reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Edukacja w UK

Czesc ,jestem tu poraz pierwszy .Super temat ,moja Karla konczy trzy latka w kwietniu i od wrzesnia idzie do przedszkola a ja juz sie zastanawiam jak to bedzie i to niechodzi mi o jezyk bo zauwazam ze dosc duzo lapie slowek po angielsku i staram sie z mezem wciagu dnia wtracac takie podstawowe zwroty zeby chociaz sie osluchala.Ja to martwie sie jak ona zostanie sama ponoewaz ciagle jest zemna i nawet ostatnio jak zapisalam sie na kurs angielskiego w tym samym miejscu co chodzimy na playgroup i ma zostawac pod opieka tamtejszych przedszkolanek drzwi obok to nawet niechce slyszec i mowi ze nie pojdzie lzy w oczach i miekne nieidziemy.A ogolnie bardzo lubi playgroup tylko oczywiscie musze byc w zasiegu wzroku to wszystko jest ok.Moze macie jakis fajny pomysl na takiego "MAMIN CYCKA"?

reklama
Myleene tutaj jesli pracujesz to mozesz dostawac CHILD TAX CREDIT z dofinansowaniem przedszkola tylko musisz im podac ile placisz za przedszkole. Niestety najwiecej i najczesciej dostaja samotne matki (do 80%). Jesli masz partnera/meza to bardzo zadko dostaniesz dofinansowanie do przedszkola bo dochuch sie sumuje, ale swoja droga moga dac Ci Child Tax Credit.

mozliwe ze od 2012 przedszkola dla dzieci od 2 lat beda za darmo:-)mam taka nadzieje bo cena na dzien rowna sie prawie z zarobkiem wiec jak narazie to wydaje mi sie ze lepiej w domu siedziec i prznajmniej inne benefity pobierac z racji niskich zarobkow

Moj synek w sierpniu bedzie mial 3 latka i chcialabym poslac go do przedszkola darmowego.
Moze ktos juz poslal swoje dziecko do nursery i moze sie podzielic swoim doswiadczeniem i zalatwianiem tego wszystkiego?
Czy jesli sie wysle dziecko na 2,5 godz to trzeba z nim tam siedziec czy sie zostawiago i oni sie nim zajmuja, gdzies slyszalam ze trzeba z dzieckiem tam siedziec.
Podzielcie sie swoim doswiadczeniem bo juz jestem ciemna i nie wiem za co sie brac w poszukiwaniu przedszkoal dla niego.

Hejka:-)
Mój synek chodził do Nursery . Dziecko zostaje tam same z opiekunkami więc nie musisz z nim siedzieć . Sale są pełne zabawek oraz mają swój plac zabaw , który jest oddzielony od starszych dzieci. Mój synek bardzo lubił tam chodzić. Jak jest ładna pogoda to spędzają czas na zabawie na dworze. Ja załatwiałam przez Merton , ale też można pobrać aplikację w szkole i ją tam zostawić. Tak bynajmniej jest w mojej szkole.
Pozdrawiam cieplutko:-D

Czesc

Czarnula - zgadzam sie z Mirka nie trzeba zostawac z dzieckiem ale w naszym przedszkolu panie powiedzialy ze jesli bardzo chce to moge przez pierwsze 2-3 dni zostawac na szczescie w naszym przypadku nie bylo takiej potrzeby bo Ola od pierwszego dnia zostala sama :tak::-) bez protestow. Mi przedszkole polecila HV i tam sie udalismy i zapisalismy Ole i musielismy przynosic zadnych dokumentow oprocz aktu urodzenia. Pozdrawiam

Hej mam takie pytanko moze ktoras bedzie mogla cos napisac na ten temat...
Mam pytanko do mam ktore maja starsze dzieci w szkole.Bo moj syn dostal wezwanie juz do szkoly w PL. I wyslalam mame zeby zapytala co trzeba zrobic jak on chodzi tu w UK do szkoly.Wiec dyrektor stwierdzil zebym przywiozla zaswiadczenie z tej angielskiej szkoly.Ok tak tez myslalam.Ale chodzi o to ze on powiedzial ze ja bede musiala skladac co roku we wrzesniu takie pisemko i jeszcze stwierdzil ze to ma byc przetłumaczone u przysieglego tłuamcza.I teraz moje pytanie czy wy mamy tez tak macie? Czy to tylko moj dyrektor taki madry.

Hej mam takie pytanko moze ktoras bedzie mogla cos napisac na ten temat...
Mam pytanko do mam ktore maja starsze dzieci w szkole.Bo moj syn dostal wezwanie juz do szkoly w PL. I wyslalam mame zeby zapytala co trzeba zrobic jak on chodzi tu w UK do szkoly.Wiec dyrektor stwierdzil zebym przywiozla zaswiadczenie z tej angielskiej szkoly.Ok tak tez myslalam.Ale chodzi o to ze on powiedzial ze ja bede musiala skladac co roku we wrzesniu takie pisemko i jeszcze stwierdzil ze to ma byc przetłumaczone u przysieglego tłuamcza.I teraz moje pytanie czy wy mamy tez tak macie? Czy to tylko moj dyrektor taki madry.
To faktycznie chyba tylko Twoj dyrektor jest na tyle przemadrzaly, bo na pewno nie madry....Ja tez musialam postarac sie o takie zaswiadczenie (ze corka uczeszcza do szkoly tu w uk), ale pani dyrektor w Polsce przyjela je z usmiechem, podziekowala i powiedziala, ze o pomoc w tlumaczeniu poprosi nauczycielke angielskiego :), od tego czasu, a bylo to 3 lata temu, cisza, nikt z tej szkoly sie nieodezwal.

hej Izka...ja skladalam latem takie zaswiadczenie,bo corka od wrzesnia ubieglego roku powinna rozpaczac nauke w PL..ale nie wymagal nikt ode mnie zeby bylo to przetlumaczone u przysieglego tlumacza..powiedzialam tylko,ze corka nie jest w Polsce i nie bedzie tutaj chodzila do szkoly,dalam zaswiadczenie od dyrektora napisane po angielsku i na tym koniec,nawet nie wzieli oryginalu tylko sobie skserowali.nic nie mowili zeby co roku dawac im jakies zaswiadczenie..jedno wystarczy..:)

reklama
Do góry