reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile miesięcznie kosztuje dziecko przez pierwszy rok życia.

Mamuśka011

Początkująca w BB
Witam ponad połowa ciąży za mną więc ostatnio duzo rozmyślam na temat tego ile tak właściwie kosztuje maleństwo dlatego tez zakładam wątek i jeśli któraś z was ma ochotę się podzielic ile to u was wychodzi miesięcznie byłabym wdzięczna. Chodzi mi o podstawowe wydadki mleko pampersy, kosmetyki itp. Jak to u was wychodzi w przeliczeniu na miesiąc ;)

reklama
Rozwiązanie
Jaasna dokładnie :) 3.5 tysiąca za wózek oczywiście nikt nie zabroni wydać, ale ja tyle na całą wyprawkę nie wydałam. Póki mały był na samej piersi czyli do 5 miesiąca to nawet się nie odczuło żadnych wydatków :)
Aniuska lepiej nie kupować za wczasu zwłaszcza przy pierwszym dziecku jak się nie ma doświadczenia ;) zawsze można dokupić jak będzie potrzebne :)

reklama
Ja zrobiłam już wstępną liste wyprawki i wyszlo mi ponad 12 tys i to jak się będę pilnować tej listy i polować na promocje.
Jestem w 14 tygodniu i już poszło 3 tys. Z czego duzo rzeczy kupowane w promocji "Smyk do -70%"
Wozek wybrałam może i fakt drogi ale uwzgledniłam w wycenie tańszą wersje tzw wystawową za 3.5tys. O ile uda mi sie taki kupić. Jak nie to do wyceny +3 tys jeszcze. Sam fotelik do autka i adapter to kolejne 1.5 tys. itd
Pamiętam 20lat temu ze koszt mc dzidzi rośnie wraz z dzidzią. Na początek pieluszki, mleko, kosmetyki, leki. Pozniej dochodzą zajecia w przedszkolu, jakieś dodatkowe i ciezko było sie w tysiacu wyrobić. Jeszcze jak sie choróbsko jakies przypałętało to lekarz prywatnie.
Teraz zapewne wyjdzie jeszcze wiecej. Ehh [emoji4]

Tez mam podobny na liście [emoji4][emoji4][emoji4]
Osobiscie jestem zafascynowana bujaczkami. Kiedyś tego nie było. Super sprawa. I jeszcze wersja na pilota, rozne funkcje kołysanka, usypiania. Rewelacja
Ja sporo dostałam, i nie kupowaliśmy dużo. Trzeba patrzeć pod siebie, co się w naszych warunkach sprawdza. Dla mnie odkrycie teraz, to kojec. Mam gdzie bezpiecznie odłożyć dziecko jak np. potrzebuję do toalety, czy coś smażę w kuchni. Dla mnie się super sprawdza. Link do: Kojec z matą niemowlęcą - America col. 242 -

Witam ponad połowa ciąży za mną więc ostatnio duzo rozmyślam na temat tego ile tak właściwie kosztuje maleństwo dlatego tez zakładam wątek i jeśli któraś z was ma ochotę się podzielic ile to u was wychodzi miesięcznie byłabym wdzięczna. Chodzi mi o podstawowe wydadki mleko pampersy, kosmetyki itp. Jak to u was wychodzi w przeliczeniu na miesiąc ;)
Wydatki zależą od potrzeb, chęci, możliwosci finansowych.
Przy pierwszym dziecku więcej, ale można kupić coś z promocji, coś używanego w idealnym stanie i nie bawić się w chomika z zapasami. To jeśli chodzi o wyprawkę.
Koszt utrzymania małego dziecka też nie jest wielki, jeśli sie nie szaleje z toną niepotrzebnych kosmetyków i karmi sie piersią. Powiedzmy, że miesięcznie małe dziecko kosztuje ok. 150 - 200 zł.
Przy kolejnych dzieciach z małą różnicą wieku wydatki się drastycznie nie zwiększają. I wcale to nie oznacza, że sie dzieciom żałuje lub na nich oszczędza. Siłą rzeczy coraz większe dziecko, generuje większe wydatki :)
Jak ktoś lubi dużo wydawać, to ok - jego pieniądze, ale jak chcesz być gospodarna, to niczego twoim dzieciom nie zabraknie, a ty nie wydasz na to majątku :)

reklama
Jaasna dokładnie :) 3.5 tysiąca za wózek oczywiście nikt nie zabroni wydać, ale ja tyle na całą wyprawkę nie wydałam. Póki mały był na samej piersi czyli do 5 miesiąca to nawet się nie odczuło żadnych wydatków :)

Rozwiązanie
Do góry