Jaka poporodowa moda rozwija się coraz bardziej dynamicznie? Nie, nie jest nią kupowanie wózków w stylu royal baby czy przygotowanie pokoju dziecięcego w odcieniach szarości. Jest nią placentofagia, czyli jedzenie łożyska przez kobiety.
Ostatnio tym się pochwaliła na swoim instastory Sara Boruc
Trend promują aktorki i celebrytki, zwłaszcza zza oceanu. W Stanach Zjednoczonych powstał olbrzymi rynek związany z tym zjawiskiem. Możesz kupić poradniki, skorzystać ze stron internetowych z przepisami na potrawy (!), zamówić sproszkowane łożysko w kapsułkach.
Zwolennczki twierdzą, że zawarte w nim białko, żelazo czy hormony pozytywnie oddziałują na organizm. Podobno przyspieszają regenerację po porodzie, zmniejszają podatności na depresję, poprawiają laktację. Przypisuje się im również działanie przeciwbólowe czy wzmacniające. Badania na razie tego nie potwierdzają. A jaka jest twoja opinia?
Trend promują aktorki i celebrytki, zwłaszcza zza oceanu. W Stanach Zjednoczonych powstał olbrzymi rynek związany z tym zjawiskiem. Możesz kupić poradniki, skorzystać ze stron internetowych z przepisami na potrawy (!), zamówić sproszkowane łożysko w kapsułkach.
Zwolennczki twierdzą, że zawarte w nim białko, żelazo czy hormony pozytywnie oddziałują na organizm. Podobno przyspieszają regenerację po porodzie, zmniejszają podatności na depresję, poprawiają laktację. Przypisuje się im również działanie przeciwbólowe czy wzmacniające. Badania na razie tego nie potwierdzają. A jaka jest twoja opinia?