reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dlaczego rodzice chcą dzieci skoro ich nie stać?

U

usunięty

Gość
Temat do dyskusji. Założyłam go po sytuacji która miała miejsce przed chwilą. W tej samej klatce co ja mieszka rodzina wielodzietna żadne z rodziców nie pracuje, 4 dzieci i do tego matka w ciąży ( dzieci moim zdaniem rok po roku od 1 do 5 lat)🙄 dzisiaj przyszła mnie zapytać czy pożyczkę jej pieniądze na pampersy ponieważ CYTUJE" jej się skończyły a do "zasiłku 500+ jeszcze trzy dni"
Dlaczego rodzice tak krzywdzą swoje dzieci i na starcie pozwalają aby wychowywało się w biedzie. Co stoi na drodze aby zdrowy, silny ojciec poszedł do pracy zamiast siedzieć w mieszkaniu? Co siedzi w głowach takich ludzi? Dlaczego wolą korzystać z pomocy mopsu zamiast samemu coś zarobić a potem żyć od 1 do 1?
Już mi nawet nie chodzi o tą rodzinę bo takich jej więcej. Jak sobie takie rodziny radzą w takiej sytuacji? Skąd nowe ubrania dla dzieci? Wakacje? Wyprawki do szkoły? Jakaś rozrywka?
Jeżeli ktoś się decyduje na założenie rodziny to powinien być w stanie zapewnić dzieciom godny byt nie tylko dach nad głową i jedzenie....

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Rozwiązanie
Wróć do kraju i im pomóż, albo zabierz do siebie skoro w Niemczech jest lepiej.

Ja i mąż kokosów nie zarabiamy ale na życie jest i co też jestem patologia bo zdecydowałam się na dziecko ? A 3 tys pensji to nie są luksusy [emoji41] na sprzątaczkę mnie nie stać [emoji1787][emoji1787]
To nie ja mówię o wszystkich że są patola[emoji1787]
Edit: nie po to wyprowadzałam się od rodziców żeby teraz z nimi mieszkać.
reklama
Aby został udzielony, najpierw trzeba być uprawnionym do zasiłku rodzinnego. I to wymogi zasiłku rodzinnego są tu kluczowe. Tu link:
A to może bo to się przy rodzinnym dostaje to chyba jeszcze co innego

Moja mama ani siostra nic takiego nie dostały. Moja siostra 3 dziecko urodziła w lipcu 2019 roku i dostała tylko rodzinne 500+ i 1000 becikowego.
Nam pamiętam, że takie coś dawali bo się jeszcze śmiałam, że biedna tak źle ma, że jej rekompensują😂 ale to jakieś groszowe sprawy już nawet nie pamiętam dobrze

Niestety w dzisiejszych czasach wiele spraw obraca się wokół pieniędzy. A autorka postu nie pyta o rodziny wielodzietne, które stać na utrzymanie dzieci, ale o sytuację, gdzie w rodzinie jest kilkoro dzieci, rodzice nie pracują (bo im się nie chce), pieniędzy brakuje, a oni decydują się na kolejne dziecko. Także dziewczyny spokojnie i czytajcie ze zrozumieniem. Nikt nie napisał, że jest to patologia

Mi się wydaje, że to poniekąd stał się sposób na życie "Bo mi się należy". Łatwiej wyciągnąć od Państwa parę groszy i dalej leżeć na kanapie - a jak widzicie z moich wyliczeń wcale to nie są małe pieniądze.
umiem czytać ze zrozumieniem. Napisała, że dla niej to niepojęte, aby mieć trójkę i żyć z jednej pensji. Czy jednak nie umiem?

reklama
Aby został udzielony, najpierw trzeba być uprawnionym do zasiłku rodzinnego. I to wymogi zasiłku rodzinnego są tu kluczowe. Tu link:
czyli jak zwykle progi dochodowe. Nie łapiemy się.

Do góry