reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Duomox w ciąży

Cześć, jestem w 14 tygodniu ciąży i z posiewu wyszły mi liczne bakterie. Lekarz zapisał mi duomox niby bezpieczny w ciąży ale mam problem z jego przygotowaniem. Jest to tabletka do sporządzenia zawiesiny doustnej i mam wrażenie że ile bym wody nie dała to ona nie rozupuszcza się do końcu. Powstają w zawiesinie takie małe grudki niezależnie od tego ile czasu to mieszam. Czy któraś z Was się z tym spotkała? Czy wypicie takiej zawiesiny z grudkami nie obniża skuteczności leku? Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi 🙂

reklama
@MamaR @Figazmakieem A dawno to było? Bo chyba zmienili ten lek i @Karosa123 ma taki, w którym jak wół jest napisane, że do sporządzania zawiesiny i ulotka oraz ChPL nie przewiduje innego podania. Ciekawe czy lekarz o tym wiedział i celowo zapisał...

Jak robię zawiesiny antybiotykowe z proszku (uzupełnianie butelki woda i wstrząsanie), to zawsze takie grudki lekkie zostają wyczuwalne podczas łykania , więc wg mnie tak może być i te zawiesiny nie są "gladkie".

Czytala i mozna i cala tabletke polknac i rozpuscic. Jak kto preferuje.
@MamaR @Figazmakieem A dawno to było? Bo chyba zmienili ten lek i @Karosa123 ma taki, w którym jak wół jest napisane, że do sporządzania zawiesiny i ulotka oraz ChPL nie przewiduje innego podania. Ciekawe czy lekarz o tym wiedział i celowo zapisał...

Jak robię zawiesiny antybiotykowe z proszku (uzupełnianie butelki woda i wstrząsanie), to zawsze takie grudki lekkie zostają wyczuwalne podczas łykania , więc wg mnie tak może być i te zawiesiny nie są "gladkie".

No właśnie pytałam w aptece, podobno można połknąć mimo iż w ulotce jak wół jest napisane żeby rozpuścić w szklance wody. Połknęłam raz bo nie miałam jak sporządzić zawiesiny ale już więcej nie połknę samej tabletki bo dostałam mega zgagi i było mi strasznie nie dobrze. Więc chyba już wolę wypić tą zawiesinę z „grudkami” 😌 oby tylko lek działał poprawnie aby wybyć się tych niechcianych bakterii

reklama
Też czytałam. Wersję sprzed kilku lat, gdy były to po prostu tabletki, jak i wersję "do sporządzania zawiesiny".

W wersji do sporzadzania zawiesiny tez jest rozpisane, ze normalnie mozna polknac.
No właśnie pytałam w aptece, podobno można połknąć mimo iż w ulotce jak wół jest napisane żeby rozpuścić w szklance wody. Połknęłam raz bo nie miałam jak sporządzić zawiesiny ale już więcej nie połknę samej tabletki bo dostałam mega zgagi i było mi strasznie nie dobrze. Więc chyba już wolę wypić tą zawiesinę z „grudkami” 😌 oby tylko lek działał poprawnie aby wybyć się tych niechcianych bakterii

Ponawiam, ze te grudki po rozpuszczeniu nie wplywaja na skutecznosc leku. Najwazniejsze, zeby polknac wszystko.

Do góry