reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

reklama
Justyna to faktycznie maiłaś przygodę:-D

Wczoraj napaliłam sie na jakiś seksik...wychodzę z łazienki zwarta i gotowa, a mój Z chrapie:-( ale nie miałam odwagi go budzić bo biedak wczoraj był bardzo zmęczony po pracy.....pomimo wszystko byłam troszkę zawiedziona...haha:-D

Kakusia po urodzinkach rewelacyjnie...ale tak sie objadłam wczoraj,ze wieczorem umierałam z przejedzenia... teściowa tak się smiała,ze szok...najpierw przyszłi znajomi do nas, mialam tego torta i cała reszta,a okolo 18 poszlismy do tesciowej....no i po 22 byłam w domku jesce tak nas zlał deszcz,ze nie mailam na sobie ani kawałka suchej nitki....ale było naprawde wesoło....

Wczoraj napaliłam sie na jakiś seksik...wychodzę z łazienki zwarta i gotowa, a mój Z chrapie:-( ale nie miałam odwagi go budzić bo biedak wczoraj był bardzo zmęczony po pracy.....pomimo wszystko byłam troszkę zawiedziona...haha:-D

hehehe ja czasami tez tak nie umiem sie zgrac z męzem ! albo ja walne zwłokami albo w łazience sie zasiedze i potem moge sobie chyba sama ;-)

Właśnie rozmawiałam z moim lubum i obiecał,że mi to dzisiaj wynagrodzi....już nie mogę sie doczekać:-D hahha:-D

mój Tata dzisiaj odszedł
ale jestem tak szczśliwa że mogłam zobaczyć jak się wczoraj uśmiechnął....
wiem że jest przy mnie

5 miesiąc ( 17 - 20 TYDZIEŃ)

Dziecko się rozwija:
Sprawnie i żwawo wywija koziołki, wierzga nogami i malutkimi rączkami. Każdy taki trening ruchowy powtarza niezliczoną ilość razy. To wspiera dalszy rozwój mięśni i szkieletu i jest ważne dla rozwoju małej motoryki. Z tego też powodu dziecko potrzebuje bodźca takiego, jak ruch.

Pierwsza zabawa dziecka:
Z upodobaniem dziecko zajmuję się pępowiną, swoją pierwsza zabawką. Dotyka też ścian macicy, łożyska i swojego ciała. Odkrywa teraz również oczy - pod zamkniętymi powiekami porusza gałkami ocznymi tam i z powrotem. Przywiązuje równiez wagę do oddychania - często i regularnie ćwiczy narządy oddechowe.
Kiedy przypadkowo dotknie swoich ust wyzwala odruch ssania.
Do tej pory ciało płodu bardzo szybko rosło, teraz tempo wzrostu dziecka relatywnie się zmniejsza.
Stopy i palce u stóp nieco się powiększyły, muszą teraz urosnąc nogi. Rozwój narzadów jest obecnie całkowicie zakończony.

Dziecko czuje kiedy jesteś zdenerwowana, szczęśliwa lub zestresowana. Te emocje mają swoje własne hormony, które krążą we krwi. Przechodzą przez łożysko do dziecka i wywołują w nim określone reakcje. Kiedy np. czegoś się przestraszysz, adrenalina z twojej krwi przechodzi do krwi dziecka i również u niego wywołuje kołatanie serca, pobudzenie i gwałtowne ruchy.

Ulubiona muzyka dla dziecka to Mozart;-)
Dzięki muzyce dzieci sie dobrze rozwijają sa szczęśliwsze i odprężone.

Pod koniec piątego miesiąca płód ma przeciętnie 20 cm długości i waży ok. 400 gramów. Średnica głowy wynosi ok. 50 milimetrów.

WAGA DZIECKA:

Masa ciała płodu jest cechą indywidualną i przeciętnie wynosi:

TYDZIEŃ WAGA ( w gramach)

26 650
28 900
30 1350
32 1800
34 2300
36 2700
38 3200
40 3400
42 3600