4tygodniowy noworodek nie wie co to lozeczko i nie mozna od niego wymagac aby tam spal :-(. Chyba,ze ciasno owinięty w becik, najedzony mm (ewentualnie sciagniete wlasne, ale moze sie okazac ze nie sciagniesz nic) i ze smoczkiem. To jedyne chyba rozwiazanie mogące pomoc. Niektore noworodki wymagają kangurowania i tego sie niczym nie zastąpi.
reklama
Moje dziecko też takie było, jak było małe. Chociaż tą różnicą, że czasem udawało się iść na spacer i spało w wózku. Ale w domu w ciągu dnia zasypiała tylko przy piersi, odłożona natychmiast się budziła. I nie miało znaczenia czy odkładałam ją 5 minut po zaśnięciu czy 30. Max. minuta i oczy otwarte. Smoczka nie akceptowała wtedy w ogóle. Żadnego, a przetestowałam kilka firm i rodzai. Najpierw się wkurzałam. Potem odpuściłam. Znalazłam sobie serial do oglądania i tak siedziałam na kanapie. Domu nie sprzątałam (dopiero jak partner wrócił z pracy to to ogarnialiśmy), obiadów nie gotowałam - niedaleko mieliśmy miejsce z obiadami domowymi, to kupowaliśmy, więc sobie siedziałam i siedziałam i siedziałam. Z tym, że to moje pierwsze dziecko, więc nie musiałam się zajmować drugim.
Jakoś jak mała miała 3 miesiące to wydarzyło się 2 rzeczy - zaakceptowała smoczek i udawało się zaliczyć drzemkę w łóżeczku. Nie zawsze, ale często. Drzemki trwały wtedy aż 30 minut, ale ja byłam przeszczęśliwa, że mam te 30 minut dla siebie, na kawę itp.
Jakoś jak mała miała 3 miesiące to wydarzyło się 2 rzeczy - zaakceptowała smoczek i udawało się zaliczyć drzemkę w łóżeczku. Nie zawsze, ale często. Drzemki trwały wtedy aż 30 minut, ale ja byłam przeszczęśliwa, że mam te 30 minut dla siebie, na kawę itp.
chmieliczka
Początkująca w BB
Ta przypadłość nazywa się "noworodek". To calkowicie normalne, że niemowleta wiszą na piersi, mają do tego prawo nawet i do 3mc. Mają prawo wisieć 24h na dobę 7 dni w tygodniu. Moje dziecko przez jakieś pierwsze 6 tyg wisiało non stop. Wstawalam od niego żeby się wysikac. Trzeba to przetrwać, to mija. Teraz mamy 3 mc, dziecko może i w dzień jest nieodkladalne i śpi na mnie albo na mężu, ale za to mogę go położyć do łóżeczka i zajmie się karuzela, czy na mate.
Nie używamy smoczka, bo uważam ze dziecku guma w buzi potrzebna nie jest.
Polecam chustę jak jesteś całymi dniami sama, dziecko wtedy będzie czuło twoja bliskość, a ty będziesz mogła np zrobić sobie jedzenie.
Nie używamy smoczka, bo uważam ze dziecku guma w buzi potrzebna nie jest.
Polecam chustę jak jesteś całymi dniami sama, dziecko wtedy będzie czuło twoja bliskość, a ty będziesz mogła np zrobić sobie jedzenie.
Megami
Bóg jest szaleńcem ;)
Polecam poczytać. Początki właśnie takie są, ale czas szybko mija... Będzie lżej
* Link do: Nowonarodzone dziecko bezczelnie siedzi non stop przy cycku! Czyli dlaczego odruch ssania jest ważny i należy go pielęgnować.
* Link do: O karmieniu noworodka
* Link do: Artykuł - Noszaki... a kto to taki?
* Link do: Cykl snu dziecka, czyli skąd się biorą dwudziestominutowe drzemki, częste pobudki i nieodkładalność - Wymagające.pl
I na deser:
* Link do: Nowonarodzone dziecko bezczelnie siedzi non stop przy cycku! Czyli dlaczego odruch ssania jest ważny i należy go pielęgnować.
* Link do: O karmieniu noworodka
* Link do: Artykuł - Noszaki... a kto to taki?
* Link do: Cykl snu dziecka, czyli skąd się biorą dwudziestominutowe drzemki, częste pobudki i nieodkładalność - Wymagające.pl
I na deser:
Żadnego smoczka nie akceptuje niestety. Kupiliśmy już ich mnóstwo . Proste skośne okrągłe i wszelkie inne ... Na spacerach płacz. W samochodzie chwilę spokój ale na dłużej płacz. Na rękach u męża zazwyczaj płacz. Jak chcemy jej dać herbatkę koperkowa albo mleka odciagnietego z butelki jest płacz . Zostaje mi tylko siedzenie z nią przy cycu z tym że i na to czasem się obrazi... I nawet bieganie po domu z nią na rękach nie pomaga. W żadnych lezakach bujakach z wakacjami itp też nie chce. Czasem zaśnie na chwilę w nosidelku jak się ją buja.
Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
Żadnego smoczka nie akceptuje niestety. Kupiliśmy już ich mnóstwo . Proste skośne okrągłe i wszelkie inne ... Na spacerach płacz. W samochodzie chwilę spokój ale na dłużej płacz. Na rękach u męża zazwyczaj płacz. Jak chcemy jej dać herbatkę koperkowa albo mleka odciagnietego z butelki jest płacz . Zostaje mi tylko siedzenie z nią przy cycu z tym że i na to czasem się obrazi... I nawet bieganie po domu z nią na rękach nie pomaga. W żadnych lezakach bujakach z wibracjami itp też nie chce. Czasem zaśnie na chwilę w nosidelku jak się ją buja.
Tommy tipy wypróbujcie- u nas ciężko je znaleźć ale szwagierka miala podobny problem i nie wiedzieć dlaczego akurat ten spasował. Mój mały potrzebuje w wózku się do czegoś przytulic także jak zasypia to ma przy policzku pieluszkę- odsówam ją dopiero jak zaśnie.Żadnego smoczka nie akceptuje niestety. Kupiliśmy już ich mnóstwo . Proste skośne okrągłe i wszelkie inne ... Na spacerach płacz. W samochodzie chwilę spokój ale na dłużej płacz. Na rękach u męża zazwyczaj płacz. Jak chcemy jej dać herbatkę koperkowa albo mleka odciagnietego z butelki jest płacz . Zostaje mi tylko siedzenie z nią przy cycu z tym że i na to czasem się obrazi... I nawet bieganie po domu z nią na rękach nie pomaga. W żadnych lezakach bujakach z wakacjami itp też nie chce. Czasem zaśnie na chwilę w nosidelku jak się ją buja.
reklama
Sasankaa
Fanka BB :)
A z Mam ale te malutkie od 0-2msc ? Chicco są też fajne takie małe też 0-2 ale u nas te 1 lepszeMamy je niestety też nią zaakceptowane
Hubert 18.02.2015 [emoji213]
Wiktoria 06.06.2017 [emoji214]
Podziel się: