reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

Mój M zawsze jak jest chory zjada banany i je kisiel - twierdzi że to mu pomaga....my narazie na zupce jarzynowej, owoce zaczniemy pod koniec stycznia ponownie jeść, od poniedziałku mięsko wchodzi do jadłospisu.
Wysypka lekko bledsza, wciaz jest, ale po jedzeniu sie nie pogarsza.....

reklama
Na banany niestety Adaś uczulony , ale też bardzo lubi.
Powiem Wam że po tym kisielku dziecko przespało całą noc :happy2: Ale to na innym wątku.Dzisiaj za to będziemy jedli budyń , ciekawe czy zostanie zaakceptowany :-)

Nam kisiel jak najbardziej kazała robić pani dr tylko na wodzie,monce i dodawać sok.Powiedziała że takiego kisielu to ok 150 ml i nawet więcej.A najlepiej z czarnych owoców.Ona ogóle jest za czarnymi owocami bo na krew dobrze wpływają

Liwus a jak robisz budyń, bo już przepis na kisielek znalazłam:tak: i też będziemy dzisiaj pichciły (nawet soczek jabłkowo-malinowy mamy, aco!;-))

Kicrym, jak może ziemniaki to i mąkę ziemniaczaną pewnie też:tak:
A myśmy wyżebrały u pana doktora zgodę na kaszkę kukurydzianą (nie przyznawszy się, że i tak już ją jemy:-p) oraz kleik ryżowy - ten drugi ostrożnie, bo Młoda i tak ma wieczne zaparcia, więc dziś dopłynąwszy do Rossmana (bo się zaspy roztopiły...) kupiłam jej kaszkę spokojny sen Bobovity, skuszona informacją, że po niej moje dziecko będzie spać całą noc:-D no zobaczymy, jak nie to napiszemy reklamację do producenta:-p
A i w ramach rozszerzania diety, można do zupki dawać groszek zielony, buraka i kalarepkę oraz zupy mamy ładować 2 razy dziennie - w sumie mnie to cieszy, bo może trochę Młoda odwyknie od traktowania cyca jako pocieszki i gumy do żucia:-D

ja gotuję wielo... ziemniak, pietruszka, por, marchewka, mięsko, masło, seler - seler, o ile dziecko nie jest uczulone, więc na początku trzeba ostrożnie. do tego teraz bedę co tydzień dorzucać po jednym nowym składniku, żeby zobaczyć, czy Młoda je dobrze toleruje. no i powyższą zupkę zagęszczam kleikiem kukurydzianym, ale można też ryżowym.

reklama
U nas dzisiaj zupka ziemniaczano-kalfiorowo-marchewkowa z kurakiem:happy2:
A ja zagęszczam puree ryżowym obecnie mam o smaku brokuła.

Liwus a jak robisz budyń, bo już przepis na kisielek znalazłam:tak: i też będziemy dzisiaj pichciły (nawet soczek jabłkowo-malinowy mamy, aco!;-))
Taki budyń po 5 miesiącu :
Składniki

180 ml mleka modyfikowanego
8 gr maki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia
Mleko wymieszaj z mąką, zagotuj cały czas mieszając.

Można dodać starte jabłuszko.
Albo taki ale ten już po 7 ale wg mnie może być po 6 bo żółtko można dawać od 6.
Składniki

180 ml mleka modyfikowanego
żółtko
8 gr maki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia
Mleko wymieszaj z żółtkiem i mąką, zagotuj cały czas mieszając.

Można dodać owoce np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko albo namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki.

Zrobiłam budyń Adaś zjadł ale nie z takim smakiem jak kisielek mimo to że budyń był zaprawiony słoiczkiem pod tytułem : jabłka z delikatnym bananem. Także na razie kisiel góruje.

Ostatnia edycja:
Do góry