reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Glista ludzka u roczniaka

TakaSobieJa1987

Zaciekawiona BB
Hej kobietki. Lekarz rodzinny mojemu synowi przepisał pyrantelum, 14 h po podaniu pojawiła się temperatura, zwymiotowal po mleku, bardzo dziwną kupę zrobił. Czy którejś z mam dziecko również w taki sposób zareagowalo?

reklama
Czytam właśnie na necie o tym. Widzę że lek nie dla dzieci poniżej 2 roku życia. I wzięte z neta:
Możliwe skutki uboczne:
Nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, wzdęcia, przejściowe zwiększenie aktywności aminotransferaz, bóle głowy, zawroty głowy, senność, bezsenność, wysypki.
Może jednak warto pogadać z lekarzem o zmianie?

Czytam właśnie na necie o tym. Widzę że lek nie dla dzieci poniżej 2 roku życia. I wzięte z neta:
Możliwe skutki uboczne:
Nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, wzdęcia, przejściowe zwiększenie aktywności aminotransferaz, bóle głowy, zawroty głowy, senność, bezsenność, wysypki.
Może jednak warto pogadać z lekarzem o zmianie?
Zostałam przez lekarza poinformowana, że ten lek jest od drugiego roku życia. Dawka jest 2 ml dla młodego. Zastanawiam się czy coś innego może mu podać, jak przy dwóch pozostałych lekach są jeszcze gorsze skutki uboczne. Mój lekarz przyjmuje dopiero od 14, mam wątpliwości co do pyrantelum. Czytałam gdzieś, że mimo wszystko podawać lek, bo s takj sposób organizm się oczysza ale internet nie może być mądrzejszy od lekarza

Pyrantelum juz podalas i masz go podac jeszcze raz dzien po dniu? Moj roczniak tez go dostal zapobiegawczo jak sie okazalo ze corka ma robaki. Dostal dwie dawki w odstepie 10 dni. Efektow ubocznych nie mial ale mogl tez nie miec owsikow. Brzydka kupa moze tez byc reakcja na wydalenie robakow. Nie wiem jak z olejem ale ja teraz podaje im zapobiegawczo swiezo zmielone pestki dyni.

reklama
Pyrantelum juz podalas i masz go podac jeszcze raz dzien po dniu? Moj roczniak tez go dostal zapobiegawczo jak sie okazalo ze corka ma robaki. Dostal dwie dawki w odstepie 10 dni. Efektow ubocznych nie mial ale mogl tez nie miec owsikow. Brzydka kupa moze tez byc reakcja na wydalenie robakow. Nie wiem jak z olejem ale ja teraz podaje im zapobiegawczo swiezo zmielone pestki dyni.
Miał mieć podawane 3 dni. Nie wytrzymalam do 14 i pomeczylam lekarza przez telefon :) mam dalej nie podawać. A kupię olej z pestek dyni. A ile tych migdałów podajesz?

Do góry