reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny w ciąży, co ćwiczycie?

Ferrel98

Fanka BB :)
Hej, tak jak wyżej. Pytanie do kobietek w ciąży, ćwiczycie coś aktualnie? Jestem właśnie w 17tc5d, w trakcie ciąży odpuściłam aktywność fizyczna i siłownie, lekarz tak zalecił, chociaż ciąża dobrze się rozwija. Wcześniej ćwiczyłam 3 razy w tygodniu i już powoli czuję się taka zasiedziana, że szkoda gadać. Jedynie co robię to chodzę do pracy (tylko, że pracuje w biurze) i co najwyżej na spacery z psem :(
Może macie jakieś pomysły na aktywność, jakieś filmiki z ćwiczeniami dla ciężarnych. Na wadze już plus trzy kilo.

reklama
Hej, tak jak wyżej. Pytanie do kobietek w ciąży, ćwiczycie coś aktualnie? Jestem właśnie w 17tc5d, w trakcie ciąży odpuściłam aktywność fizyczna i siłownie, lekarz tak zalecił, chociaż ciąża dobrze się rozwija. Wcześniej ćwiczyłam 3 razy w tygodniu i już powoli czuję się taka zasiedziana, że szkoda gadać. Jedynie co robię to chodzę do pracy (tylko, że pracuje w biurze) i co najwyżej na spacery z psem :(
Może macie jakieś pomysły na aktywność, jakieś filmiki z ćwiczeniami dla ciężarnych. Na wadze już plus trzy kilo.
Dopiero +3 ;)

Skoro lekarz zalecił, to sluchaj lekarza. Zawsze możesz zapytać czy jakis basen może być.

W ciąży ileś przytyjesz, tutaj nie ma zmiłuj, bo samo dziecko i jego "otoczenie" to sporo kilogramów.
Skonsultuj z lekarzem, jakiego typu aktywność możesz uskuteczniać - jeśli z jakiegoś powodu odpada siłownia, to może joga dla ciężarnych, basen, rower stacjonarny.

Spacery zostaw dopóki dobrze Ci sie chodzi, spróbuj może z jogą? Basen? Ja przed ciążą biegałam co 2-3 dzień, robiłam jogę i dużo spacerowałam ze starszą córką. W ciąży wiadomym dla mnie było ze juz nie pobiegnę ale zostawiłam dużo spacerów, w razie niepogody bieżnię, kontrolę kroków i jogę dedykowaną ciężarnym. Teraz jestem w 34 tc i dziękuję sobie za aktywność do tego momentu, bo teraz już ciężko jest przejść taką trasę jak jeszcze miesiąc temu bo tu boli tam rozpiera albo kłuje, a mimo to czuje sie całkiem ruchoma 😊 mam nadzieje że tak zostanie do końca. Słuchaj swojego organizmu i lekarza. Najważniejsze żeby sobie ani dziecku nie zaszkodzić.

Najpierw warto skonsultować z lekarzem.
Przez pierwszy trymestr normalnie chodziłam na siłownię, ale robiłam 60-70% tego co zwykle (nie miałam przeciwwskazań).
Potem już nie czułam się komfortowo na siłce, poszłam na basen zgodnie z zaleceniem mojej gin i fizjo. I tak do końca 2 trymestru chodziłam 3 razy w tygodniu na basen. I do tego rower stacjonarny (mniejsze tempo niż zwykle dla własnego komfortu)
Teraz mam zalecenia odpoczywać, więc jak czuję się ok to zwykła gimnastyka, którą robiłam przed ciążą, pare nowych ćwiczeń od fizjo. Głównie oddechowe i relaksacyjne. Na YT jest sporo filmików.
Tyle, że nie robię tego by schudnąć, a czuć się dobrze 😊 powodzenia w znalezieniu czegoś dla siebie!

Ja ćwiczę, nie mam problemów z ciążą, z objawów głównie zmęczenie i brak apetytu. Jestem w 12 tc. Staram się jednak codziennie coś robić basen, bieganie, joga albo spacery :) chciałabym wrócić na siłkę, ale do tej pory miałam dwa wyjazdy + choroba więc ćwiczyłam trochę w domu i robiłam np taki zestaw z youtube od Marty z Codziennie Fit, wrzuciła go miesiąc temu :D i on jest dedykowany dla kobiet w ciąży:
" Trening dla kobiet w ciąży | Cardio i wzmacnianie 🏋️‍♀️| Aktywna ciąża 🤰 "
przedstawia tam wersję luźniejszą i bardziej dla zaawansowanych więc można dostosować pod siebie. Dodatkowo chyba w opisie wrzuciła linka do playlisty z innymi treningami które poleca w ciąży, ale nie testowałam wszystkich. Akurat do tej trenerki mam zaufanie bo ćwiczyłam z nią sporo w czasie covida w domu i wiem że zwraca dużą uwagę na technikę ćwiczeń i bezpieczeństwo.
Myślę że trzeba dostosować aktywność pod siebie i swoje samopoczucie. A moze też warto zapytać lekarza dlaczego zalecił ci odpuszczenie aktywności bo z tego co ja czytałam i rozmawiałam z lekarzem/położnymi to ogólne zalecenia są jednak żeby ta aktywność podtrzymywać jeśli nie ma przeciwskazań i kobieta była aktywna przed ciążą.

Ja ćwiczę, nie mam problemów z ciążą, z objawów głównie zmęczenie i brak apetytu. Jestem w 12 tc. Staram się jednak codziennie coś robić basen, bieganie, joga albo spacery :) chciałabym wrócić na siłkę, ale do tej pory miałam dwa wyjazdy + choroba więc ćwiczyłam trochę w domu i robiłam np taki zestaw z youtube od Marty z Codziennie Fit, wrzuciła go miesiąc temu :D i on jest dedykowany dla kobiet w ciąży:
" Trening dla kobiet w ciąży | Cardio i wzmacnianie 🏋️‍♀️| Aktywna ciąża 🤰 "
przedstawia tam wersję luźniejszą i bardziej dla zaawansowanych więc można dostosować pod siebie. Dodatkowo chyba w opisie wrzuciła linka do playlisty z innymi treningami które poleca w ciąży, ale nie testowałam wszystkich. Akurat do tej trenerki mam zaufanie bo ćwiczyłam z nią sporo w czasie covida w domu i wiem że zwraca dużą uwagę na technikę ćwiczeń i bezpieczeństwo.
Myślę że trzeba dostosować aktywność pod siebie i swoje samopoczucie. A moze też warto zapytać lekarza dlaczego zalecił ci odpuszczenie aktywności bo z tego co ja czytałam i rozmawiałam z lekarzem/położnymi to ogólne zalecenia są jednak żeby ta aktywność podtrzymywać jeśli nie ma przeciwskazań i kobieta była aktywna przed ciążą.
U mnie takie zalecenie było ze względu na wcześniejsze poronienie, ale to nie przemęczenie czy dźwiganie było jego powodem. Pogadam jeszcze z lekarzem i zobaczymy :) dzięki za polecajke, sprawdzę sobie, może coś właśnie w stylu takiego fitness się sprawdzi

reklama
Ja przed ciążą nie ćwiczyłam i wzbraniałam się przed wszelkim wysiłkiem fizycznym :(
Tzn ćwiczyłam z przymusu tydzień a potem miesiąc przerwy itd. leń śmierdzący...

Teraz więc nie stałam się wyczynowcem, ale staram się chociaż 3 razy w tygodniu zrobić jogę dla ciężarnych i jakieś wygibasy na piłce lub chociaż spacer 3 km - dalej już wysiadam.

Fizjoterapeutka mnie motywuje i przypomina, że nie wolno w ciąży być leniem ( nie mam ciąży zagrożonej, lekarz nic nie przeciwskazał )
Wiadomo obowiązki domowe to też jakiś ruch, ale zdecydowanie nie wystarcza.

reklama
Do góry