reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Drugi poród sn - porównanie

Klaudyna91

Fanka BB :)
Cześć, ponoć statystyki mówi, że drugi poród jest lżejszy. Z chęcią się dowiem jak było u Was ? Ewentualnie napiszcie też czy ciąża miała jakieś komplikacje, czy jesteście obciążone jakimiś chorobami no i wage dzieci. Bo mój pierwszy poród to bajka 3 h ale i córka malutka 2900.

reklama
Pierwszy poród - 3h45m od przekroczenia progu porodówki.
Córka 3450g, 56cm.
Drugi poród - 3h53m od przekroczenia progu porodówki.
Syn 3640g, 52cm.

Czy drugi był lżejszy?
Na pewno inny - przy pierwszym porodzie nie miałam żadnych "wspomagaczy", przy drugim skakałam na piłce i sztachałam się gazem :D
Porody trwały prawie tyle samo, bolały tak samo, oba przebiegały bez żadnych komplikacji, oba siłami natury, oba w styczniu i oba rano :D
Obie ciąże były bezproblemowe, książkowe i z wzorowymi wynikami badań.
Obciążeń genetycznych w rodzinie brak, natomiast u Syna tuż po pierwszych urodzinach zdiagnozowano zespół Dravet.

Cześć, ponoć statystyki mówi, że drugi poród jest lżejszy. Z chęcią się dowiem jak było u Was ? Ewentualnie napiszcie też czy ciąża miała jakieś komplikacje, czy jesteście obciążone jakimiś chorobami no i wage dzieci. Bo mój pierwszy poród to bajka 3 h ale i córka malutka 2900.
Pierwszy poród, pierwsze regularne skurcze zaczęły się koło 19 a urodzilam następnego dnia tuż przed 16.
Cała noc i dzień skurczy, słabo postępujące rozwarcie, po 14 odejście wód i podpięcie pod oksy no i wtedy się rozkręciło, parte ponad pół h.
Syn 48cm 3050g
Drugi poród. Pierwsze skurcze koło 22 się zaczęły, po 2 były już w miarę regularne, od 5 w szpitalu, skakanie na piłce, przebicie wód, oksy, 6min partych i o 9.56 urodzilam. Córka 56cm 3520g.
Drugie dziecko większe a mimo wszystko poród łatwiejszy [emoji846]
Drugi poród zdecydowanie lepiej wspominam, ale to nie tylko zasługa tego że był łatwiejszy ale przede wszystkim lepszej opieki itd [emoji846]

Pierwszy poród en od wejścia na porodówkę z rozwarciem 5cm trwał 8h. Cały na leżąca pod ktg i kroplowkami. Stanęło na 7cm i dopiero po znieczuleniu i przebiciu pęcherza mogłam odetchnąć. Bez nacinania, lekkie pęknięcie. Syn 51cm niecałe 3kg. Ciąża wzorowa tylko z wysokim cisnieniem
Drugi poród sn od wejścia na porodówkę również z 5 cm rozwarcia trwał 5h. Również stanęło na 7cm, ruszyło po znieczuleniu i przebiciu pęcherza. Do znieczulenia cały czas w ruchu, piłka, krzesło wanna itd. Córka 51cm, 3290g. Bez nacięcia, bez pęknięć:) Ciąża wzorowa ale przeszłam stan przedrzucawkowy przy porodzie.
Porównując oba porody były bardzo podobne mimo ogromu aktywności przy drugim. Ból identyczny, skurcze przebolesne, oba porody zaczęły się o 3 w nocy:)

Pierwszy poród b długi.Od 22 do 11.35

Drugi 2,15
Trzeci 2,5 że zgledu na to, że dziecko było owinięte w pępowinę wokół szyi

Pierwszy poród ok. 2.5 godziny od przyjazdu do szpitala syn 2850g i 52 cm. Pierwsze skurcze od ok 21.00, dziecko urodzone 1.55
Drugi poród do szpitala dojechałam że skurczami partymi[emoji85] syn 3540g i 56cm. Pierwsze skurcze 3.15, dziecko urodzone 5.15

Do góry