reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Duphaston

Cześć dziewczyny, jestem w ok 5/6 tydzień ciąży. Wczoraj byłam u ginekologa i przepisała mi Duphaston i powiedziała że w sumie nie ma wskazań ale że ona przy takich wczesnych ciążach przepisuje go tak nad wyraz i żebym sama zdecydowała czy chce go brac czy nie i że mogę ewentualnie zbadać progesteron i że jak będzie powyżej 20 to można nic nie brać. Pobrałam dzisiaj rano krew na ten progesteron i czekam na wynik, póki co nie wykupowałam tej recepty. Jestem ciekawa czy u Was lekarz też wypisywał tak zapobiegawczo ten duphaston? Lekarz dala mi wolna rękę tak naprawdę i ja sama nie wiem jak lepiej, to moja pierwsza ciąża i jestem trochę zielona...

reklama
Cześć dziewczyny, jestem w ok 5/6 tydzień ciąży. Wczoraj byłam u ginekologa i przepisała mi Duphaston i powiedziała że w sumie nie ma wskazań ale że ona przy takich wczesnych ciążach przepisuje go tak nad wyraz i żebym sama zdecydowała czy chce go brac czy nie i że mogę ewentualnie zbadać progesteron i że jak będzie powyżej 20 to można nic nie brać. Pobrałam dzisiaj rano krew na ten progesteron i czekam na wynik, póki co nie wykupowałam tej recepty. Jestem ciekawa czy u Was lekarz też wypisywał tak zapobiegawczo ten duphaston? Lekarz dala mi wolna rękę tak naprawdę i ja sama nie wiem jak lepiej, to moja pierwsza ciąża i jestem trochę zielona...
Zareagowalam "niezbyt mądre" w ramach określenia zachowania lekarki.

Idź do kogoś innego, ta się nie nadaje. I nie, po pierwsze Ty jesteś pacjentem i nie powinnaś sama podejmować decyzji czy brać jakies leki czy nie brać. Po drugie, progesteron poniżej 20 wcale nie jest wskazaniem do brania duphastonu. Po trzecie, to nie cukierek i ma też skutki uboczne. I nie powinno się go brać tak sobie.

Skonsultuj to z kimś innym koniecznie.

Zareagowalam "niezbyt mądre" w ramach określenia zachowania lekarki.

Idź do kogoś innego, ta się nie nadaje. I nie, po pierwsze Ty jesteś pacjentem i nie powinnaś sama podejmować decyzji czy brać jakies leki czy nie brać. Po drugie, progesteron poniżej 20 wcale nie jest wskazaniem do brania duphastonu. Po trzecie, to nie cukierek i ma też skutki uboczne. I nie powinno się go brać tak sobie.

Skonsultuj to z kimś innym koniecznie.
No właśnie też się zdziwiłam, że zrzuciła na mnie tą odpowiedzialność... mówiła właśnie że po tym duphastonie mogę mieć nasilone wymioty i że jak będę się bardzo źle czuć to poprostu mam go odstawić. Ale skoro nie ma jako takich wskazań to też wydaje mi się bez sensu brać tak poprostu jak cukierki

No właśnie też się zdziwiłam, że zrzuciła na mnie tą odpowiedzialność... mówiła właśnie że po tym duphastonie mogę mieć nasilone wymioty i że jak będę się bardzo źle czuć to poprostu mam go odstawić. Ale skoro nie ma jako takich wskazań to też wydaje mi się bez sensu brać tak poprostu jak cukierki
No takie odstawianie też nie jest zbyt bezpieczne. Koniecznie zmien lekarza.

Mi lekarz przepisał bo wykrył małego krwiaka, inaczej raczej bym go nie brała.. odstawiłam jakoś w 10 tygodniu po wybraniu całego opakowania i wszystko było ok

reklama
A mnie dodatkowo wkurza takie "może pani sobie zbadać progesteron". Jak widzi potrzebę zabadania, to wystawia skierowanie i omawia otrzymany wynik.
Jakbym chciała sama sobie robić badania i się zastanawiać co one znaczą, to bym nie chodziła do lekarza...

Do góry