reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile ważą/ważyły Wasze 6miesieczne dzieci?

Magdalenka16

Fanka BB :)
Pytam bo dzisiaj miałam szczepienie synka na 6 mcy i lekarka go zważyła i stwierdziła,że mało waźy. Waży 6800 a urodził się z wagą 2700 . Faktycznie jest chudy nie ma fałdek wogóle, do tego jest niejadkiem i bardzo mało pije mleka a nowych rzeczy typu owoce kaszki czy zupki nie ma mowy bo nie chce. A dzisiaj ta lekarka mnie dobiła do tego tym tekstem ze jest malutki i mało waźy... ale jak się zapytałam to co mam zrobić to nic nie powiedziała :(

reklama
Rozwiązanie
Córka urodzona w 39tc 2700g na 6 mies 7000g a teraz mając 8 mies 8000g. Nikt nigdy nie miał problemu z jej wagą, wg pediatry i położnej ładnie idzie swoim centyle i dobrze wygląda.
Starszy syn z 36tc 2650g na 6 mies ważył 7000g a na roczek ok 9500g
Obydwoje kp.
Jeśli mały nie spada z siatki centylowej i w miarę trzyma swój centyl to nie przejmowałabym się tym.
Brakiem fałdek też bym się nie przejmowała, bo to zależne od budowy dziecka. Jeśli mały jest "długi" to i fałdek nie będzie tylko zbite ciałko. Syn miał dużo mniejsze niż córka a wagowo jak widać tacy sami. Ona mimo to wygląda na pulchniejsza.
reklama
Pytam bo dzisiaj miałam szczepienie synka na 6 mcy i lekarka go zważyła i stwierdziła,że mało waźy. Waży 6800 a urodził się z wagą 2700
Twoja lekarka twierdzi że 7 kg to mało
Moja twierdzi że 8.400 mojej córki to dużo 🤷‍♀️ i bądź tu madry człowieku.

Moja ma 6 msc i tydzień. Fakt jest taka pulchniejsza ale bez przesady.
No ale skierowanie na badanie krwi dostała.
Młoda jest na cycu :)

@Magdalenka16 A czy próbowałaś znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy?? Robiłaś synkowie badanie krwi? Polecam sprawdzenie poziomu żelaza - często tak jest przy anemii dziecko mało je. Miałam taką sytuację z córką - tyle, że u niej od razu było widać, bo robiły jej się sińce pod oczami.
2 mce temu robiłam morfologie i żelazo. Żelazo w dolnej granicy normy i od jakiegoś czasu bierze żelazo w dawce profilaktycznego. Nie wiem czy nie za mało. Przydałoby się zrobić jeszze raz badanie krwi zeby zobaczyc jak jest teraz

Pytam bo dzisiaj miałam szczepienie synka na 6 mcy i lekarka go zważyła i stwierdziła,że mało waźy. Waży 6800 a urodził się z wagą 2700 . Faktycznie jest chudy nie ma fałdek wogóle, do tego jest niejadkiem i bardzo mało pije mleka a nowych rzeczy typu owoce kaszki czy zupki nie ma mowy bo nie chce. A dzisiaj ta lekarka mnie dobiła do tego tym tekstem ze jest malutki i mało waźy... ale jak się zapytałam to co mam zrobić to nic nie powiedziała :(
Mój młody urodzony z wagą 3110 i 57cm (z wypisu 2890) na 6 miesięcy miał 6700 i 73cm. Nigdy ani lekarz ani położna nie zwrócili mi uwagi, że coś jest nie tak. Sama sprawdzałam na siatkach centylowych i zawsze był (i nadal jest) nisko, ale w normie. Nie każde dziecko musi być tłuściutkie, są też szczupłe dzieci i pewnie Twoje właśnie takie jest. Mój synek nie wygląda na zabiedzonego, po prostu jest szczupły. Teraz ma 10 miesięcy i 8100 waży. Bardzo ładnie się rozwija a to chyhba najważniejsze :) Tylko, że w przeciwieństwie do Twojego synka mój bardzo lubi jeść i je sporo, po prostu mało waży. A u Ciebie jak wzrost? Może jest np. niski i dlatego ta waga mniejsza?

Mój młody urodzony z wagą 3110 i 57cm (z wypisu 2890) na 6 miesięcy miał 6700 i 73cm. Nigdy ani lekarz ani położna nie zwrócili mi uwagi, że coś jest nie tak. Sama sprawdzałam na siatkach centylowych i zawsze był (i nadal jest) nisko, ale w normie. Nie każde dziecko musi być tłuściutkie, są też szczupłe dzieci i pewnie Twoje właśnie takie jest. Mój synek nie wygląda na zabiedzonego, po prostu jest szczupły. Teraz ma 10 miesięcy i 8100 waży. Bardzo ładnie się rozwija a to chyhba najważniejsze :) Tylko, że w przeciwieństwie do Twojego synka mój bardzo lubi jeść i je sporo, po prostu mało waży. A u Ciebie jak wzrost? Może jest np. niski i dlatego ta waga mniejsza?
Nie wiem jaki wzrost bo go nie mierzyli nigdy. No właśnie w tym problem ze on malutko je i stąd taka waga. Jak miał okresy kilkudniowe ze jadł troche więcej to od razu na wadze było widać.

Nie wiem jaki wzrost bo go nie mierzyli nigdy. No właśnie w tym problem ze on malutko je i stąd taka waga. Jak miał okresy kilkudniowe ze jadł troche więcej to od razu na wadze było widać.
A Twoje dziecko jest na piersi czy na mm? Bo tak się zastanawiam skąd wiesz, że mało je i mało to znaczy ile. Ogólnie widzę, że sporo dziewczyn napisało Ci o bardzo podobnych wagach swoich dzieci w wieku pół roku, więc nie jest to jakoś bardzo mało, po prostu w dolnej granicy normy. Wiadomo, że ważna jest matczyna intuicja i jeśli czujesz, że coś jest nie tak to warto skonsultować a lekarzem. Ale sama waga i jej przyrost od urodzenia jak dla mnie jest w porządku, bo mój syn miał przyrost jeszcze mniejszy a wszystko z nim ok i nie chodziliśmy po lekarzach a Ci na szczepieniach nie wspominali, żeby coś miało być nie tak.

reklama
A Twoje dziecko jest na piersi czy na mm? Bo tak się zastanawiam skąd wiesz, że mało je i mało to znaczy ile. Ogólnie widzę, że sporo dziewczyn napisało Ci o bardzo podobnych wagach swoich dzieci w wieku pół roku, więc nie jest to jakoś bardzo mało, po prostu w dolnej granicy normy. Wiadomo, że ważna jest matczyna intuicja i jeśli czujesz, że coś jest nie tak to warto skonsultować a lekarzem. Ale sama waga i jej przyrost od urodzenia jak dla mnie jest w porządku, bo mój syn miał przyrost jeszcze mniejszy a wszystko z nim ok i nie chodziliśmy po lekarzach a Ci na szczepieniach nie wspominali, żeby coś miało być nie tak.
Jest na mm. To lekarka mi powiedziala ze jest malutki i mało waży, dla mnie jest w sam raz . Gdyby nie te problemy z jedzeniem to nawet bym nie zwróciła uwagi. Dzis rano zjadł 30 ml mleka za ok 3 godziny max 60-90 ml. W nocy budzi się raz czasami 2. Dlatego tej ilości mleka nie ma wiele. Zupek kaszek i owoców wogóle nie cgce. To chyba jednak niewiele. U lekarzy innych niz lekarka wczoraj juz byłam i twierdzą że przybywa mało ale przybywa.

Ostatnia edycja:
Do góry