reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Duomox w ciąży

Cześć, jestem w 14 tygodniu ciąży i z posiewu wyszły mi liczne bakterie. Lekarz zapisał mi duomox niby bezpieczny w ciąży ale mam problem z jego przygotowaniem. Jest to tabletka do sporządzenia zawiesiny doustnej i mam wrażenie że ile bym wody nie dała to ona nie rozupuszcza się do końcu. Powstają w zawiesinie takie małe grudki niezależnie od tego ile czasu to mieszam. Czy któraś z Was się z tym spotkała? Czy wypicie takiej zawiesiny z grudkami nie obniża skuteczności leku? Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi 🙂

reklama
@MamaR @Figazmakieem A dawno to było? Bo chyba zmienili ten lek i @Karosa123 ma taki, w którym jak wół jest napisane, że do sporządzania zawiesiny i ulotka oraz ChPL nie przewiduje innego podania. Ciekawe czy lekarz o tym wiedział i celowo zapisał...

Jak robię zawiesiny antybiotykowe z proszku (uzupełnianie butelki woda i wstrząsanie), to zawsze takie grudki lekkie zostają wyczuwalne podczas łykania , więc wg mnie tak może być i te zawiesiny nie są "gladkie".

Czytala i mozna i cala tabletke polknac i rozpuscic. Jak kto preferuje.
@MamaR @Figazmakieem A dawno to było? Bo chyba zmienili ten lek i @Karosa123 ma taki, w którym jak wół jest napisane, że do sporządzania zawiesiny i ulotka oraz ChPL nie przewiduje innego podania. Ciekawe czy lekarz o tym wiedział i celowo zapisał...

Jak robię zawiesiny antybiotykowe z proszku (uzupełnianie butelki woda i wstrząsanie), to zawsze takie grudki lekkie zostają wyczuwalne podczas łykania , więc wg mnie tak może być i te zawiesiny nie są "gladkie".

No właśnie pytałam w aptece, podobno można połknąć mimo iż w ulotce jak wół jest napisane żeby rozpuścić w szklance wody. Połknęłam raz bo nie miałam jak sporządzić zawiesiny ale już więcej nie połknę samej tabletki bo dostałam mega zgagi i było mi strasznie nie dobrze. Więc chyba już wolę wypić tą zawiesinę z „grudkami” 😌 oby tylko lek działał poprawnie aby wybyć się tych niechcianych bakterii

reklama
Też czytałam. Wersję sprzed kilku lat, gdy były to po prostu tabletki, jak i wersję "do sporządzania zawiesiny".

W wersji do sporzadzania zawiesiny tez jest rozpisane, ze normalnie mozna polknac.
No właśnie pytałam w aptece, podobno można połknąć mimo iż w ulotce jak wół jest napisane żeby rozpuścić w szklance wody. Połknęłam raz bo nie miałam jak sporządzić zawiesiny ale już więcej nie połknę samej tabletki bo dostałam mega zgagi i było mi strasznie nie dobrze. Więc chyba już wolę wypić tą zawiesinę z „grudkami” 😌 oby tylko lek działał poprawnie aby wybyć się tych niechcianych bakterii

Ponawiam, ze te grudki po rozpuszczeniu nie wplywaja na skutecznosc leku. Najwazniejsze, zeby polknac wszystko.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry