jak dziecko jest na cycu a mama siedzi w domu to obiadki samemu można gotować, a kaszka raz na jakiś czas to nie duży koszt.

reklama
tak z obiadami i kaszkami sie zgodze. lepiej samemu robić. oszczedność i wiesz co dziecku dajesz do jedzienia. u nas są promocje w rossmanie często histeczki za pół ceny tak samo jak płyny do płukania ja lenor kupuje często za 1,50 Euro. a duży i nawet po 2,50 taki 3 litrowy.
Ciuszki akurat mam uzywane od szwagierki. jak mały podrośnie to i tak pewnie rzadko bede nowe kupować szkoda kasy ciucholandy też mają fajne rzeczy. koło mnie jest fajny sklep z urzywanymi rzeczami do dzieci tam połowe wyprawki kupiłam za grosze.

Do góry