reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ile wasze pociechy śpią??

Marta, ja kąpię Oliwkę codziennie w wanience od dnia wyjścia ze szpitala, ale faktycznie początkowo nie używałam żadnych środków myjących. Ale jak mała miała 3 tygodnie to juz zaczęłam używać żel Nivejki. Takie kąpiele gąbką mnie nie przekonują, teraz jest ciepło, maluchy się pocą a od tego do odparzeń bardzo blisko.

bb225, to normalne, w tym okresie zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne maluchów, nie wszystkie tak reagują, ale większość tak. Wyczytałam, że zazwyczaj między 4 a 6 miesiącem cycusiowe dzieciaczki zaczynają się częściej w nocy budzić, bo nocny pokarm ma więcej składników mineralnych i energetycznych. Moja Oliwka skończy za tydzień 5 miesięcy i od kilku dni też się częściej w nocy budzi, a już spała mi do 5 rano. Trzeba przeczekać ten trudny okres, nie ma wyjścia.

reklama
Marta ja też od wyjścia ze szpitala kąpię małego codziennie w wanience i od początku używałam płynu do kąpieli z oliwką Nivea Baby. Z tym myciem co 3-4 dni to chyba Twój pediatra przesadził zwłaszcza w takie upały. Doktorek chyba sto lat za murzynami, poglądy jak za czasu mojej babci:baffled:.

o rany ten doktorek chyba faktycznie jakis z buszu!!! ja dzicie kapie codziennie, bo to w koncu tez przyjemnosc no i ustala jakis rytm dnia, maly wie ze po kapieli sie idzie spac ;-) kiedys go nei wykapalam i nie mogl mi zasnac hehe

Czesc dziewczynk mam pytanie z innej beczki.
Moj maly ma miesiac i chce go pzestawic na butelke czy wiecie ile mililitrow formuly powinno wypijac miesiczne dziecko.Wiem ze moje mleko jest wodniste, a formula jest tresciwsza ii troszke gestsza.

Marta Tureck a jak sprawdziłaś to, że Twoje mleko jest wodniste?? Mleko u kobiet, z tego co wiem, czytałam, jest dostosowane do wieku maluszka i jego skład zmienia się w zależności od zapotrzebowania dziecka. Wydaje mi się, że Twoje mleko jest w porządku i nie ma konieczności przechodzenia na sztuczne, chyba że po prostu chcesz. a poza tym, najpierw zawsze leci bardziej wodniste, żeby dzieciaczek mógł zaspokoić pragnienie, później jest gęstsze, a na końcu najtłustsze:tak:

A ja wroce do kapieli. To naprawde dziwne, ja tez Idke kaie od wyjscia ze szpitala. A moj doktorek powiedzial ostatnio, ze przy upalach powyzej 30 stopni , kapac dzidzie nawet i w ciagu dnia. Zeby sie troszke ochlodzila.

Marta,czy Ty przypadkiem nie mieszkasz na Wyspach??:-)
Rzeczywiscie czesc pediatrow jest zdania,zeby przez pierwsze tygodnie powstrzymac sie z kapiela maluszka aby ,,nie naruszyc naturalnej''bariery ochronnej'' ...najlepiej przemywac noworodka wacikami i przegotowana woda...nie powinno stosowac sie gabek,emulsji,szamponow...Kosmetyki zawieraja mnostwo substancji chemicznych,powoduja powstawanie alergii,a juz w szczegolnosci odradzane sa produkty jij:-)...Mieszkam w Irlandii..,,dostalam'' taka samą porade... tutaj stawia sie na ,,nature'':tak:

Marta,dla miesiecznego dziecka standardem przy karmieniu mieszanka jest 5 razy dziennie po 120ml...ale to jest bardzo indywidualna sprawa,bo moze potrzebowac wiecej albo nieco mniej.
Moj dzieciaczek ma 5 miesiecy i przesypia 10 godzin ;-)

reklama
bb225 a czy Hubert dlugo spi w dzien?
Bardzo możliwe,ze jest glodny..moze bedziesz musiala pomyslec o wprowadzeniu dodatkowego posilku z mleka modyfikowanego?moja szwagierka tak robila,bo jej synek sie nie najadal..wiec na noc podawala mu mieszanke.
A moze to nadchodzace zeby daja sie we znaki?:-)
Pozdrrowienia

reklama
Do góry