reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gorzów wlkp., Międzyrzecz, Świebodzin & okolice!

Larvunia- no nie przytulam plywa sobie poprstu;p;p psa kiedys chcialamale dziekuję nie bede z nim wychodzic i po nim sprztac bo P by chcial ale juz widze jak wychodzi... on nie ma czasu ani weny zeby z dziecmi wyjsc na spacer co jakis czas a co dopiero z psme kilka razy dziennie... myslalam nad chomikiem ostanio ale dzieci jeszcze za małe i by go zamęczyły...

reklama
Owca u Nas cały czas to samo, póki się jakoś normalnie nie ułoży, nie ustabilizuje to tak będzie. :baffled: Jak to Marzenka napisała kasy nie było kłótnie były kasa jest to się o nic nie martwi i jest ok. Nie, te co my mieliśmy psy to duże będą a ja chciałabym do domu małego pieska ....

Chomik blee...nie lubie bo w nocy halasuje :wściekła/y:

Wczoraj jeszcze z pania pogadalismy na temat tych nowych szkol , wiec w styczniu dostaniemy takie jakby opinie do jakiej szkoly wedlug nich dziecko powinno pojsc . Ale tak jak pani sugerowala to chyba mloda pojdzie od wrzesnia do Realschule :tak:
jest to mniej wiecej odpowiednik polskiego gimnazjum , i trwa tutaj 6 lat :tak:
Po zakonczeniu pisze sie egzaminy ktorego zdanie uprawnia do nauki wiekszosci zawodow oraz do szkoly srednich technicznych / zawodowych . A ja myslalam ze mlodej uda sie pojsc do gimnasium to jest dopowiednik LO w pl :tak: szkoda ale nie bede na sile pchala a potem czasem nie da sobie rady z matma czy innymi przedmiotami .

ale nabazgraly no, a ja na kawie u blond bylam, rany mlody taki pocieszny jej w a kuku sie bawilam z nim, chichrał sie :-D
owca czyli tlumaczac z waszego na nasze to albo gimnazjum albo liceum, czyli ale to tez tak dupnie to ile oni maj lat jak koncza cala ta edukacje 17 lat? u nas konczysz jak masz 19 i to licuem bo technikum jeszcze dluzej
musze jechac do centrum oplacic OC za auto juz jestem chora pojdzie sie 600zl :baffled: ale doopke dobrze wozic:-D

ciacho to wszystko tu troche pogmatwane dla mnie jest i nie moge sie polapac hehe :-p
gimnazjum konczy sie matura , jest jeszcze jedna szkola Hauptschule to taka najgorsza dla dzieci bez ambicji i ze zlymi ocenami .
jak np mloda pojdzie do tej nowej szkoly to skonczy ja majac 17 lat tak jak piszesz , ale nie wiem co dalej potem , jak chce to napewno idzie dalej sie gdzies uczyc cos np. z zawodem tak robi mojej kuzynki corka w De , skonczyla szkole wlasnie w tym wieku i poszla dalej sie uczyc i robi praktyki i jakas tam szkole z tym zwiazana cos z hotelarstwem i ma teraz 18 lat dziewczyna ..

Fajnie ze bylas u blond na pogaduchach ;-) wy chyba blisko siebie mieszkacie ?
zal kasy na auto jak ale trzeba nic sie nie poradzi , my za ubezpieczenie duzo placimy ale dlatego ze to 1 auto tutaj zameldowane i moj zaczal bez znizek :tak: nam w styczniu przyjdzie to na pol roku placimy 500 ojro masakra..ale on tam jakis pelen pakiet wzial i tez troche drozszy :tak:

Ostatnia edycja:
to rzeczywiscie maskara pojechane to wszystko:baffled: a jakby chciala isc na studia to po tym ala gimnazjum konczacym sie matura moze czy co jest jeszcze pomiedzy jest? u nas po maturzeod razu na studia ale co kraj to obyczaj
ja pamietam jak moj pierwsze oc placi tez zero znizek to 1500zl a moze twoj ma jeszcze auto casco? to wtedy jest drogo nawet u nas
a do blond mam moze z 300 m:-D

ciacho no chyba mamy auto casco...tak mi sie obilo o uszy , moj bral wszystko co mozliwe i mowil ze w pl tez by drogo placil za takie ubezp.jakie wzial tu :tak::tak:

po tej realschule nie mozna isc na studia , jedynie zrobic sobie jakis zawod , na studia to tylko po gimnazjum odrazu :tak:
tu jest troche inaczej ...

ide z mlodym dokonczyc lekcje bo jak nie zagonie to sam nie wezmie :no:

a juz wiem na jakiej zasadzie to u was jest, ale wiesz co to ze nauczyciele tak mowia nie znaczy ze tak musi byc i musi isc gdzie proponuja, a przepraszam bardzo 4 z matmy czy nawet to 3 to jakas tragedia moze ma dar do innych przedmiotow szkoda jakby dziecku zamknac drogie na studia :-(

ciacho to nie jest tak ze musi isc tam gdzie nauczyciel sugeruje :no:
oni tylko proponuja co wedlug nich jest dobre dla niej itd...a rodzic nie musi sie z tym zgadzac :tak:
kolezanki corka miala isc wlasnie do real bo nauczyciele tak proponowali a ona dala do gimnazium i mloda daje sobie dobrze rade,
a w razie jak dziecko sobie nie radzi to po roku mozna zmienic mu szkole :tak::tak:

ja z matmy tez bylam noga :-p ona ma dobre stopnie z sachuntericht cos podobnego do biologi przedmiot to ma 5 :tak:
tak samo z angielskiego ma 4 :tak: zobaczymy jak bedzie :-)

a twoje jak sobie radza , dobrze sie ucza ?..

reklama
oto mi chodzilo ze ich oni tylko proponuja ze wybor jest wasz:-)
moje to starsza w gimnazium to inna bajka niz podstawowka 2 razy wiecej przedmiotow i samo to daje popalic, ale chyba lepiej idzi niz w zeszlym roku, z ocenami srednio jest, zalezy czy ie przygotuje czy nie a lenistwo chleb powszedni, tylko moje gardlo cierpi na tym:-D
a mlodsza same 5 i 6 raz dostala 4 :-D takze nie jest zle

Do góry