reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamusie 2008

Dzięki dziewczyny przynajmniej teraz wiem że mam szanse. A resztą sie już bede martwic w przyszlym roku:-) Teraz tylko niecierpliwe oczekiwanie na naszą kruszynke ( a raczek okruszka he he)nas czeka.
Cieszę sie że już nie bedziesz sie martwic i gratuluje syneczka, widze że teraz chłopcy na wage złota;-)..może ja juz zaklepie dla Juleńki...))))))

reklama
A jak to wygląda juz w praktyce po przyznaniu tego zasiłku??? Czy opieka kontroluje takie matki w domu...? czy rzeczywiście są samotne???
ja bylam "samotna matka" przez 9 miesiecy ale nie skladalam o zaden zasilek bo wlasnie kontrolują to i nie chcialabym pozneij zwracac tego co mi dali albo kare placic

A jak to wygląda juz w praktyce po przyznaniu tego zasiłku??? Czy opieka kontroluje takie matki w domu...? czy rzeczywiście są samotne???
A jak Cieie sprawdzą, czy facet mieszka z Tobą? Przeciez zawsze może przyjść w odwiedziny do dziecka..poza tym może nie być Cie nie byc , musza uprzedzic o wizycie....Ja myslę że to trudne..

co do dodatkow to ja sie orientuje ze mi sie nic nie nalezy ale zastanawia mnie jedno...
Mam umowe do dnia porodu przedluzona (tzn.bede miala bo mam do pazdziernika narazie) i nastepnie przejde na macierzynski (placony przez ZUS) i tu by mi sie konczylo ale szwagierka podpowiada mi ze mam jescze 60 dni opieki na dziecko i zebym rowno z dniem konczacym macierzynski przeszla na ta opieke.
Pamietam ze ona sobie tak przedluzyla ale czy u mnie nie bedzie problemu skoro praktycznie nie bede juz nigdzie zatrudniona? Z drugiej strony jak sie dostaje wypowiedzenie to tez mozna pociagnac jescez chorobowe i placi zus.
Jak myslicie? gdzie moge sie o to zapytac?

I jescze jedno. Orientujecie sie jak to jest z przejsciem na macierzynski? Jak urodze to mam jechac do lekarza zeby mi wypisal zwolnienie na macierzynski czy jak?

Cyprysiowa mam ten sam problem i zastanawiam sie jak go rozstrzygnąć:confused: , ale o opiece nie słyszałam,więc dzięki za newsy - przydadzą mi się;-)

zaraz, zaraz dziewczyny nie mylcie pojęć
Yoka z tego co wiem jesteś na zwolnieniu i z tego tytułu otrzymujesz zasiłek chorobowy, w związku z tym to jest twój dochód, i on na pewno nie bedzie uznany jako utracony
hagata jeżeli teraz jesteś na zwolnieniu lekarskim i otrzymujesz zasiłek chorobowy to również twój dochód nie będzie uznany jako utracony
.Zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych utrata dochodu oznacza utratę dochodu spowodowaną:

• uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego,
  • utratą prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub stypendium w wysokości zasiłku dla bezrobotnych,
  • utratą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, z wyłączeniem pracy wykonywanej na podstawie umowy o dzieło,
  • utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, z wyjątkiem rent przyznanych rolnikom w związku z przekazaniem lub dzierżawą gospodarstwa rolnego,
  • nieotrzymywaniem części albo całości zasądzonych świadczeń alimentacyjnych,
  • wyrejestrowaniem pozarolniczej działalności gospodarczej.

co do dodatkow to ja sie orientuje ze mi sie nic nie nalezy ale zastanawia mnie jedno...
Mam umowe do dnia porodu przedluzona (tzn.bede miala bo mam do pazdziernika narazie) i nastepnie przejde na macierzynski (placony przez ZUS) i tu by mi sie konczylo ale szwagierka podpowiada mi ze mam jescze 60 dni opieki na dziecko i zebym rowno z dniem konczacym macierzynski przeszla na ta opieke.
Pamietam ze ona sobie tak przedluzyla ale czy u mnie nie bedzie problemu skoro praktycznie nie bede juz nigdzie zatrudniona? Z drugiej strony jak sie dostaje wypowiedzenie to tez mozna pociagnac jescez chorobowe i placi zus.
Jak myslicie? gdzie moge sie o to zapytac?

I jescze jedno. Orientujecie sie jak to jest z przejsciem na macierzynski? Jak urodze to mam jechac do lekarza zeby mi wypisal zwolnienie na macierzynski czy jak?

macierzyński bedzie płacił ci zus, opieka niestety ci sie nie należy, z prawa do zasiłku opiekuńczego mogą skorzystać osoby które posiadają ubezpieczenie chorobowe, po rozwiązaniu umowy nie posiadasz już ubezpieczenia, zus będzie odciągał ci ubezpieczenie zdrowotne z macierzyńskiego ale na tym koniec,
z wypowiedzeniem umowy o pracę rzeczywiście jest tak że można iść na chorobowe i wtedy zus ci je wypłaca, ale tu jest całkiem inna sytuacja, ty masz zawarta umowę na czas określony do października i ulega ci ona automatycznie przedłużeniu do dnia porodu więc nie dostaniesz wypowiedzenia, poprostu z chwilą kiedy urodzisz przestajesz być pracownikiem
a z macierzyńskim to jest tak że musisz mieć zaświadczenie ze szpitala o urodzeniu dziecka a z zakładu pracy druk ZUS Z 3,

Witam Mamuśki! Właśnie wróciłam z pracy, ależ tu dzisiaj ruch!!!
Dzisiaj bedziemy świętować naszą wczorajszą - czwartą rocznicę ślubu:-)
Idzimy sobie do kina na film 3D - będzie zabawa:-D

:baffled:A wczoraj dziwna sprawa... Maleństwo nie pozwalało, żeby tatuś dotykał mamę:baffled:Jak próbował dotknąć mój brzuch to synuś wyraźnie go odpychał, w końcu mężuś zrezygnował ze słowami: No dobra Szymek śpij sobie...

reklama
Yoka jeszcze jedno, do dochodu 504 zł netto nie wlicza się świadczeń z funduszu alimentacyjnego i świadczeń z pomocy społecznej, także jest to bardziej korzystne

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry