reklama
Kasiek88
Fanka BB :)
Moi mają po dwa, ale oba wymyślałam nie dawałam po kimś.No to - tylko jak się pojawią kolejne dzieci - to co wówczas? Będą "gorsze" bo bez imienia po rodzicach?
olka11135
No to - tylko jak się pojawią kolejne dzieci - to co wówczas? Będą "gorsze" bo bez imienia po rodzicach?
No ale dlaczego gorsze? Dlaczego według Ciebie imię po rodzicach jest lepsze niż np. po dziadkach czy pradziadkach?
U nas to jest po prostu drugie imię po kimś z rodziny i nie ma że któreś jest lepsze, a któreś gorsze. No i jednak umiemy w zabezpieczanie i nie będziemy mieli ich 10 tylko troje.
CoTuPoczne
Moje dzieci maja po dwa, ja mam dwa, u mnie wszyscy w rodzinie maja dwa - ale to nie są imiona „po kimś” tylko po prostu dwa wymyśloneNo to - tylko jak się pojawią kolejne dzieci - to co wówczas? Będą "gorsze" bo bez imienia po rodzicach?
w rodzinie męża zwyczaju drugich imion nie ma ale ze względu na to, ze dzieci maja jego nazwisko (ja mam podwójne) to imiona bardziej zależą ode mnie może na Twojego męża taki argument zadziała bo i tak musicie się dogadać do jakiejkolwiek zmiany w dokumentach dziecka
W sensie takim, że nie są godne mieć imienia po rodzicach Ja akurat wogole nie jestemzwolenniczka drugich imion, ale jak ktoś chce, to mi nic do tego. To tylko takie moje rozważania - i nie musicie się z nimi zgadzać, ale też nie miałam zamiaru nikogo urazić. Tylko "głośno" myślę.No ale dlaczego gorsze? Dlaczego według Ciebie imię po rodzicach jest lepsze niż np. po dziadkach czy pradziadkach?
U nas to jest po prostu drugie imię po kimś z rodziny i nie ma że któreś jest lepsze, a któreś gorsze. No i jednak umiemy w zabezpieczanie i nie będziemy mieli ich 10 tylko troje.
olka11135
W sensie takim, że nie są godne mieć imienia po rodzicach Ja akurat wogole nie jestemzwolenniczka drugich imion, ale jak ktoś chce, to mi nic do tego. To tylko takie moje rozważania - i nie musicie się z nimi zgadzać, ale też nie miałam zamiaru nikogo urazić. Tylko "głośno" myślę.
Ale mi się wydaje, że to jest tylko w Twojej głowie w sensie - w ogóle moje dzieci nie mają takich rozważań. Że są jakieś lepsze bo mają imiona po rodzicach no i tak jak napisałam trzecie też będzie miało tylko w zależności od płci w różnej konfiguracji (a więcej nie planujemy)
Nie mówiąc już o tym, że tak naprawdę mogłabym mieć 5 synów i każdy na drugie mógłby mieć ojca bo tak naprawdę co to za różnica, że to to samo
Mój syn ma np. na imię Jan (na pierwsze) - i uważa to imię za okropne, ciągle gada że jak będzie miał 18 lat to je sobie zmieni na Antoni - także dzieci mają swój świat, a imię trzeba im jakieś wybrać
Jakby tak pochodzić to właściwie dzieci powinny być bezimienne bo może będą się czuły źle z pierwszym czy drugim imieniem
I w sumie jeszcze - jeżeli będzie dziewczynka i dostanie faktycznie imię niby po tacie (niby bo tak jak napisałam mi się to imię podoba po prostu i nie zmienię partnera, żeby móc je nadać dziecku) to można by napisać czy starsze nie będą się czuły gorsze - no nie będą bo każde z nich uważa, że to imię jest brzydkie, nawet dla siostry, a co dopiero dla nich samych
Jakby kogoś interesowało to dzieci mają 8 i 12 lat
Ja też chciałam dać dziecku drugie imię, bo pierwsze ma dość popularne i mało tego, nazwisko w tych okolicach też się powtarza, a nie chcę, żeby kiedykolwiek miał problemy przez kogoś, kto tak samo się nazywa (a w rodzinie był taki przypadek). No ale ojciec dziecka się uparł, że nie i odpuściłam. Żałuję, że nie uparłam się bardziej, ale do głowy mi nie przyszło nadawać dziecku drugie imię za plecami taty.
Ja mam dwa imiona i nigdy z tego powodu problemów nie miałam. U mnie w rodzinie każdy ma dwa i nic mi nie wiadomo o tym, żeby ktokolwiek z tego powodu problem miał, że ktoś gdzieś czegoś nie wpisał.
Ja mam dwa imiona i nigdy z tego powodu problemów nie miałam. U mnie w rodzinie każdy ma dwa i nic mi nie wiadomo o tym, żeby ktokolwiek z tego powodu problem miał, że ktoś gdzieś czegoś nie wpisał.
G
guest-1693758626
Gość
To musi być Wasza wspólna decyzja.
My z mężem podjęliśmy decyzję że jedno imie z drugim to aby więcej zachodu przy papierologii.
Ja nie mam drugiego imienia a mąż ma.
My z mężem podjęliśmy decyzję że jedno imie z drugim to aby więcej zachodu przy papierologii.
Ja nie mam drugiego imienia a mąż ma.
Lady Loka
A Wy to tak poważnie używacie tych drugich imion?
W sensie w każdym miejscu, na kazdym papierku podpisujecie się np. Weronika Katarzyna Kowalska?
Bo ja mam dwa imiona, wszyscy w rodzinie mają po dwa, a drugie jest używane tylko i wyłącznie w drukach urzędowych. Więc posiadanie drugiego imienia nie oznacza, że w szkole czy w pracy się go będzie uzywać.
W sensie w każdym miejscu, na kazdym papierku podpisujecie się np. Weronika Katarzyna Kowalska?
Bo ja mam dwa imiona, wszyscy w rodzinie mają po dwa, a drugie jest używane tylko i wyłącznie w drukach urzędowych. Więc posiadanie drugiego imienia nie oznacza, że w szkole czy w pracy się go będzie uzywać.
reklama
Kasiek88
Dokładnie , tak naprawdę tylko w szkole są dwa w praktyce używane i to tylko do świadectwa . Tak to jedno.A Wy to tak poważnie używacie tych drugich imion?
Podziel się: