reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Drzemki

Całkowicie bez ciśnienia zapytam, nie boicie się wczesnej pobudki? :D
Bo ja jakbym mojego położyla przed 19 na noc, to na bank o 3/4 miałby już dzień 😱

o 19 to w lecie ja jeszcze na spacerze planuję śmigać 😂 własnie jestesmy po 2 drzemce. W sumie też mogłabym go przestawić już na jedną, bo coraz gorzej usypianie nam idzie, ale za nic nie widzę tego, zeby od pobudki o 12 dotrwał mi do kąpania o 20.
Ja nie, u nas spi 20-7 i dla mnie jest idealnie, z drzemki wstaje ok 15.

reklama
Bo ja jakbym mojego położyla przed 19 na noc, to na bank o 3/4 miałby już dzień 😱

o 19 to w lecie ja jeszcze na spacerze planuję śmigać 😂 własnie jestesmy po 2 drzemce. W sumie też mogłabym go przestawić już na jedną, bo coraz gorzej usypianie nam idzie, ale za nic nie widzę tego, zeby od pobudki o 12 dotrwał mi do kąpania o 20.
U nas jeśli są dwie drzemki to ta druga kończy się o 19 najpóźniej, wieczory już są fajne długie, można jeszcze wyjść. Nie wyobrażam sobie kłaść dziecko spać na noc o 19 ale też mamy inny klimat bo nie mieszkam w PL 🫣 jak jest jedna drzemka to wpada ok 14.30
6/7 to nie, ale moj tak wstaje połozony o 21 😂
chyba nigdy nie wstałam o 6 😂 u nas spanko 22-9.30 a w weekendy nawet 10-10.30 się zdarza 😁

A i odpowiadając autorce (u nas za tydzień roczek) też powoli przechodzimy na 1 drzemkę ok 4-4,5 h po wstaniu i staram się pilnować żeby to była minimum godzina a najlepiej dwie godziny spania. Zdecydowanie łatwiej mi utrzymać dłuższe okno aktywności rano niż po południu.

Nie;) Synek (21 miesięcy) zasypia ok. 19 i śpi do 6;) ma też jedną 3h drzemkę;) śpi tak odkąd skończył 14 miesięcy i poszedł do żłobka

Moja córka skończyła 9 miesięcy, gdy miała skończone 8 miesięcy to zdecydowała, że chce mieć tylko 1 drzemkę około 2 godziny. Spać chodzimy o 20.00, wstajemy między godz. 9-10, o 13.00 drzemka

To chyba standardowo zależy od dziecka.
Co prawda mój Stasio ma 4 miesiące, ale chodzi spać 19-20 i wstaje koło 7 obecnie.
W miedzy czasie ma jedna pobudkę na KP około 4-5 rano

Drzemki jak dzieci są różne. Mój 13 miesieczniak ma dwie drzemki cały czas. Spanie mamy ok 20:30-6:30 (maksymalnie) niezależnie o której go położę to budzi się zawsze między 6 a 630. Drzemka pierwsza 10-12 drzemka druga 16-17. U nas chodzi to jak w zegarku plus minus 30min. Jeśli się zdarzy że zaśnie mi później na drzemkę to ja go budzę po prostu z takiej późnej drzemki maks po pół h i wtedy też ładnie zasypia w miarę o normalnej porze.

Moja córka skończyła 9 miesięcy, gdy miała skończone 8 miesięcy to zdecydowała, że chce mieć tylko 1 drzemkę około 2 godziny. Spać chodzimy o 20.00, wstajemy między godz. 9-10, o 13.00 drzemka
O matkoooo, zazdroszczę tego spania do 9😁

Do autorki, moja córka ma 9 miesięcy i dziś wstała o 6:30, o 10:30 miała 30 min drzemki i o 17 była sina ze zmęczenia, ale musiała bawic się poduszką....zasnęła na kolejne 30 min i o 20 po kąpieli i mleku nadal nie miała ochoty zasypiać...Także 😀 co dziecko to inny pomysł na życie 😀😀😀

Dziewczyny pomocy, już nie wiem co robić. Mój synek 11 miesięcy od jakiś 2 tygodni wariuje z drzemkami. Do tej pory miał dwie gdzie druga najpóźniej do 16 i sen nocny 18.30/19.30 a wstawał o 6.30.
Teraz wstaje ok 7.30 a nawet 8 i o ile pierwsza drzemka idzie gładko ( śpi max 1h ) to druga jest jakaś masakra. Godziny się przesuwają ale zawsze staram się trzymać ten odstęp 3 h . Dzisiaj np po drzemce 40 min wstał o 11 i jest godzina 15 a on dalej nie myśli o spaniu i teraz już dla mnie jest za późno żeby poszedł spac. Co w takiej sytuacji robić kłaść go o 18 już spać? W ogóle nie daje oznak zmęczenia. Nie ogląda bajek, jest na etapie chodzenia przy meblach więc jest ciągle zajęty 😂 jak nie raczkuje to chodzi przy meblach więc to nie jest przebodzcowanie raczej. Ja nie wiem czy on się teraz przestawia i przez to takie cyrki się dzieją? 😂
Nasz w wieku 11 miesięcy przeszedł na jedną drzemkę dziennie. U nas przed tą zmianą faktycznie pory drzemek i ich długość, pora zasypiania na noc i pobudki kompletnie się rozjechały - czysty chaos.

reklama
Jesteśmy na tym samym etapie (11 msc) i też często wypada nam już tylko jedna drzemka dziennie. Zależy o której rano wstanie i ile ta jedna drzemka trwa.
Próbuje go położyć po 3,5-4h ale jeśli nie zasypia a wariuje to nie walczę z nim tylko wracam do zabawy.
Generalnie wychodzę z założenia,że on lepiej wie czy chce spać czy nie. Jeśli nie marudzi, a wręcz przeciwnie skacze, wariuje, raczkuje, chodzi przy meblach to śpiący nie jest 😄
No dzisiaj właśnie tak zadziałalam po prostu poszliśmy na spacer zamiast go na siłę kłaść. Pobudka 7.30 a usnął o 12. Być może właśnie wchodzi w etap 1 drzemki

Do góry