Witam. Syn od kilku dni ma bardzo suche dłonie, w tej chwili wyglądają one fatalnie. Okolice kosteczek ma tak suche, że skóra wygląda jak łuska, nagromadziło się dużo martwego naskórka, który pęka. W domu mam tylko ziaje z mocznikiem, mówi że bardzo go szczypie jak smaruje. Co mogę mu kupić w aptece? Wydaje się, że powinnam tą skórę nie tylko nawilżyć ale przedewszystkim zmiękczyć... Na lekarza w obecnej sytuacji nawet nie liczę. Proszę o poradę.
reklama
Rozwiązanie
reklama
Elencza
Fanka BB :)
Mi polecali mediderm wszyscy lekarze, u których byłam i niestety nie pomógł. Za to dla nawilżenia skóry bez specjalnych kłopotów jest dobry.
Chyba każdy musi znaleźć coś dla siebie.
Chyba każdy musi znaleźć coś dla siebie.
N egzemę, łuszczycę i azs polecam Ci mediderm, niedrogi, skuteczny
Ja bym na początek spróbowała chociażby najzwyklejszy krem do rąk.
Mocznik działa złuszczająco, więc tym bym nie smarowała. Raczej stawiałabym na nawilżenie tego.
A jak nie będzie chciało zejść - to pozostaje steryd (ale tylko na receptę).
Moja córka często tak ma od mydła. Wystarczy zmienić na mydło dla alergików (np. biały jeleń) i smarować zwykłym glicerynowym kremem do rąk. Przechodzi zwykle po kilku dniach. Ale trzeba pilnować by po myciu rąk nałożyć krem.
Potwierdzam, u nas dobrze sprawuje się i wpływa na problematyczną skórę dłoni synka właśnie mydło tradycyjne "Biały Jeleń". Teraz w okresie wzmożonego i częstszego mycia dłoni daje mu jeszcze do posmarowania dłoni mój krem do rąk też z Białego Jelenia z serii "Apteka Alergika". Taki w szklanym, brązowym słoiczku. Bardzo fajnie nam się sprawuje, a skóa dłoni synka jest naprawdę w dobrej kondycji. Nie wiem ile ma lat, ale zreygnowałabym na pewno z dezynfekcji dłoni alkoholowymi preparatami.
Załączniki
A może linomag dałby radę? Albo właśnie maść z wit. A, ktoś wyżej o niej wspominał. Ja czasem ratuje sie zwykłą wazeliną. Po zwykłych kremach do rąk też mnie szczypią ręce. Jeśli używacie mydła w płynie to zmień na kostke
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Mediderm ma moją atopową skórę okazał się być istnym dramatem, to jak bardzo cierpiałam to tylko ja pamiętam. Super działają wszelkie apteczne emolienty typu Lipobaza (nawilżacz i natłuszczacz), ale w zaostrzeniach i przy mokrej postaci AZS i tak muszę się ratować Hydrokortyzolem albo Elidelem (to drugie na receptę, bez sterydów, działa cuda).
Ja u siebie stosowałam maść bez recepty z małą dawką hydrokortyzonu, ale po jakimś czasie nie było już efektu poza tym u dziecka sterydy to chyba nie jest dobry pomysł. Ale ostatnio pomaga mi maść propolisowa (moja ma 7procent). Nie szczypie i przynosi ulgę tylko bardzo brudzi i może uczulać szczególnie tych którzy mają uczulenie na jad pszczeli. Więc radzę najpierw wypróbować. Nie jest droga i jakaś szkodliwa dlatego radzę sprawdzić
reklama
A próbowałyście kiedyś maść Aarkada - jest dość tłusta, ale w składzie ma np. olejek z drzewa herbacianego (który działa bakteriobójczo). Nie wiem tylko czy można ją stosować u dzieci, bo u mnie stosuje ją mój mąż, a ja tylko czasem ją podkradam jak mi się zbyt sucha skóra robi.
Podziel się: