Zaczęło się wczoraj i od wtedy nie chce pic mleka . Córeczka zawsze była chętna do karmienia ( tylko piersią od urodzenia ) nagle odsuwa się od piersi , nie chce pic i bardzo płacze . Wyszły jej dwa dolne zabki ok 1,5 tygodnia temu . Patrzyłam do buźki i nic tam nie ma co by mogło bolec np. Afty , dopajam ja woda , która chętnie pije i często od kilku miesięcy i je musy owocowe , obiadki nie smakują. Tym bardziej się martwię ze od wczoraj odmawia piersi bo mleko to jej główny pokarm . Nawet łyżeczka nie chce pic odciagnietego mleka . Bywało ze przed okresem mniej Piła i krócej bo mleko mogło mieć inny smak ale teraz jestem po okresie a dziecko nie chce nawet spróbować . Chciałam karmić jak najdłużej i nie wiem czy to związane ze skokiem rozwojowym czy może już nagle samoodstawienie .moze spodobało jej się pic bardziej ta wodę z kubka . Proszę o radę
reklama
Doszło do tego ze chyba boli ja brzuszek bo się jej odbija i nie chce pic wody nawet . Boje się żeby się nie odwodniona i podaje łyczkami chociaż płacze. pojedziemy dziś do lekarza bo lepiej sprawdzić czy nie jest chora .Nic nie stoi na przeszkodzie by długo karmić ale dietę musisz rozszerzać właśnie po to by poznała inne smaki. Jedzenie nie musi być zmiksowane. Jak najbardziej możesz jej dawać na talerzyku różnego rodzaju warzywa, ugotować, na parze, z piekarnika. Niech sama decyduje co i ile zje. Podpatrz sobie przepisy z blw. Są super placuszki bananowe, mięciutkie i smaczne. Batat w formie frytek z piekarnika mojej córeczce bardzo zasmakowal. Różyczki brokuł zrób na parze, zobaczysz jak będzie wcinać. Nie każde dziecko lubi jeść papki i być karmione łyżeczką. Pozwól jej na eksperymentowanie, dotykanie, jedzenie ma być przyjemnością. Nie zje oczywiście niewiadomo jakich ilości, więc dochodzi Ci ten problem z mlekiem, ale śmiało kombinuj z różnymi kaszkami, nie każda jest taka sama. Próbuj mieszać z musem owocowym skoro je lubi. Ugotuj też domową zupkę, dodaj masełka i zageść kaszą, może zasmakuje. Rozszerzanie diety to dluga droga ale może być fajna i przyjemna dla Was. Na tym etapie musisz wykazać się kreatywnością bo malutka bez mleka i innych posiłków długo nie pociągnie. Zawsze jest ten plus w rozszerzaniu że mleko to podstawa i nawet jak dziecko odmówi zwykłego jedzenia to doje mlekiem i będzie ok, Ty masz teraz ta deskę ratunku zablokowaną więc działaj.
reklama
Chce_byc_mama_wielu
Fanka BB :)
Rozumiem. Ja też bym się zastanawiała, dlaczego moja nie chce pić mleka jakbym miała taką sytuacje, bo teraz to bardzo chętnie pije, ma 5 miesięcy. Może faktycznie sama odrzuciła mleko i bedzie jesc tylko co innego, a może z kubeczka tak jak wodę spróbować Jej dać pić?Witam raczej nie.
N
Natuś_ka
Gość
Pewnie że lepiej sprawdzić, jak tylko jest możliwość przebadać i przynajmniej odetchnac jeśli to nic ze strony zdrowia.Doszło do tego ze chyba boli ja brzuszek bo się jej odbija i nie chce pic wody nawet . Boje się żeby się nie odwodniona i podaje łyczkami chociaż płacze. pojedziemy dziś do lekarza bo lepiej sprawdzić czy nie jest chora .
W wieku 9 miesięcy dziecko może nie chcieć już mleka. Mój syn miał już stałe posiłki i mleko odstawił. Czasem jeszcze pił w nocy, ale w dzień nie chciał. Niczego mu nie brakowało. Wcinał cukinię robiona na oleju ze zblendowanym z królikiem, zupki z dyni, kaszkę jaglaną, robiłam sama z gotowanej kaszy jaglanej z różnymi owockami. Kasza manna może mieć jeszcze za gruba fakturę i dlatego dziecko nie chce, ale jest rządne innych smaków. Mogą też wyżynach się ząbki, czego ty nie zobaczysz, a dziecko jeść nie będzie. Czasem pomaga podać środek przeciwbólowy i dziecko zaczyna jeść. Trzeba też wykluczyć infekcje, bo przy nich często dzieci rezygnują z jedzenia, czasem nawet picia
Podziel się: