reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Anka a nie dałoby się jeszcze dziś zrobić prób wątrobowych? Te sprzed 2 miesięcy mogą być nie ważne, w końcu - jak rozmawiałam z Aluśką- u niej swędzenie zaczęło się z dnia na dzień - z nasilającymi się objawami na noc. Nie czekaj na ginekologa. Zrób sama na własną rękę- najwyżej z wynikami stawisz się w szpitalu na IP.

W Lublinie to koszt ok 36 zł za próby wątrobowe (białko,bilirubina,AST,ALT)- tylko chyba trzeba być na czczo

reklama
powiedzcie, że też się męczycie jak przejdzie 500 m do sklepu i z powrotem...
myślałam, że nie dojdę, a na schodach na 4 piętro to, że w ogóle ducha wyzionę...:no:

tak mnie zachęciłyście tą tortillą, że robię a'la po meksykańsku, niby po meksykańsku bo do tego jeszcze dochodzą moje wymysły kulinarne

a mój gin odbiera o każdej porze, nawet w święto 1 listopada:-D

dobrze Wiolcia napisała: ech,chrześcijanie... do kościoła każdy leci, ale żeby dobry uczynek dla ciężarnej to nie,
zresztą debata o kościele jest nieskończona, zresztą kościół jako instytucja to inna sprawa, wiara inna, katolicy i ich (nie)zachowania inna...

Ewa ma rację, że na kościół łatwo najeżdżać, ale czasem trudno też słuchać tego co ten kościół mówi, zwłaszcza, że księża to są w końcu ludzie światli, mądrzy i wykształceni,

poza tym hipokryzją jest dla mnie stosunek do in vitro, a ukrywanie problemu pedifilii lub tego, że anonimowe badania i ankiety pokazują jak wiele księży jest za zniesieniem celibatu i prawa do małżeństwa,

co ciekawe, Biblia mówi o czystości, ale celibat jest wymysłem wieku XI kiedy to w ten sposób chciano ukrócić rozwiązłość wysokich urzędników kościelnych

Kościół współcześnie boryka się z wieloma problemami, ale pamiętajmy, że tan sam kościół to inkwizycja i wyprawy krzyżowców,

tak jak mówię debata nad rolą kościoła, który jest lub chce być pewną władzą jest nieskończona, tylko trzeba by chyba rozdzielić w tej debacie religię i wiarę od samego kościoła jako miejsca kultu tej religii

zresztą kiedyś sama napisałam "etyczną" rozprawę "Gdyby nie było Boga trzeba by go wymyślić" czyli, że ludzie potrzebują wiary, religii, świadomości, że coś jest poza światem doczesnym, ale niekoniecznie każdy potrzebuje tak wielkiej ingerencji kościoła w życie społeczne i polityczne jak ten kościół próbuje mieć

ok, koniec tematu, idę zupkę zajadać, ogórkowa, mniam, mniam, wczoraj wielki gar nagotowałam

Ale niestety od stycznia nie ma książeczek i mnie już nie chcieli jej wydać:/ A teraz za przeproszeniem jestem w dupie bo nikt nic nie wie:/ Ani ZUS ani NFZ a mój szef to skończony cham:/

Was zostawic na kilka godzin to jest katastrofa zeby was nadgonic:-)
Ja juz z synkiem po wizycie i okazalo sie ze ten brzydki zapach z buzi to przerosniete migdaly, sa w bardzo zlym stanie:-(
Wiolcia ty moja bidulko, ja nie wiem co ci poradzic ale jedyne co moge powiedziec to juz prawie koniec:tak:
Cristalrose trzymaj sie zdrowo i wracaj w dwupaku;-)
Ewwe dzien dobry, co tak wczesnie wstalas:-D
Ja teraz lece Adasia odwiesc do szkoly bo tu sa lekcje rano i popoludniu.Wiec na razie;-)

Moze masz racje mamolka... jak nic nie zmieni sie to pojade jutro do pobrania krwi bo trzeba na czczo byc na pewno - bo w weekend z tego co wiem tez przyjmuja - nie wiem tylko kiedy wyniki sa. Moze tez w poniedzialek :/ Eh... nerwy mnie zjedza a maz jak zwykle powie ze panikuje, bo sie naczytalam na google czegos.

Anka - ja tez bym z ginem skonsultowala, bo wyglada mi to podejrzanie ... moze jakas kumpela poradzi ci innego gina na czas nieobecnosci Twojej?

Wiolcia - ja tam dostaje w pracy co miesiac RMUA, ktorym zawsze posluguje sie przy wizytach u panstwowego lekarza. i tylko to mam zamiar wziac do lekarza. dokladnie nazywa sie to "ZUS RMUA Raport miesieczny dla osoby ubezpieczonej"). sa tam wymienione wszystkie odprowadzane skladki z zaznaczeniem okresu.

Wiolcia musisz mieć tylko aktualną RMUA taką z samymi zerami a pod spodem będzie pisało zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego za okres... Mam taką RMUA jeszcze z ciąży z Zuzą. Teraz natomiast mam napisane urlop wychowawczy za okres...

Jesli jesteś na zwolnieniu chorobowym jest to na RMUA napisane i wiadomo że składek nie płaci pracodawca tylko Zus.

Mam jakieś bóle w pachwinach nóg koło krocza. Czasem jak mnie złapie to całe udo mnie boli o chodzeniu można zapomnieć boli jak choleraaaaaaaaaa!!!!!!!!! :(

Ostatnia edycja:
Moje drogie Pani po setkach telefonów udało mi się dowiedzieć że potrzebuje "Zaświadczenia o zgłoszeniu do ubezpieczenia zdrowotnego", które wystawia pracodawca. RMUA z samymi zerami jest nic nie warte.

reklama
Wrócę jeszcze na chwilkę do temetu kościelnego. Tunia - to nie do końca jest tak, że dziecko sobie samo potem zadecyduje czy chce przynależeć do kościoła, czy nie. Moi rodzice ochrzcili mnie chociaż sami nie chodzą do kościoła. Są tacy wierzący-niepraktykujący. Mają swoje zasady, w większości zgodne z chrześcijańskimi, ale od instytucji kościoła ich odrzuca. Ja jestem zupełnie niewierząca. Ale wypisanie się z kościoła jest nie lada wyzwaniem i właściwie nie da się zostać do końca wykreślonym z kościelnych statystyk. Wkurza mnie to niesamowicie. Dlatego uważam, że powinno się pozostawić dziecku wolną rękę. Lepiej chyba, kiedy człowiek może świadomie podjąć tak ważną decyzję, a nie, kiedy jest ochrzczony na wszelki wypadek, żeby się inni nie krzywili.

Do góry