Cześć dziewczyny, jestem w ok 5/6 tydzień ciąży. Wczoraj byłam u ginekologa i przepisała mi Duphaston i powiedziała że w sumie nie ma wskazań ale że ona przy takich wczesnych ciążach przepisuje go tak nad wyraz i żebym sama zdecydowała czy chce go brac czy nie i że mogę ewentualnie zbadać progesteron i że jak będzie powyżej 20 to można nic nie brać. Pobrałam dzisiaj rano krew na ten progesteron i czekam na wynik, póki co nie wykupowałam tej recepty. Jestem ciekawa czy u Was lekarz też wypisywał tak zapobiegawczo ten duphaston? Lekarz dala mi wolna rękę tak naprawdę i ja sama nie wiem jak lepiej, to moja pierwsza ciąża i jestem trochę zielona...
reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
Zareagowalam "niezbyt mądre" w ramach określenia zachowania lekarki.Cześć dziewczyny, jestem w ok 5/6 tydzień ciąży. Wczoraj byłam u ginekologa i przepisała mi Duphaston i powiedziała że w sumie nie ma wskazań ale że ona przy takich wczesnych ciążach przepisuje go tak nad wyraz i żebym sama zdecydowała czy chce go brac czy nie i że mogę ewentualnie zbadać progesteron i że jak będzie powyżej 20 to można nic nie brać. Pobrałam dzisiaj rano krew na ten progesteron i czekam na wynik, póki co nie wykupowałam tej recepty. Jestem ciekawa czy u Was lekarz też wypisywał tak zapobiegawczo ten duphaston? Lekarz dala mi wolna rękę tak naprawdę i ja sama nie wiem jak lepiej, to moja pierwsza ciąża i jestem trochę zielona...
Idź do kogoś innego, ta się nie nadaje. I nie, po pierwsze Ty jesteś pacjentem i nie powinnaś sama podejmować decyzji czy brać jakies leki czy nie brać. Po drugie, progesteron poniżej 20 wcale nie jest wskazaniem do brania duphastonu. Po trzecie, to nie cukierek i ma też skutki uboczne. I nie powinno się go brać tak sobie.
Skonsultuj to z kimś innym koniecznie.
No właśnie nie, jedyne moje objawy to kłucie w podbrzuszu i tkliwość piersi, ale to podobno normalne.A masz jakieś dolegliwości? Coś dzieje się, co Cię niepokoi?
No właśnie też się zdziwiłam, że zrzuciła na mnie tą odpowiedzialność... mówiła właśnie że po tym duphastonie mogę mieć nasilone wymioty i że jak będę się bardzo źle czuć to poprostu mam go odstawić. Ale skoro nie ma jako takich wskazań to też wydaje mi się bez sensu brać tak poprostu jak cukierkiZareagowalam "niezbyt mądre" w ramach określenia zachowania lekarki.
Idź do kogoś innego, ta się nie nadaje. I nie, po pierwsze Ty jesteś pacjentem i nie powinnaś sama podejmować decyzji czy brać jakies leki czy nie brać. Po drugie, progesteron poniżej 20 wcale nie jest wskazaniem do brania duphastonu. Po trzecie, to nie cukierek i ma też skutki uboczne. I nie powinno się go brać tak sobie.
Skonsultuj to z kimś innym koniecznie.
Lady Loka
No takie odstawianie też nie jest zbyt bezpieczne. Koniecznie zmien lekarza.No właśnie też się zdziwiłam, że zrzuciła na mnie tą odpowiedzialność... mówiła właśnie że po tym duphastonie mogę mieć nasilone wymioty i że jak będę się bardzo źle czuć to poprostu mam go odstawić. Ale skoro nie ma jako takich wskazań to też wydaje mi się bez sensu brać tak poprostu jak cukierki
Mamafasolki
Zmień lekarza...
reklama
Fifonka
A mnie dodatkowo wkurza takie "może pani sobie zbadać progesteron". Jak widzi potrzebę zabadania, to wystawia skierowanie i omawia otrzymany wynik.
Jakbym chciała sama sobie robić badania i się zastanawiać co one znaczą, to bym nie chodziła do lekarza...
Jakbym chciała sama sobie robić badania i się zastanawiać co one znaczą, to bym nie chodziła do lekarza...
Podziel się: