reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grupy mieszane

Witam
Nasze blizniaki maja aktualnie 4 lata i rok temu chodzily do 3 latkow.
Utworzono grupy laczone ze wzgledu na mala liczbe dzieci w przedszkolu i nasze dzieci przydzielono do grupy 3/4 latkow (czyli znowu beda chodzic do grupy gdzie sa dopiero nowe dzieci w przedszkolu, lezakowanie i wiadomo jak z klimatyzacja takich dzieci na poczatku). Teraz nasze dzieci beda musialy znowu chodzic do grupy 3 latkow.
Dyrekcja przydzielila je bez naszej zgody i nie ktorzy rodzice wogole nie wiedzieli, ze sa takie grupy laczone.
Wieksza polowa dzieci ze starej grupy jest w grupie 4/5 latkow.

Pani dyrektor twierdzi, ze podstawa programowa w przedszkolu w 3 czy 4 latkach jest taka sama, ale wiadomo, ze chcielibysmy by nasze dzieci szly do grupy wyzej i juz z dziecmi co chodzily rok i juz przedszkole znaja.

Co mozemy zrobic by starac sie o przeniesienie ich do grupy wyzej?

reklama
Witam
Utworzono grupy laczone ze wzgledu na mala liczbe dzieci w przedszkolu i nasze dzieci przydzielono do grupy 3/4 latkow (czyli znowu beda chodzic do grupy gdzie sa dopiero nowe dzieci w przedszkolu, lezakowanie i wiadomo jak z klimatyzacja takich dzieci na poczatku). Teraz nasze dzieci beda musialy znowu chodzic do grupy 3 latkow.
Dyrekcja przydzielila je bez naszej zgody i nie ktorzy rodzice wogole nie wiedzieli, ze sa takie grupy laczone.

Pani dyrektor twierdzi, ze podstawa programowa w przedszkolu w 3 czy 4 latkach jest taka sama, ale wiadomo, ze chcielibysmy by nasze dzieci szly do grupy wyzej i juz z dziecmi co chodzily rok i juz przedszkole znaja.

A z jakiego miesiąca są dzieci?
Czy są wczesniakami?

W teorii możesz o to prosić, ale w praktyce raczej bez względu czy to prywatna czy publiczna placówka wymagać przeniesienia nie możesz 🤷‍♀️

Mój syn (dodam, że urodzony w styczniu) został teraz przeniesiony jako jedno z 3 dzieci do starszej grupy (do pięciolatków) i mają oddzielną podstawę programową. Też nikt mnie o zdanie nie pytał, ale mi to akurat pasuje. Gorzej, że syn nie jest zadowolony z rozstania z kolegami.
Raczej nie będzie ich już obchodziło, że chcesz, żeby były w wyższej grupie, bo są już grupy potworzone i pewnie mają tam nadmiar dzieci.

Prywatna placówka? Pracowałam w przedszkolach i takie dziwne sytuacje występowały tylko w prywatnych, bo brakuje dzieci, nauczycieli.. W państwowych zazwyczaj są normalne grupy 4,5,6 latków bez takich odstępstw.
Poza tym, podstawa programowa taka sama? Przecież dzieci 3 i 4 letnie to zupełnie inny poziom rozwinięcia. Jak nauczycielki zamierzają ogarnąć dwie różne grupy wiekowe i ich potrzeby.

Prywatna placówka? Pracowałam w przedszkolach i takie dziwne sytuacje występowały tylko w prywatnych, bo brakuje dzieci, nauczycieli.. W państwowych zazwyczaj są normalne grupy 4,5,6 latków bez takich odstępstw.
Poza tym, podstawa programowa taka sama? Przecież dzieci 3 i 4 letnie to zupełnie inny poziom rozwinięcia. Jak nauczycielki zamierzają ogarnąć dwie różne grupy wiekowe i ich potrzeby.
W państwowych małych wiejskich przedszkolach, często przy szkołach podstawowych, są grupy mieszane... Ja to się nawet spotkałam z taką, gdzie 3,4,5 latki i 0 były razem :oops:

W państwowych małych wiejskich przedszkolach, często przy szkołach podstawowych, są grupy mieszane... Ja to się nawet spotkałam z taką, gdzie 3,4,5 latki i 0 były razem :oops:
No chyba, że w takich mikro wiejskich oddziałach, tam zawsze są braki. Zawsze można zmienić dziecku placówkę, no chyba, że nie będzie zbyt chetne.

Witam

Jesli w grupie wyżej jest już maksymalna ilość dzieci to nie zrobisz nic. Dyrektor magicznym sposobem nie rozciągnie grupy.

U nas też były grupy łączone, ale podstawę programową każda grupa wiekowa miała prowadzoną oddzielnie.
Córka z początku roku chodzi do grupy że starszymi dziećmi. Teraz jest w gr 4/5 latki. 4 latków jest kilkoro na całą grupę i mają oddzielne podręczniki i prowadzoną podstawę. Dodam, że to placówka publiczna w mieście. Zostały utworzone 2 grupy samych 3 Latków u kilkoro starszych dodano do 4 latków. Mi to akurat zupełnie nie przeszkadza. Córka super zaadoptowała się w swojej grupie. Za rok starszaki pójdą do zerówki a zapewne do nich dojdą inne dzieci lub oni trafia do rówieśników.
Syn poszedł do przedszkola jako 2,5 i by później iść do szkoły że swoim rocznikiem 2 razy chodził do trzylatków. Najpierw jako 2,5 a poźniej jako 3 latek. Nie wpłynęło to negatywnie. Przecież maluchy nie uczą się niewiadomo czego. Uważam, że gorzej by miał gdybym zostawiła go 2 razy w zerówce. Wówczas byłby starszy i się nudził.

reklama
Do góry