reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzidziunie jak lalunie, czyli ciuszki i inne cacuszka dla Maluszków

Leyna, prześliczne te ciuszki. Ja też mam dla malutkiej dwa takie polarkowe dresiki na 62cm (jeden różowy, a drugi kremowy) i jeden zielony na 68cm. Dziś chodziliśmy z P. po sklepach, bo potrzebne mu odświeżenie garderoby i, niestety (dla niego ;)) "na trasie" był H&M, w którym prawie ocipiałam na widok tych wszystkich ciuszkowych dziecięcych cudeniek. P. tylko przewracał oczami, na zmianę z pukaniem sie w głowę (w sumie miał rację, bo mamy już tyle tych ubranek (od tych na 56 cm do 68cm) i jeszcze tyle mamy obiecanych od dzieciatych znajomych, że nie wiem kiedy dzidzia to wynosi, a tym bardziej, gdzie to wszystko bębę trzymać). A ja piszczałam jak głupia przy każdym wieszaku :-[ Powoli za to kupujemy akcesoria. Dzisiejsze zakupy: 2 smoczki uspokajające, szczotka z miękkiego koziego włosia i grzebyczek, nożyczki do paznokietków, 10 pieluch tetrowych białych, 3 pieluchy flanelowe kolorowe i wkładki laktacyjne. Mamy już też wanienkę (100cm), komplet pościeli 2-elementowej i misia od przyszłej chrzestnej :)

reklama
Ja wiem ze mrówa do "najkrótszych"należeć nie bedzie ::) więc mam wszystko na 68 ale coś jak patrze na śpiochy to wydają mi się ogromne ::) i chyba kupie ze dwa kompleciki na 58 (bo 56 to chyba najmniejszy i napewno będzie za mały).

A! dziewczynki mam pytanko, jakie rożki kupujecie ? z usztywnianymi pleckami czy nie? bo są podobno dwie "szkoły" :
1) z utwardzanymi pleckami jest lepej jak inni noszą naszą dzidzie bo my sie szybko nauczymy a inni raczej nie i to lepsze dla dzidzi bo nie powykszywiają jej tak
2)z miękkimi pleckami podobno lepiej się przykłada do karmienia , lepiej dzidzie ułożyć
I oczywiście nastęny problem ::) nie wiem co lepsze a dwóch rożków to chyba nie ma sensu kupować :p

Ja planuję zakup takiego rożka http://www.allegro.pl/item104246339_rozki_mamo_tato_duze_80x80_hitowe_wzory_.html ("baranki na groszkowym tle"). Bez usztywnienia czyli. Nie będę już wydziwiać z innymi rodzajami, zwłaszcza, że wiąże się to z dodatkową kasą, a u nas kruchutko :(. A co do noszenia maleństwa, to ani ja, ani P. jakoś nie jesteśmy skłonni do przyjmowania tabunów gości przez pierwsze 1-1,5 mies., a jak już będą przychodzić, to mam nadzieję, że nie będę szarpać mojej dzidzi. Najwyżej nie będą w ogóle brać na ręce :p

mada78 pisze:
Ja wiem ze mrówa do "najkrótszych"należeć nie bedzie ::) więc mam wszystko na 68 ale coś jak patrze na śpiochy to wydają mi się ogromne ::) i chyba kupie ze dwa kompleciki na 58 (bo 56 to chyba najmniejszy i napewno będzie za mały).

eee, a są w ogóle na 58 cm?? mi się wydaje, że numeracja jest co 4 cm na początku, czyli 52, 56
a potem to już co 6 cm, czyli 62,. 68, 74

ja się zastanawiam nad rożkiem usztywnianym. ponoć to usztywnienie kokosowe można wyjąć i mieć taki zwykły rożek. ja jestem niezgrabna i boję się, że mogłabym maluchowi zrobić jakąs krzywdę, więc z usztywnieniem będę się czuła bezpieczniej.
ale kupię na allegro dopiero w czerwcu, razem z pościelką, żeby nie płacić 2 razy za przesyłkę

Leyna, masz racje, są 56 od razu 62,68,74 ale teraz właśnie porownywałam i mam 62 dwie pary i 68 jedna pare śpioszków i jest strasznei duża róznica między 62 i 68 jakieś 15-20 cm ::) w kaftanikach juz takiej różnicy nie ma olbrzymiej , rękawki jakieś 4 cm a na szerokośc1-2cm. Więc kupie dwa kompleciki na 62 i koniec reszta sama przyjdzie ;) (z dziadkami i ciocią) ;D
A co do rożków to nie wiedzałam że wkład jest wyjmowany, jeżeli tak to napewno kupię usztywniany.
A na allegro chyba raczej kupowac nie będe bo (jakpjuż psałam) jest u nas duża wózkownia i tam też są łóżeczka , pościele itp. o cenie nawet czasami niższej niż na allegro (a licząc koszt przesyłki to mi się nie opłaca allegro)

mada78 pisze:
Leyna, masz racje, są 56 od razu 62,68,74 ale teraz właśnie porownywałam i mam 62 dwie pary i 68 jedna pare śpioszków i jest strasznei duża róznica między 62 i 68 jakieś 15-20 cm ::)

a ten sam producent? bo często rozmiar rozmiarowi nierówny... jak z ciuchami dla nas ;)

no właśnie każdy ciuszek innego producenta choć roz. 62 dwie pary identycznej długości tylko ten rozrzut z 62 a 68 mnie zdziwił bo ja bym wlożyła jeszcze ze 2 roz. między nimi, choć tak na logikento akurat między 62 a 68 dwa nr by sie zmieściły 64,66 i by było ok. tylko moze wtedy by było za dużo rozmiarów (niepotrzebnie) ::)

Ja dostałam taki rożek mniej usztywniany ale moze sobie dokupie bardziej sztywny wkład jesli bedę nosic ktrólewne w nim, bo moja bratowa kupiła ten rózek i ani razu nie użyła bo Antka nosili na poduszczce..wiec zobaczymy..pozdrawiam

reklama
Moja znajoma, rożka użyła raz, jak wiozła małego ze szpitala do domu.Ale myśle że mi się częściej przyda ::)

Do góry