reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2021

Na Warmii pięknie biało ❤️ Do tego jelonki biegają pod oknemwiec widoki mam piękne. Ostatnio po badaniu szyjki tez mnie kłuło :/
Ja mieszkam na wsi, taras z widokiem na pole na które tez jelonki przychodzą 😍 Ale jak ja razie mam widok na parking przyszpitalny 😂 Dobrze, ze choć okno jest

reklama
U nas pruszy, poczułam oddech świat na plecach :)
Dobrze że ktg w normie, jednak niepokojące z główką że już tak nisko .
Zastanawialiście się nad znieczuleniem ? U nas w szpitalu podobno zależy na kogo się trafi bo niektórzy nie dają "bo nie"
Słyszę sprzeczne słowa…raz, ze główna już powinna się ładnie ustawiać w kanale rodnym, także jest ok, a następnie słyszę, ze mimo iż szyjka zamknięta to główka jest tuż za nią czyli za nisko. I bądź tu mądry 😕 Jutro mam mieć dalej badania, oby się szyjka nie skracała 😳

Słyszę sprzeczne słowa…raz, ze główna już powinna się ładnie ustawiać w kanale rodnym, także jest ok, a następnie słyszę, ze mimo iż szyjka zamknięta to główka jest tuż za nią czyli za nisko. I bądź tu mądry 😕 Jutro mam mieć dalej badania, oby się szyjka nie skracała 😳
No najgorzej jak każdy co innego gada 😥 najważniejsze żeby maleństwo było w dobrej kondycji nawet jak by miał szybciej wyjść.

To fakt z rozmiarami bywa różnie. U mnie też główka nisko i lekarz czuje ja przy badaniu a dodatkowo dwa tygodnie temu na wizycie już było lekkie rozwarcie. Jednak mój lekarz powiedział że skoro to drugi poród to nie jest to żaden ewenement 😁 co do szyjki to w poprzedniej ciąży bardzo mi się skróciła już nie połowie ciąży i dzięki temu poród był szybszy. Najwięcej czasu i najwiekszy ból sprawia właśnie skracanie szyjki więc trzeba widzieć plusy 😉

Kurcze, ja przez całą ciążę nie miałam żadnego badania ginekologocznego, i nie wiem, czy mi się coś skraca, czy nie. Ale chyba wszystko jest ok, chociaż boli mnie czasem cała okolica bardzo. Dzisiaj 37+4, miałam badanie usg. Mała waży 2541 g, rośnie w swoim tempie, jest na dole normy. Jeśli nie urodzę w międzyczasie, to za 3 tygodnie kolejne usg i tyle. Jeszcze w czwartek położna. Tak się badamy w Danii. ;)

Kurcze, ja przez całą ciążę nie miałam żadnego badania ginekologocznego, i nie wiem, czy mi się coś skraca, czy nie. Ale chyba wszystko jest ok, chociaż boli mnie czasem cała okolica bardzo. Dzisiaj 37+4, miałam badanie usg. Mała waży 2541 g, rośnie w swoim tempie, jest na dole normy. Jeśli nie urodzę w międzyczasie, to za 3 tygodnie kolejne usg i tyle. Jeszcze w czwartek położna. Tak się badamy w Danii. ;)
Szok, to jednak w Polsce lepiej wygląda opieka w ciąży. Chyba bym tego psychicznie nie wytrzymała nie wiedząc przez całą ciążę czy wszytko ok.

Szok, to jednak w Polsce lepiej wygląda opieka w ciąży. Chyba bym tego psychicznie nie wytrzymała nie wiedząc przez całą ciążę czy wszytko ok.
Ja również 😳 spokojniej śpię po badaniach i z myślą, ze jak coś poczuje nie tak to dzień, dwa i dostanę się do swojego specjalisty i będę wiedziała co jest grane

To fakt z rozmiarami bywa różnie. U mnie też główka nisko i lekarz czuje ja przy badaniu a dodatkowo dwa tygodnie temu na wizycie już było lekkie rozwarcie. Jednak mój lekarz powiedział że skoro to drugi poród to nie jest to żaden ewenement 😁 co do szyjki to w poprzedniej ciąży bardzo mi się skróciła już nie połowie ciąży i dzięki temu poród był szybszy. Najwięcej czasu i najwiekszy ból sprawia właśnie skracanie szyjki więc trzeba widzieć plusy 😉
W którym tc jesteś? Czytałam właśnie, ze przy kolejnych porodach to jest często spotykane, u pierworodnek jak ja nie bardzo 😕

Ja nie wiedziałam, że w czasie ciąży się bada szyjkę macicy, robi ktg, bierze się leki profilaktycznie itd. Dopiero jak zaczęłam czytać to forum, to zaczęłam być w lekkim szoku. Nie czuję, że mam niewystarczającą opiekę. Ze względu na cukrzycę mam usg co 3-4 tygodnie, badanie krwi. W normalnie przebiegającej ciąży robi się tu 2 badania usg, w 1 i 2 trymestrze, a ciążę prowadzi lekarz rodzinny i położna, którzy badają położenie dziecka, mierzą ciśnienie i robią pomiar brzucha. No i przy każdej wizycie badanie moczu. Może to wystarcza, a statystyki wyraźnie pokazują, że porody w Danii rzadziej kończą się interwencją lekarską, czy to przy wywoływaniu, nacinaniu, czy cc.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja nie wiedziałam, że w czasie ciąży się bada szyjkę macicy, robi ktg, bierze się leki profilaktycznie itd. Dopiero jak zaczęłam czytać to forum, to zaczęłam być w lekkim szoku. Nie czuję, że mam niewystarczającą opiekę. Ze względu na cukrzycę mam usg co 3-4 tygodnie, badanie krwi. W normalnie przebiegającej ciąży robi się tu 2 badania usg, w 1 i 2 trymestrze, a ciążę prowadzi lekarz rodzinny i położna, którzy badają położenie dziecka, mierzą ciśnienie i robią pomiar brzucha. No i przy każdej wizycie badanie moczu. Może to wystarcza, a statystyki wyraźnie pokazują, że porody w Danii rzadziej kończą się interwencją lekarską, czy to przy wywoływaniu, nacinaniu, czy cc.
A tak to spoko. Jak Cię zrozumiałam, że przez całą ciążę nie ma się nic. Zostajesz na pastwę losu bez jakiego kolwiek badania. To aż tak bardzo się to nie różni 😉 na NFZ 3 badania usg.

Do góry