reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Duphaston

Ritusiaa

Początkująca w BB
Hej Kobietki ;) Piszę w imieniu mojej Szwagierki której okres zaczął sie spozniac wykonala test siusiany wynik pozytywny , za trzy dni powtórzyła i wynik ten sam. Na wizycie u ginekologa lekarz stwierdzil poprzez USG ze pecherzyk jest jeszcze zbyt mały żeby coś zobaczyc i kazał przyjść za 2-3 tugodnie. Ale... Hm przepisal jej Duphaston i tutaj moje pytanie. Czy powinna go zażywać skoro nie miała zrobionych żadnych badan na progesteron i czy któraś w Was miała taka samą sytuacje że lekarz ją zalecił ale nie wykonal żadnych badan w tym kierunku ? Czy to bezpieczne?

reklama
Duphaston jest bezpieczny. Ja dostałam go w 5 tygodniu ciąży, bez badań i nawet bez usg bo doktor powiedział, że za szybko. Ale przed ciąża miałam bardzo słabe wynki hormonów. Potem za dwa dni powtórzyłam betę i przy okazji zrobiłam progesteron tak sama dla siebie. Wyszedł niski 16,5. Więc dobrze, że dostałam go szybciej. Na nastpnej wizycie doktor zwiększył dawkę tylko. Do tej pory jestem na duphastonie a od października przechodzę na luteinę. To na prawdę bezpieczny lek. :)

Duphaston jest bezpieczny. Ja dostałam go w 5 tygodniu ciąży, bez badań i nawet bez usg bo doktor powiedział, że za szybko. Ale przed ciąża miałam bardzo słabe wynki hormonów. Potem za dwa dni powtórzyłam betę i przy okazji zrobiłam progesteron tak sama dla siebie. Wyszedł niski 16,5. Więc dobrze, że dostałam go szybciej. Na nastpnej wizycie doktor zwiększył dawkę tylko. Do tej pory jestem na duphastonie a od października przechodzę na luteinę. To na prawdę bezpieczny lek. :)
Dziękuję za odpowiedz ;)

A jeszcze mam pytanko ;) kiedy Pani poszla na pierwsze potwierdzenie ciazy ? Ile wtedy dni sie spoznial okres ze bylo widac juz fasolke

Ritusiaa test z moczu zrobiłam 17 dni po owulacji (potwierdzonej na usg). Potem dzień po zrobiłam betę i poszłam do doktora, ale wtedy jeszcze usg nie zrobił. Za kilka dni poszłam do lekarza ( szybciej niż kazał bo miałam przyjść za tydzień, ale tak jak pisałam przeraził mnie ten niski progesteron mimo brania duphastonu). Wtedy to był 6 tydzień (5 tydzień i 1 dzień), 22 dni po owulacji. Był pęcherzyk i mała kropeczka na 1mm czyli dzidzia. Za równy tydzień jak byłam to dzidzia miała 4mm i serduszko już biło. Wtedy tak jakby było potwierdzenie ciąży i założyli mi kartę ciąży już. Piszę wszędzie ile dni po owulacji, ponieważ miałam nieregularne cykle, bardzo długie i podejrzenie PCOS więc ciężko mi powiedzieć ile mi się okres spóźniał.

Ritusiaa test z moczu zrobiłam 17 dni po owulacji (potwierdzonej na usg). Potem dzień po zrobiłam betę i poszłam do doktora, ale wtedy jeszcze usg nie zrobił. Za kilka dni poszłam do lekarza ( szybciej niż kazał bo miałam przyjść za tydzień, ale tak jak pisałam przeraził mnie ten niski progesteron mimo brania duphastonu). Wtedy to był 6 tydzień (5 tydzień i 1 dzień), 22 dni po owulacji. Był pęcherzyk i mała kropeczka na 1mm czyli dzidzia. Za równy tydzień jak byłam to dzidzia miała 4mm i serduszko już biło. Wtedy tak jakby było potwierdzenie ciąży i założyli mi kartę ciąży już. Piszę wszędzie ile dni po owulacji, ponieważ miałam nieregularne cykle, bardzo długie i podejrzenie PCOS więc ciężko mi powiedzieć ile mi się okres spóźniał.
No wlasnie o to mi chodzilo no jej sie spoznia kilka dni ale lekarz potwierdzil ze jest pecherzyk no i te testy z dwoma kreseczkami ;) mi tez lekarz powiedzial ostatnio ze mam PCOS i ze daje mi 3 miesiace jak nie zajde w ciaze to przepisze jakies tabletki na jajeczkowanie i monitoring :/

reklama
Aniu ,
Duphaston jest sztucznym progesteronem i nie jest wykrywalny we krwi.Takze byl na pewno wyzszy niż ten ktory wyszedl po jego badaniu.

Do góry